21.06.2012 - 15:11 | Son Güncellenme:
Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Genel Başkanı İsmail Dilber, Milli futbolcular Arif Erdem, Suat Kaya, Tugay Kerimoğlu ile Bucaspor Teknik Direktörü Sait Karafırtınalar'ın lise mezunu olmadıkları gerekçesiyle UEFA-Pro Lisans verilmemesini değerlendirdi.
Dilber, Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) "Lise mezunu olmayanlar, bulundukları kurslarda güncellenirler, bir üst kursa gelemezler"şeklindeki talimatına göre, "TFF A Lisansı ve TFF B Lisansı ile teknik direktörlük yapan kişiler güncellemelerini yaptırırlar.
Güncellemelerinden sonra eğer lise mezunu değilseler, TFF B kursunu bitirmiş arkadaşımız TFF A kursuna, bu kursu bitirmiş arkadaşımız da TFF Pro-Lisans kursuna gelemez" dedi.
Genç-yaşlı kimsenin önünün kesilmemesi gerektiğini belirten Dilber, "Ben yanlarındayım ancak 2005'ten bugüne kadar çalışma izinleri varken bunların çaresi aranmamış. 7 yıllık sürede bir takım çareler üretilmemiş. Mesela Sait arkadaşımız, tahmin ediyorum ki lise diplomasının peşinde kısa zamanda alacak, birkaç dersi var ancak Arif Hocam'ın önü açılsınla beraber 7 yıldır konular varken hiç bu işlerle uğraşmadılar. Bir de bu tarafını düşünelim. Bu süre içinde bir çaba sarf edilirdi ama biz de iş bilmem nereye geldikten sonra peşine düşüyoruz" ifadelerini kullandı.
100'ün üzerinde milli takım forması giymiş insanlar, Pro-Lisans kursuna katılamıyor, kimin suçu? Bugünkü süreç aspirin gibi, bir defaya mahsus bunları affedelim. 5-10 sen sonra ne olacak, başkaları gelecek. Başkaları gelmemesi için de bunun ortak çözümü ne ise onu yapmak zorundayız" dedi.
"Konuyu yerli yerine oturtturmak için okul, takım, TFF ile Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ele ele vermesi gerektiğini" belirten Dilber, "13-14 yaşındaki çocuklar gelip bütün profesyonel takımlarda oynuyor, yüzlerce takımlarımız var, binlerce çocuğumuz oynuyor. Bunların eğitimiyle kim uğraşacak? Çocuk boşta, aile futbolcu olmasını istiyor.
Bazıları okulla futbolu yan yana götürmek için dürtülüyor. Bu mesele 3-5 veya 10 arkadaşımızın kursa katılıp katılmaması meselesi değil bir çare meselesi" diye konuştu.
Dilber, şunları kaydetti: "Bu işi kökünden çözmemiz lazım. Yani bugün 2 tane, yarın olmazsa böyle uçtaki insanlar bu konu kapandı mı diyeceğiz, 10 yıl sonra karşımıza çıkacak, 15 yıl sonra karşımıza çıkacak bu iş, 25 yıl sonra karşımıza çıkacak bu iş, bu işin kökünü temizlememiz lazım. Bu işi kökünden çözmek sadece oturduğumuz yerden talimat yazmakla olmaz. Kulüp, dernek, TFF ve bakanlık nasıl çalışılacaksa çalışalım. Bu çocuklara tahsil yolunu kapatmayalım."
Dilber, köklü bir sorun sorunla karşı karşıya kalındığının altını çizerek,"Kestirip atmayalım. 'O çocukların tahsillerini yarı yolda bırakmayıp, onları nasıl okutalım'ı kuralım. Ondan sonra üniversite mezunu olsuna bakalım. Ama önce çaresini bilelim. Onları o yöne sokalım, tedbirleri alalım... Hiçbir tedbir almadan 13-14 yaşındaki içi futbol aşkıyla dolu bir çocuğu frenlememiz, ona yardımcı olmamamız, ileride ona mani koymamız, yanlışlığını yapmayalım" ifadelerini kullandı.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile benzer konuların sık yaşanması nedeniyle çalışmalar yürüttüklerini anlatan Dilber, 15 yıl profesyonel olarak oynamış olanlara, 25-30 kere A Milli Takım'da oynayanlara Pro-Lisans yolunu açma konusunda teklifler sunduklarını belirtti.