DiğerDünyanın gözü Samsun'da

Dünyanın gözü Samsun'da

18.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları, 19 Mayıs Stadyumu'nda yapılacak törenle start alacak.

Dünyanın gözü Samsunda

Türkiye’nin 294 sporcu ile madalya mücadelesi vereceği organizasyonda toplam 97 ülke boy gösterecek. Açılış seremonisinde Türk Bayrağı’nı, oyunlarda 4 kez zirveye çıkan İlhan Çıtak taşıyacak, meşaleyi ise sürpriz bir isim yakacak.

Haberin Devamı

Deaflympics ve Türk spor tarihinin en yüksek katılımlı organizasyonu olan 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları, bugün 18.00’de yeni 19 Mayıs Stadyumu’ndaki görkemli açılış töreniyle start alacak.

97 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek açılış seremonisinde Türkiye’nin bayrağını milli güreşçi İlhan Çıtak taşıyacak. Son dört Deaflympics’ten altın madalya ile ayrılan ve oyunlar tarihinde Türkiye’ye en çok altın madalya kazandıran isim olan Çıtak, son olimpiyatında beşinci altınını alıp aktif sporculuk yaşamına son vermek istiyor.
Olimpiyat Şampiyonu Milli Güreşçi Taha Akgül’ün, Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi ICSD’nin Lozan’daki merkezinden teslim aldığı ve 7 Temmuz’da Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katıldığı törenle Samsun’a getirilen meşale, açılış seremonisinde Olimpiyat ateşini yakmak için kullanılacak.
33 bin 919 kişi kapasiteli Yeni 19 Mayıs Stadı’nda düzenlenecek olan açılış töreni için biletler ücretsiz olarak temin edilebilecek. Stadyuma toplu ulaşım ise tramvayla sağlanacak. Tramvay, Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından açılış günü 17.00-23.00 saatleri arasında ücretsiz olarak sporseverlerin hizmetine sunulacak.
Yaklaşık 4 saat sürecek olan açılış töreninde şarkıcı Murat Boz sahne alacak. Seremoni öncesi sporseverlerin karşısına çıkacak olan ünlü şarkıcı mini bir konser verecek.
En büyük sahne
Türkiye’de şu ana kadar gerçekleştirilmiş seromonilerde kurulan en büyük sahne olarak rekor kıracak olan olimpiyat açılışında, sahne üzerinde bulunan 2 adet özel havuz sistemi sayesinde seramoni süresince senaryo ve müzikle senkronize su gösterileri gerçekleştirilecek. 1500 m2’lik dev ekran sayesinde izleyiciler sahnedeki kareogrofi, ışık oyunları, dans ve suyla senkronize müzik şovlarındaki hiçbir detayı kaçırmayacak.
‘Rekor kıracağız’
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, 23. Yaz İşitme Engelliler Olimpiyat Oyunları’nda, Türkiye’nin 294 sporcu ile mücadele edeceğini belirterek, “Samsun’da bugüne kadar aldığımız en fazla madalyayı alacağız” dedi.
Bakan Kılıç, olimpiyatların darbe girişiminden sonra Türkiye’den alınmak istendiğini bunun için de uğraşıldığını söyleyerek, “Türkiye’den alıp başka bir ülkeye verme konusunda da çok az kalmıştı, başarmak üzereydiler. Çok şükür öyle olmadı. Gerçekten büyük mücadele verilerek bu organizasyonun Samsun’da ve Türkiye’de kalması sağlandı” diye konuştu.Samsun halkına çağrıda bulunan Gençlik ve Spor Bakanı, olimpiyatlara halkın yoğun ilgi göstermesini ve Türk sporcuları desteklemelerini istedi. Ayrıca gelen yabancı sporculara da en iyi biçimde ev sahipliği yapmalarını isteyen Bakan Kılıç, 97 ülkeden 3 bin 100 sporcunun yer alacağını ifade etti.
Bakan Kılıç, bu akşam düzenlenecek olimpiyat açılışına İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın da katılacağını sözlerine ekledi.
RAKAMLARLA DEAFLYMPICS
1924: İlk Yaz İşitme Engelliler Olimpiyatları’nın düzenlendiği yıl.
22: Bugüne kadar düzenlenen Deaflympics Yaz Olimpiyatları’nın sayısı.
21: Deaflympics Yaz Olimpiyatları’nda yer alan sporlar branşları.
33: Deaflympics tarihinin en çok madalya kazanan ismi Terrence Parkin’in toplam madalya sayısı.
75: Madalya kazanan en yaşlı sporcusu olan Sylvia Sigurdson’un yaşı.
12: Madalya kazanan en genç sporcusu olan Rohit Bhaker’in yaşı.
9: İlk Deaflympics olan Paris 1924’e katılan toplam ülke sayısı.
148: Paris 1924’e katılan toplam sporcu sayısı.
1: İlk Deaflympics olan Paris 1924’e katılan kadın sporcu sayısı.
987: Deaflympics tarihinin en başarılı ülkesi olan ABD’nin kazandığı madalya sayısı.
4: Deaflympics tarihinde 100 ve üzeri altın madalya kazanan ülkelerin sayısı.
18: Deaflympics tarihi boyunca hiç altın madalya kazanamayan ülkelerin sayısı.