FenerbahçeFenerbahçe'den açıklama geldi! Gökhan Gönül ve yasaklı madde...

Fenerbahçe'den açıklama geldi! Gökhan Gönül ve yasaklı madde...

30.03.2016 - 15:20 | Son Güncellenme:

Fenerbahçe'de Gökhan Gönül'ün Beşiktaş derbisindeki doping testinde yasaklı maddeye rastlandı. Fenerbahçe Kulübü resmi siteden konu ile ilgili bir açıklama yaptı: "Doping amaçlı yasaklı bir madde kullanım söz konusu değildir" denildi.

Fenerbahçeden açıklama geldi Gökhan Gönül ve yasaklı madde...

Skorer Özel

Haberin Devamı

Gökhan Gönül'ün Beşiktaş derbisindeki doping testinde yasaklı maddeye raslanmasının ardından Fenerbahçe Kulübü'nden açıklama geldi. Sarı Lacivertli kulüp, doping testi öncesi konu hakkında Futbol Federasyonu'na beyanda bulunduklarını açıklarken "Doping amaçlı yasaklı bir madde kullanım söz konusu değildir" açıklamasında bulundu.

Senad Ok'un edindiği bilgiye göre Beşiktaş maçı öncesi kaburgasında kırık bulunan Gökhan Gönül ağrı kesici ile sahaya çıktı. Ancak maç öncesi ağrıyı bloke edebilmek için kullanılan madde doping değil, yasaklı bir madde. Yani bir ağrı kesici söz konusu. Gökhan Gönül'e uygulanan ağrıyı bloke etmek için yapılan bir iğne (lokal anestezi). Böyle durumlarda kural, maç öncesi kullanılan maddenin yetkililere bildirilme gerekliliği...

Haberin Devamı

Ve Fenerbahçe Kulübü milli futbolcunun yasaklı madde kullandığını maç öncesi yetkililere bildirdi.

Öte yandan, maçtan sonra doping kontrolü için 22 futbolcu arasında çekilen kurada Gökhan Gönül'ün adı çıktı ve Gönül bu teste mecburi olarak girdi.

Fenerbahçe'den açıklama geldi

Gökhan Gönül ile ilgili Sarı Lacivertli kulüpten yapılan açıklama şöyle:
Profesyonel futbolcumuz Gökhan Gönül’ün 23.02.2016 tarihinde yapılan toraks BT ve MRI tetkikleri sonucunda kaburgasında (T.10) kırık tespit edilmiştir. Futbolcumuzun tedavisine başlanmış, göğüs ve sırt ağrılarının devam etmesi üzerine algoloji uzmanı hekim tarafından sinire blokaj yapılmıştır. Yapılan uygulama, kortikosterodlerin sistematik olmayan kullanım şekli olarak tedavi amaçlı tatbik edilmiştir. Doping testi öncesinde, futbolcuya yapılan lokal uygulama bu prosedürler için kullanılan matbu forma yazılmak suretiyle Türkiye Futbol Federasyonu’na beyan edilmiştir.
Konu bundan ibaret olup, futbolcumuzun tedavi sürecine ilişkin tomogrofi, mrı görüntüleri ve doktor raporları tarafımızca Türkiye Futbol Federasyonu’na sunulmuştur. Doping amaçlı yasaklı bir madde kullanım söz konusu değildir. Futbolcumuza yapılan ağrı kesici tıbbi uygulama tamamen tedavi amaçlı olup, performans arttırıcı her hangi bir etkisi de bulunmamaktadır. Süreç sonucunda doping amaçlı yasaklı bir madde kullanımının olmadığı kesin ve açık bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Kamuoyunun bilgisine duyurulur.

Flaş ceza açıklaması! Gökhan Gönül'ü neler bekliyor...

Uzun yıllar Türkiye'de ve yurt dışında spor hukuku konusunda eğitim alan ve yaklaşık 6 yıl TFF Hukuk Müşaverliği'nde disiplin müfettişi olarak görev yapan Av.Suat Cem Abanazır Sporx'e konuştu. İşte TFF eski Hukuk Muşüviri Av.Abanazır'ın kafalarda oluşan o soru işaretlerine verdiği cevaplar.
Gökhan Gönül'ün A numunesinde yasaklı madde çıkması ne anlama geliyor?
-Yasaklı Madde'nin A numunesinde bulunması, WADA'nın her sene başında yayınladığı "Yasaklılar Listesi"nde yer alan bir maddenin futbolcunun maçta verdiği idrar örneklerinin analizi sonucunda vücutta bulunduğu yönünde bir tespittir. Bununla birlikte vücutta bu maddenin bulunduğunun kesin tespiti için B numunesinin de analizi gerekir.
-Yasaklı madde ile doping ayrı şeyler midir?
Hayır. Yasaklı maddenin örnekte bulunması TFF Dopingle Mücadele Talimatı'nın 5. maddesinde yer alan ihlal türlerinden sadece bir tanesidir. Durum bu olmakla birlikte tabii ki "doping yaptı" şeklindeki bir ifade sonrasında akla gelen ilk sonuç, bir futbolcunun WADA Yasaklılar Listesi'nde yer alan bir maddenin Dopingle Mücadele prosedürüne aykırı olarak kullanılmasıdır.
-Şu anda izlenecek yol nedir?
Şayet A numunesinde bir yasaklı maddenin bulunduğuna dair bir tespit söz konusuysa, yapılması gereken ilk şey Hukuk Müşavirliği tarafından dosyanın incelenmesi ve Tedavi Amaçlı Kulanım İstisnası (TAKİ olarak sıklıkla geçer) bulunmadığının tespiti halinde; TFF futbolcunun verdiği örnekte yasaklı maddenin bulunduğunu futbolcuya ve kulübe bildirir. Bu bildirim Futbolda Dopingle Mücadele Talimatı'nın 28.2 maddesine göre yapılır. Futbolcuya dosya içeriği de dikkate alınmak suretiyle tedbir koymak yetkisi Disiplin Müfettişlerindedir. Bundan sonra B Numunesinin açılması süreci söz konusu olabilir. Ayrıca futbolcunun yazılı beyanı yanında sözlü beyanına da başvurulabilir. Dosyada yer alan bilgilere ve beyanlara göre Disiplin Müfettişleri dosyayı Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'na sevk edebilir.
"USULÜNE UYGUN BİLDİRİLDİYSE CEZA OLMAZ"
-Hangi durum ortaya çıkarsa oyuncu ceza alır veya hangi durumda almaz?
A Numunesinde bulunan yasaklı madde ile ilgili olarak TFF'nin usulüne uygun olarak bilgilendirildiği hallerde herhangi bir ceza söz konusu olmaz. Bunun yanında futbolcunun yazılı ve sözlü beyanların, Hukuk Müşavirliği ve ilgili kurulların herhangi bir doping ihlali olmadığına dair bir kanaat oluşturmalarına yol açarsa yine ceza söz konusu olmayabilir. Yasaklı madde izinsiz bir biçimde kullanılırsa ve futbolcu bu maddenin vücuduna girmesi halinin hukuka uygun olduğunu kanıtlayamazsa futbolcunun ceza alma durumu vardır.
-Bu konuda ilk bilgilerde sizin öngörünüz nedir?
Şu aşamada maddenin ne olduğu, nasıl alındığı ve izin talebinde bulunulup bulunulmadığı konusunda bilgi olmadığından henüz yorum yapmak için çok erken diye düşünüyorum. Dosya içeriği konusunda bilgiye sahip olmamakla birlikte, kullanım izni sürecinin bir şekilde işletilmesi halinde futbolcunun ceza almayacağı düşüncesindeyim. Bununla birlikte yukarıda belirttiğim izinsiz kullanım ve hukuka uygunluğun kanıtlanamaması halinde ceza söz konusu olmalıdır; zira FIFA bu konularda ciddi bir FIFA'yı bilgilendirme ve cezanın dünya çapında uygulanması usulü oluşturmuştur.
Futbolda Dopingle Mücadele Talimatı'nın 40. maddesinde yer alan koşullar gerçekleşmediği sürece Fenerbahçe açısından herhangi bir yaptırım söz konusu olamaz. Bu şartların gerçekleşmesi de son derece düşük bir ihtimal olarak gözüküyor şu aşamada.