15.02.2024 - 12:43 | Son Güncellenme:
Türkiye Satranç Federasyonu (TSF), Gençlik ve Spor Bakanlığı desteğiyle, 10-23 Eylül 2024 tarihleri arasında Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de düzenlenecek 45. Dünya Satranç Olimpiyatı için hazırlıklarına başladı. A Milli Erkek ve A Milli Kadın takımları için dünyaca ünlü satranç antrenörleri eşliğinde kamp yapılacak. Online eğitimlerin ve yüz yüze antrenmanların yer aldığı çalışma programı ile olimpiyatta derece hedefleniyor.
Milli Satranççılar ocak ayı itibarıyla başlanan online eğitimlerin ardından 13–19 Şubat 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen yüz yüze kamp ile hazırlıklarını sürdürüyor. Büyükusta (GM) Mustafa Yılmaz, GM Vahap Şanal, GM Emre Can, GM Mert Yılmazyerli, GM Cem Kaan Gökerkan ve Uluslararası ustalar (IM) Ediz Gürel ile IM Yağız Kaan Erdoğmuş’un yer aldığı kampın antrenörlüğünü dünyaca ünlü satranççı GM Ivan Cheparinov yapıyor. Kadın Milli Satranç sporcularının kampının da mart ayında yapılması planlanıyor.
Olimpiyat hazırlıkları kapsamında sporculara online eğitim ve yüz yüze kamp imkanlarının yanı sıra uluslararası turnuvalara katılımlarının desteklenmesi, ihtiyaçları doğrultusunda teknolojik ve fizyoterapist gereksinimlerinin karşılanması gibi olanaklar sunuluyor. Avrupa ve dünya çapında elde edilen başarıların olimpiyat derecesiyle taçlandırılmasının yanında Türkiye’nin satrançta ülke derecesinin daha da yükseltilmesi, sporcuların ELO puanlarının artırılması, genç sporcuların GM ünvanını elde etmeleri de hedefler arasında yer alıyor.
“Olimpiyat için kapsamlı bir program hazırladık”
TSF Başkanı Gülkız Tulay son yıllarda satrançta ulaşılan başarıların 45. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda da devam etmesini istediklerini belirterek, “Türk satrancı sporcularımızın başarılarıyla her geçen gün dünyada üst sıralara yükseliyor. Aldığımız madalyalar, rakamlara yansıyan başarılarımız yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunu gösteriyor. Biz de bu başarının dinamizmiyle çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle satrancın en büyük organizasyonu olan ve 200’e yakın ülkeden satranç sporcusunun hamle yapacağı olimpiyat için sporcularımıza kapsamlı, üzerinde epey çalıştığımız detaylı bir program hazırladık. Program kapsamında sporcularımıza ünlü antrenörler eşliğinde online eğitimler ve yüz yüze çalışma kampları sunmanın yanı sıra teknolojik gereksinim, Anadolu Sigorta ile sağlık sigortası, fizyoterapist gibi ihtiyaçları konusunda destek oluyoruz. Ayrıca sporcularımızın önemli uluslararası turnuvalara katılımlarını destekleyeceğiz. Bu yıl hedefimiz olimpiyatta derece elde ederek, başarılarımıza bir yenisini daha eklemek. Türk satrancının başarı grafiğini olimpiyatlarda da sürdürmeye kararlıyız. Daha önce 16 yaş altındaki genç millilerimiz bir olimpiyat şampiyonluğu, bir ikincilik ile tarihi bir başarıya imza atarak ülkemize büyük bir gurur yaşatmıştı. A millilerimizin iyi bir çalışma kampıyla olimpiyatlarda önemli başarıları ülkemize getirmesini, ülkemize yeni bir gurur daha yaşatmayı istiyoruz. Ben şimdiden çalışmalara başlayan, olimpiyatta ülkemizi temsil edecek tüm sporcularımıza ve antrenörlerimize başarılar diliyorum” dedi.
A Milli Erkek Takımı dördüncü ile eş puanlı altıncı olmuştu
Türkiye, Dünya Satranç Federasyonu tarafından 2 yılda bir düzenlenen Dünya Satranç Olimpiyatı’na A Milli Erkek ve A Milli Kadın takımıyla katılıyor. 2016 yılında Azerbaycan’ın başkenti Bakü’deki 42. Dünya Satranç Olimpiyatı’nda Erkek A Milli Takımı büyük bir başarıya imza atarak dördüncü ile eş puanlı altıncı olmuştu.