UEFA Avrupa LigiFire vermek yok!

Fire vermek yok!

06.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Devler Ligi hedefinden çabuk kopan sarı-lacivertliler, İsviçre’nin köklü kulüplerinden olan ancak son 13 yıl gücünden ve zirveden uzaklaşan Grasshoppers, Osmanlı ise Danimarka temsilcisi Midtjylland ile eşleşti. Başakşehir de karşısında Shakhtar Donetsk’i buldu

Fire vermek yok

Şampiyonlar Ligi’nden elenen Fenerbahçe, UEFA Avrupa Ligi’nde İsviçre temsilcisi Grasshoppers takımıyla eşleşti. İlk karşılaşma 18 Ağustos Perşembe günü İstanbul’da, rövanş mücadelesi de 25 Ağustos Perşembe günü İsviçre’de yapılacak.

Haberin Devamı

İsviçre futbol tarihinin en köklü kulüplerinden Grasshoppers’ın müzesindeki 27 lig şampiyonluğu ve 80’li yıllardaki kupa serileri tarihi açıdan önemli.

Ancak 1997’den sonra ekonomik çöküşe giren ve 2005’te yeni bir yapılanmaya giden kulüp, 13 yıldır şampiyonluğa uzak ve zirveden kopmuş durumda.

Geçen sezon 10 takımlı liglerini 4. bitirip Avrupa Ligi vizesi aldılar. Bu sezona da erken başlamaları form tutmaları açısından avantaj.

Zira hem ligleri başlayalı 2 hafta oluyor hem de Avrupa mesaisine erken girip şimdiden 6 resmi maça çıktılar. Kadro yapıları Fenerbahçe’nin gerisinde olsa da bu sezon yaptıkları ilginç transferler ve tecrübeli oyunculara sahip olmaları dikkat çekiyor. 24 yaş ortalamalı takım, İsviçre’de ilk 4’ü zorlaması için kuruldu.

Haberin Devamı

Yaşlı kurt Kallström

Örneğin Ajax’tan alınan 21 yaşındaki orta saha Lucas Andersen, çok önemli bir yatırım. Sezona 6 maçta attığı 2 golle başlayan genç yıldız, şu an için en formda isimleri. Tabii ki orta sahadaki 34 yaşındaki tecrübe Kim Kallström en bilinir oyuncuları. Yine aynı şekilde 30 yaşındaki Brezilyalı kanat Caio da önemli bir futbolcu. Euro 2016’da İzlanda kadrosunda tarihi başarıya tanıklık eden Runar Sigurjonsson da öne çıkıyor. Ayrıca Türk stoper Levent Gülen de rakibimiz olacak.

Forvet hattında 1.7 milyon euro değerindeki yeni transfer 27 yaşındaki Ridge Munsy dışında üst düzey bir oyuncu.

Fenerbahçe gibi 3’lü savunma düzeniyle (3-4-3) sezonu açan teknik direktör Pierluigi Tami, bütün kariyerini İsviçre Milli Takımı’na adamış bir antrenör.

UEFA Avrupa Ligi play-off kura çekiminde Türkiye’yi 3 takım temsil etti. Bu durum 2011’den sonra bir Avrupa kupasında ilk kez gerçekleşti.
2
Fenerbahçe üst üste ikinci sezonda play-off aşamasında yer alacak. Sarı-lacivertliler geçen sezon da Şampiyonlar Ligi’nden erken veda edip Avrupa Ligi’ne kalmıştı.
Grasshoppers:
İdeal 11 (3-4-3) Mall, Lüthl, Bamert, Pnishl, Basic, Kallström, Lavanchy, Andersen, Caio, Sigurjonsson, Munsy
Takımın yıldızı: Lucas Andersen
Grasshoppers’ta Kim Kallström gibi bir tecrübe abidesi olmasına karşın 21 yaşındaki Lucas Andersen epey bir dikkat çekiyor. Ajax altyapısından yetişen genç orta saha, 3-4-3 formatında takımının çift yönlü kurtarıcısı oluyor. Hem gol atan hem de savunmadan top çıkaran Andersen, Fenerbahçe karşısında da önemli bir koz.
Teknik Direktör: Pierluigi Tami
Grasshoppers’ın başına geçen sezon gelen Pierluigi Tami, milli takım konusunda adeta bir uzman.
2005-2012 arasında genç milli takımlardan itibaren her kademede görev yaptı. Kulüp bazında son 2 senedir mücadele veren 54 yaşındaki teknik adam, Avrupa Ligi sahnesine pek alışık değil.
KÜNYE
Kulüp: Grasshoppers
Kuruluş: 1 Eylül 1886
Başkan: Stephan Anliker
T.Direktör: Pierluigi Tami
Stat: Letzigrund (25 bin)
Başarıları: 27 lig şampiyonluğu, 19 İsviçre kupası
Shakhtar Donetsk: Lucescu sonrası düşüş
UEFA Avrupa Ligi’nde ilk defa play-off aşamasında olacak Başakşehir, Ukrayna ekibi Shakhtar Donetsk ile eşleşti. Kağıt üzerinde oldukça zor bir rakip çeken turuncu-lacivertliler, Mircea Lucescu faktöründen kurtalarak da bir yandan avantaj elde etti. Zira Şampiyonlar Ligi 3. ön eleme turunda Young Boys’a elenmeleri en güçlü örnek.
Lucescu’nun 2004-2016 yılları arasında kurduğu büyük düzen Portekizli teknik adam Paulo Fonseca’nın elinde. Geçen sezon Braga ile Fenerbahçe karşısında olaylı bir eşleşmeden galip çıkmıştı Fonseca. Şimdi de Şampiyonlar Ligi’ndeki hüsranı unutturma hedefinde Portekizli hoca.
Ligin 2 haftasında 4-1’lik galibiyetler alarak form tutmaya başladılar. 4-4-2’yi tercih eden Fonseca, geçen sezonun iskelet kadrosunu hemen hemen korudu.
Brezilyalı hücumcular Dentinho, Marlos, Taison ve Eduardo yine çok tehlikeli. Orta sahada Fred de doping olayları sonrası formasına kavuştu. Tecrübeli kaptan Srna ve kaleci Pyatov da görevde.
Midtjylland: Güç savaşları
Tarihinde ilk kez Avrupa Ligi’nde yer alan Osmanlıspor, Danimarka’nın FC Midtjylland ekibiyle eşleşti. Başkent temsilcisi, arka arkaya 2 turda çıktığı 4 maçta namağlup sahadan ayrıldı. Benzer şekilde Midtjylland’da play-offlara gelene kadar 4 maçta yenilmedi. Danimarka ekibi ayrıca ligine de çok iyi başlayıp, 3 maçta 2 galibiyet ve 1 beraberlik aldı.
İki formda takımın mücadelesi favorisiz bir havada geçmeye aday.
Hücum oyununu seven Danimarkalı teknik adam Jess Thorup, takımını 4-1-4-1 dizilişiyle oynatıyor. Özellikle hücum hattında yer alan Çekyalı golcü Vaclav Kadlec ile Nijeryalı Paul Onuachu, skor yükünü sırtlıyorlar. Takımın hızlı kanat oyuncusu Rilwan Hassan da dikkat çeken oyunculardan.
Her iki takımın bir diğer benzer yanı da Afrikalı yıldızlarla başarıya gitmeleri. Takımında 5 Nijeryalı oyuncusu bulunan FC Midtylland, bu sezon 9 maçta attığı 15 golle hızını da gösteriyor. Savunma hattının da tamamen Danimarkalı isimlerden oluşması bir diğer ilginç ayrıntı.
Fenerbahçe - Grasshoppers
İlk maç 18 Ağustos (İstanbul)
Rövanş 25 Ağustos (Zürih)
Başakşehir - Shakhtar Donetsk

İlk maç 18 Ağustos (İstanbul)
Rövanş 25 Ağustos (Ukrayna)
Midtjylland - Osmanlıspor

İlk maç 18 Ağustos (Danimarka)
Rövanş 25 Ağustos (Ankara)

Avrupa Ligi diğer eşleşmeler

Astana (Kaz.)-BATE (Bel.)
AEK Larnaca (G.Kıbrıs)-Liberec (Çekya)
D.Tiflis (Gür.)-PAOK (Yun.)
Arouca (Por.)-Olympiakos (Yun.)
A.Wien (Avu.)-Rosenborg (Nor.)
B.Jerusalem (İsr.)-St-Etienne (Fra.)
Trencin (Slov.)-R.Wien (Avu.)
L.Zagreb (Hır.)-Genk (Bel.)
Slavia Prag (Çekya)-Anderlecht (Bel.)
Gent (Bel.)-Shkendija (Mak.)
Maribor (Slo.)-Qabala (Aze.)
Vojvodina (Sır.)-AZ (Hol.)
SonderjyskE (Dan.)-S.Prag (Çekya)
Sassuolo (İta.)-Kızılyıldız (Sır.)
Brondby (İsv.) -Panathinaikos (Yun.)
Göteborg (İsv.)- Qarabağ (Aze.)
Krasnodar (Rus.)- Partizani T. (Arn.)
Mac.Tel-Aviv (İsr.)- Hajduk Split (Hır.)
Astra (Rom.)- West Ham (İng.)