- Çok ciddi iki maçta iki şöhretli futbolcunun umulmadık anda beklenmedik şekilde rakip oyuncuya saldırmasını ve agresif davranmasını psikolojik açıdan nasıl açıklayabilirsiniz?
“Bu soruya cevap vermeden eveel böyle ani saldırganlıkların sanıldığı gibi bir terbiyesizlikten, karakter yapısından kaynaklandığını düşünmek ve kabul etmek yanlış olur. Tabiii spor açısından.”
- Çok kimse böyle agresiyonları bir kişilik zaafı ve karakter zayıflığı gibi görüyor ne dersiniz?
“Saldırganlıklar normal hayatta kabul edilemeyecek davranışlardır. Böyle kişilere eğitim eksikliği olan ve düşük asosyal toplumlarda yaşayanlarda rastlanır. Ama sporda bu davranışlar farklı şekilde açıklanmalıdırlar.”
- Niçin hocam?
“Zira son yıllarda ani davranışların, esasında irade dışı ortaya çıktığı ve şuurlu olmadığı gibi bir teori ortaya atılmıştır. Yani kişinin bu davranışı kendisinin de istemediğini ama şuur altındaki dürtünün irade dışı olarak agresif davranışa dönüştüğü düşünülmektedir.”
- Sizce Volkan’ın rakibini itmesinde kendi sorumluluğu yok mu?
“Bunu kati olarak söylemek zor. Ama bu ani saldırgan davranışları, sportif karşılaşmalarda bu davranışı yapan sporcuların kendileri bile şaşırmakta ve nasıl yaptım diye kendi kendilerine sordukları görülmektedir.
- Sizce kötü davranışın yapılması için şuur altındaki merkezler emir verince kişinin kendi iradesi hareketin dışında mı kalıyor?
“Teoriler bunu düşündürüyor. Tıpkı tehlike anında frene bastığınızda arabanın birçok kısmının arabanın durması için şoförün iradesi dışında faaliyete geçmesi gibi.
- Peki bu kötü davranışları yapan şuur altındaki merkezlerin faaliyete geçmemesi için bir yol yok mu?
“ Tabii burada sporculara telkinde bulunmak, psikolojik eğitimden geçirmek ve zaten agresif karakterli oyunculara şuuraltındaki bu mekanizmaların işlememesi için yapılacak yollar çeşitli deneylerle ve çalışmalarla öğretilmeli ve gösterilmelidir.”