Motor SporlarıÇöldeki serap! Dakar Rallisi

Çöldeki serap! Dakar Rallisi

01.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dakar Rallisi, bugün 44. kez start alıyor. Formula 1’in asfaltta ‘hız’ ile yaptığı şovun yerini, toprak üstündeki ‘metanet’ gösterisine bıraktığı amansız mücadele, uçsuz bucaksız çöllerde direksiyon sallayan maceracı pilotlara sahne oluyor.

Çöldeki serap Dakar Rallisi

ONUR DİNÇER

Haberin Devamı

Dünyanın en zorlu ve tehlikeli motor spor organizasyonu olan Dakar Rallisi, bu sene 44. kez düzenleniyor. Hail’de bugün gerçekleştirilen birinci etabın ön testi başlayacak heyecanda pilotlar, Basra Körfezi’ne paralel olan rotada çölü geçmeye çalışacak ve Riyad’a kadar gidecek.

40 yıllık Afrika ve Güney Amerika ev sahiplikleri sonrasında Suudi Arabistan’a geçen ve bu sene üçüncü kez bu ülkede gerçekleştirilen yarış 12 etaptan oluşuyor. 7 ayrı kategoride 14 gün boyunca sürecek Dakar Rallisi, 14 Ocak’ta Cidde’de sona erecek. Sporcular, motosiklet, quad, otomobil, hafif araçlar, SSV, kamyon ve klasik araçlar kategorilerinde senenin en iyisi olmaya çalışacak.

Bitirebilmek önemli

İlk olarak 1979 yılında düzenlenen Dakar Rallisi, derece yapmak kadar etapları tamamlayabilmenin de son derece önemli olduğu büyük bir dayanıklılık testi ve bugüne kadar 31 sporcu hayatını kaybetti. Son olarak geçtiğimiz yıl motosiklet kategorisinde 52 yaşındaki Pierre Cherpin, yedinci etapta yaptığı kaza sonucu öldü. Ölümlerin 23’ü motosiklet, 6’sı araba, 1’i kamyon kaynaklı olarak ortaya çıktı. Organizasyonla bağlantılı tüm ölümlerin toplam sayısı ise 76 oldu.

Haberin Devamı

2021’de otomobil kategorisinde Stephane Peterhansel, motosiklette Kevin Benavides, kamyonda ise Dmitry Sotnikov zirvede yer almışlardı. Hem amatör hem profesyonel sporculara açık olan ünlü rallide Sebastien Loeb, Fernando Alonso ve Robby Gordon gibi bir çok ünlü pilot da şansını deneyenler arasında yer aldı.

Sahra’da kaybolunca

Dakar Rallisi’nin ortaya çıkış hikayesi oldukça ilginç... Fransız pilot Thierry Sabine, 1975 yılında Abidjan Nice Rallisi sırasında, Nijer Çad sınırında yer alan ve Sahra Çölü’nün bir parçası olan Tchigai Platosu’nda kaybolur. Kendisi buradan kurtarılırken, çölde düzenlenecek büyük bir rallinin, sürücülerin yeteneklerini test edecekleri ideal bir lokasyon olduğunu keşfeder. Bunun üzerine Fransa ve Senegal’in başkentlerini birbirine bağlayan Paris-Dakar Ralli’sini başlatır.

Mösyö Dakar!

Otomobil kategorisinde sekiz, motosiklet grubunda altı şampiyonlukla Stephane Peterhansel, yarış tarihinin en başarılı sürücüsü konumunda bulunuyor. Toplamda 14 şampiyonluğu bulunan Fransız sürücüye kendi dilinde hitap edilerek ‘Mösyö Dakar’ deniliyor.

Haberin Devamı

Başlamadan veda etti

Dakar Rallisi bu sene henüz başlamadan yarıştan çekilme meydana geldi. Rebellion takımının bir aracı çarşamba günü Cidde yakınlarında aniden alev aldı ve yanmaya başladı. Pilot Alexandre Pesci ve yardımcı pilot Stephan Kuni yangından yara almadan kurtulurlarken, arabaları ise küle döndü, bu yüzden Pesci yarıştan çekildi.

Dev ralli hakkında kısa bilgiler

- Ralli boyunca sürücüler, yorucu etaplara karşın her gece ortalama ancak altı saat kadar uyku uyuyabiliyor.

- Rota boyunca yaklaşık dört yüz yiyecek noktası bulunuyor ve pilotların beslenme zamanını iyi ayarlaması gerekiyor.

- Yiyecek gibi giyecek konusu da önemli... Arabaların içi kıyafetlerle dolu çünkü sürekli tişört değiştiriliyor.

- Takımlar onlarca yedek lastiği beraberlerinde taşıyorlar. Çünkü sıkça lastik değiştirmek zorunda kalınabiliyor.

Haberin Devamı

- Bir takım; sürücüler, teknikerler, ulaşım sorumluları gibi çeşitli görevlerde olan kırk kişiden oluşuyor.

- Dakar’da kaza yapan pilotlar ıssız bölgelerde genelde yardım almaksızın kendi sorunlarını çözmek zorunda kalıyor.

- Dakar Rallisi’nde geçilecek toplam alanın yüzde 70’i çölden oluşuyor. Diğerleri ise taşlık, kayalık kısımlar.

- Maraton ayağı bu sene 2. ve 3. etapları kapsayacağı için yarış dışı kalmaların ilk günlerde başlaması bekleniyor.

Çöldeki serap Dakar Rallisi