18.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
NEVZAT DİNDAR
İstifa seslerine kulak asmadığını belirten Dursun Özbek, “427 milyon liralık parayla basketbol şubesinin borçlarını kapatmaya, futbolcu borçlarını ödemeye, menajer borçlarını yapılandırmaya çalışmışız. Yapılandırılan vergiler de bunun içinde” dedi.
Özbek, şöyle devam etti: “Transfer tabii ki yapılacak ama mali yapıya dikkat etmek lazım. Eğer siz durumunuzu dikkate almazsanız, UEFA dikkate alacaktır. Türkiye’nin iftihar ettiği bir marka olan Galatasaray’ın, UEFA organizasyonunun dışında kalmaması için çalışıyoruz.”
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, Divan Kurulu’nda üyelerin karşısına çıktı, sarı-kırmızılılarda son yaşanan gelişmelerle ilgili bilgilendirdi, mali konuda da tek tek açıklamada bulunup adeta hesap verdi.
Galatasaray Adası’nda gerçekleştirilen Divan Kurulu’nda öncelikli olarak UEFA ile yaşanan mali fair play konusunu anlatan Özbek’in konuşmalarından satırbaşları şöyle:
- UEFA, 2014 yılı mayıs ayında, ‘ayağını denk al, ben seni izlemeye alıyorum, 2 sene zarfında bu mali hareketlerde iyileşme göstermek zorundasın. Eğer kriterlerime uyamıyorsan, yaptırımları var, aman dikkat!’ demiştir.
- İzlemeye bağlı olarak 6 ayda bir UEFA’ya rapor sunuyoruz. Yaptıklarımızı anlatıp, tasarruf edildiğine iknaya çabalıyoruz. Son raporu geçen ay gönderdik ve bir görüşme talep ettik. Zannediyorum 5 Ekim tarihinde kulübü temsilen bir heyet UEFA’ya gidip yaptığımız tasarrufların, mali hareketlerin açıklamasında bulunacağız.
- Benim ve yönetimimin tek arzusu, Türkiye’nin iftihar ettiği bir marka olan Galatasaray’ın, UEFA organizasyonunun dışında kalmaması için çalışmaktır. Bunun başarılı sonuçlanması için elimden geleni yapacağım.
- Kulübü bu pozisyona getiren en önemli şey, yapılan hatalı transferlerdir.
- Transferde 60’a yakın oyuncu alınmış, bir çoğunun ismini dahi duymadığınızdan eminim. Menajerlere ödenmesi gereken paralar, maç başı ücretleri ve maaşlar da eklenince ortaya çok yüksek bir rakam çıkmaktadır. Biz ise futbolcu stoğunu erittiğimiz bu dönemde 18 milyon dolar kâr ettik.
- Transfer tabii ki yapılacak ama bir taraftan mali yapıya da dikkat etmek lazım. Eğer siz durumunuzu dikkate almazsanız, UEFA dikkate alacaktır.
- Bu tabloyu bu yönetimin bir anda düzeltmesi çok zor. Bu nedenle de UEFA’dan 3 yıllık dönemimiz için ilave izleme süresi talep edeceğiz.
- 427 milyon liralık bir para hareketi gerçekleştirdik. Bu rakamın 227 milyon liralık bölümü kredilerle, 200 milyon liralık bölümü de kaynak yaratma suretiyle sağlanmıştır.
- Bu parayla basketbol şubesinin borçlarını kapatmaya, futbolcu borçlarını ödemeye, menajer borçlarını yapılandırmaya çalışmışız. Ayrıca kulübün harcamaları ile bütün sportif dallardaki aktivitelerin en üst seviyede devam ettirilmesi için gerekli harcamalar gerçekleştirilmiştir. Ayrıca yapılandırılan vergiler de bunun içinde.
- Futbolda sporculara ve teknik kadroya vadesi geçmiş 5 kuruş borcumuz yoktur. Basketbolda geçmişten gelen 28 milyon lira borcun da 13 milyon lirasını ödedik ve geri kalan kısmı da kısa sürede kapatmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Borç 919 milyon lira
Galatasaraylı yönetici Tayfun Demir, kulübün yıllık zararının 136,7 milyon lira olduğunu belirtti, toplam borç alacak farkının ise 919,4 milyon lira (342,2 milyon dolar) şeklinde gerçekleştiğini paylaştı. Demir, son 3 ay içinde satılan forma sayısının 250 bini geçtiğini, ek olarak 125 bin yeni forma siparişi verdiklerini aktarırken, yine son 3 aylık dönemde forma harici lisanslı ürün satışının ise 400 binin üzerinde gerçekleştiğini paylaştı. Demir, GS Store’un geçen seneyi 14 milyon lira zararla kapattığını, yılın ilk 8 ayında ise 10 milyon liranın üzerinde kâr yapıldığını dile getirip, yılı 25 milyon lira kâr ile kapatmayı hedeflediklerini sözledi.
Bir taşla iki kuş!
Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan, Türk Telekom Arena’nın yanında salon inşası için kendilerine müsaade edilmesini istediklerini anlatan Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, “Mevcut mali durum içinde bu projeyi nasıl yapacağımızı sordular. ‘Yeter ki bu izni verin, ben finansman kuruluşlarından söz aldım’ dedim. Malum, bu tip spor alanlarının isim hakkı önemli bir değer. Bu projeyi gerçekleştirebilirsek, iki işi bir arada yapmış olacağız. Burayı inşa edecek kişi, isim hakkına binaen borçlanmamı sağlayacak, salonun inşasını yapacak ve stadın da üzerini kapatacak” dedi.
‘İstifa çağrıları bizi etkilemiyor’
Dursun Özbek, istifa çağrılarından etkilenmediklerini söyledi. Bu tip çağrıların, genel kurulun gösterdiği tasarrufa saygısızlık olduğunu dile getiren Özbek, “Daha kısa bir süre geçmesine rağmen, ‘yönetim istifa etmeli’, ‘bu yönetim beceriksiz’, ‘bunlar bir şey yapamazlar’ deniyor. Bunlardan etkileniyor muyuz? Kesinlikle hayır. Daha fazla keskinleşiyoruz” diye konuştu. Özbek, “Hayatımda hiçbir işi yarım bırakmadım. Arkadaşlarım da öyle... Kimse, ‘saldıralım, nasıl olsa pes ederler’ düşüncesine kapılmasın. İstedikleri kadar saldırsınlar. Üç yıl için bana ve yönetimime neye mal olursa olsun, Galatasaray için verdiğim vaatlerin hepsini harfiyen yerine getireceğim” dedi.
Riva değerleniyor
Riva’da bulunan 1 milyon 200 bin metrekare arazisinin giderek daha değerlendiğine dikkati çeken Dursun Özbek, “Orası önümüzdeki 5 yılda çok büyük değişikliklere sahne olacaktır ve yatırımcılar da bunu görmektedir. Beykoz Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi nezdinde mevcut projeyi, konut artı ticari alan şeklinde çevirmeye çalışıyoruz. Çünkü bölgede ticari faaliyetlerin de önemi artacaktır. Galatasaray’ın yeni kaynaklara ihtiyacı vardır” diye konuştu.