19.08.2015 - 11:18 | Son Güncellenme:
İSTANBUL (AA)
Spor dünyası, yıllar boyunca branşlarında efsaneleşen ünlü isimlerin dopingli çıkmasıyla sarsıldı.
Bisiklet ve atletizm, doping olaylarının dünyada en fazla patlak verdiği spor dalları olarak dikkati çekti.
Atletizmde Asafa Powell, Ben Johnson, Justin Gatlin, bisiklette Lance Armstrong, Eddy Merckx, Alberto Contador gibi ünlü sporcular doping yaptıkları gerekçesiyle farklı sürelerde cezalara çarptırıldı. Yıldız sporcuların dopingli halde kazandıkları unvanlar ellerinden alındı.
Armstrong'un doping itirafı
Bisiklette en büyük doping şoku, ABD'li eski sporcu Lance Armstrong'a ait.
ABD'li televizyon programcısı Oprah Winfrey'e 2013 yılının ocak ayında verdiği mülakatta doping yaptığını itiraf eden Armstrong'un 7 Fransa Bisiklet Turu şampiyonluğu elinden alındı. Ömür boyu men cezası alan Armstrong'a ve şampiyonluklarını kazandığı takımın sahibi Tailwind Sports şirketine 10 milyondolar para cezası verildi.
Son yılların önemli bisikletçilerinden Alberto Contador, adı doping skandalına karışan isimler arasında yer aldı. 2010'daki Fransa Bisiklet Turu zaferi elinden alınan İspanyol bisikletçi, 2 yıl men cezasıyla karşı karşıya kaldı.
Fransa ve İtalya'daki büyük bisiklet turlarında beşer şampiyonluğu bulunan ve üç kez doping yaptığı tespit edilen Belçikalı Eddy Merckx, men ve para cezalarına çarptırıldı.
Danimarkalı Knud Jensen ve İtalyan bisikletçiler Ivan Basso ile Marco Pantani, isimleri dopinge karışan sporculardan sadece birkaçıydı.
Yıldız atletlerde doping çıktı
Atletizmde birçok yıldız isim, elde ettikleri başarılar sırasında doping yaptıkları için spor dünyasını hayal kırıklığına uğrattı.
Dwain Chambers, Shelly-Ann Fraser, Tyson Gay, Justin Gatlin, LaShawn Merritt, Asafa Powell ve Ben Johnson gibi adlarını atletizm tarihine yazdıran birçok isim, ceza almaktan kurtulamadı.
Erkekler 100 metrede eski dünya rekortmeni Jamaikalı Asafa Powell, doping yaptığı gerekçesiyle 18 ay ceza aldı. Bu ceza daha sonra 6 aya düşürüldü.
100 ve 200 metre dünya şampiyonu ABD'li Tyson Gay'e, 2012 Londra Olimpiyat Oyunları'nda doping yaptığı gerekçesiyle bir yıl men cezası verildi. Gay, ABD Milli Takımı'nın ikinci olduğu 4x100 metre bayrak yarışında kazandığıgümüş madalyayı iade etti.
ABD'li 100 metre olimpiyat şampiyonu Justin Gatlin, doping suçu nedeniyle iki kez uzun süreli men cezasına çarptırıldı. 2001'de aldığı ceza 2 yıldan bir yıla indirilen Gatlin'e, 2006'da ise 4 sene ceza verildi.
"Tarihin en kirli yarışı"
Seul'deki 1988 Olimpiyat Oyunları'nda koşulan erkekler 100 metre müsabakası, daha sonra birçok sporcunun dopingli çıkması nedeniyle "tarihin en kirli yarışı" olarak nitelendirildi.
Yarışın kazananı Kanadalı Ben Johnson'ın, dünya rekoru kırarak altın madalyaya ulaştığı yarışta, 8 atletten yalnızca ABD'li Calvin Smith ve Brezilyalı Robson da Silva temiz çıktı. Sonrasında yapılan kontrollerde aklanan ABD'li Carl Lewis, bu yarışta altın madalyanın ve dünya rekorunun sahibi oldu.
Dünya rekoru ve altın madalyası elinden alınan Johnson, iki kez daha doping yaptığı için ömür boyu men cezasına çarptırıldı.
Maradona dopinge karıştı
Diego Armando Maradona, futbol dünyasında adı dopinge karışan en ünlü oyuncu olarak kayıtlara geçti.
ABD'de düzenlenen 1994 FIFA Dünya Kupası'nda doping yaptığı ortaya çıkan Maradona, Arjantin formasını iki maçta giydikten sonra turnuvadan ihraç edildi. Efsanevi futbolcu daha sonra 18 ay futboldan men edildi.
Beyzbolda da cezalar ağır
ABD'nin geleneksel sporlarından beyzbol, dopinge çokça başvurulan branşlar arasında yer aldı. Doping cezaları nedeniyle New York Yankees'de Alex Rodriguez ve New York Mets'te Jenrry Mejia, Amerikan Beyzbol Ligi'nde (MLB) 162 maçlık bir sezon boyunca forma giyemedi.
Beyzbolun en uzun süreli üçüncü cezası ise Kansas City Royals'tan Miguel Tejada için verilen 105 maçlık men kararı oldu.
Yüzmede doping olayları
En fazla efor sarfedilen branşlar arasında yer alan yüzme, sporcuları dopinge karışan dallardan biri olarak göze çarptı. Son yıllarda Rus Yuliya Efimova ve Çinli Sun Yang, yüzmede doping yaptıkları tespit edilen sporculardan bazıları oldu. Dünya rekorları ve madalyaları geri alınan Efimova, yaklaşık 1,5 yıl men cezasına çarptırıldı. Yüzmenin yükselişe geçmesiyle doping iddialarının arttığı Çinli sporcular arasında Yang ise 3 ay ceza aldı.