15.01.2020 - 08:00 | Son Güncellenme:
SERDAR SARIDAĞ-NEVZAT DİNDAR
Juventus’un Roma ile oynadığı maçın 3. dakikasında ağları sallayarak takımını öne geçiren ancak 19. dakikada yaşadığı ağır sakatlıkla milyonları şoke eden Merih Demiral’ın sahalara dönüş tarihi büyük merak konusu oldu. İtalyan basını, sol diz çapraz bağları kopan ve önümüzdeki günlerde ameliyat edilmesine karar verilen 21 yaşındaki milli futbolcunun sezonu kapattığını duyurdu.
Güçlü bir fiziğe sahip olan Merih’in sosyal medyadan, “Avrupa Şampiyonası’nda görüşmek üzere” mesajını paylaşması ise herkesi umutlandırdı. EURO 2020 elemelerinde ortaya koyduğu performansla UEFA tarafından en iyi 11’e seçilen genç stoperin 12 Haziran’da başlayacak finallere yetişip, yetişmeyeceği kafaları karıştırırken, Milliyet herkesin cevabını merak ettiği soruyu uzman doktorlara sordu:
Prof.Dr. Mehmet Kurtoğlu
(İstanbul Tıp Fakültesi Genel Carrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi):
Dizin sabitliğini koruyan iki adale grubu var. Ön adale ve arka adale arasında denge olmalı. Genellikle ön adaleler topa vurmaktan dolayı daha kuvvetli olur. Arka adale ise özel çalışmalar yaparak güçlendirilir. Böylelikle sıçrama ve topa vurmalarda diz sabit kalır. Diz öne, arkaya gitmez. Böylelikle bağlar yıpranmaz, zorlanmaz. Maçların temposu artık daha yüksek. Futbolcuların özellikle kondisyonları tükendiğinde ve zamanlama hatası yaptıklarında, ters düşme ve vuruşlarla bağlara fazla yük biniyor ve kopabiliyor. Tedavi teknikleri çok ilerledi şimdi ama yine de ortalama 3 aydan önce geri dönüş olmuyor. Ameliyatın iyi yapılması kadar rehabilitasyon da çok önemli.
Sarper Çetinkaya
(Beşiktaş Kulübü Eski Doktoru):
Çapraz bağ sakatlıklarının geri dönüşü 6 ay. Fakat bazı oyuncular 1 ay erken dönebiliyor. Elbette bazı riskleri de var. Merih Demiral, EURO 2020’ye yetişmiş olsa da maç eksiği olacak. Bedenen iyileşmiş olabilirsiniz fakat psikolojik olarak bu sakatlığı 5-6 maç oynadıktan sonra tamamen atabiliyorsunuz. Teknik heyet böyle bir tercih yapar mı bilemem fakat işin psikolojik tarafı da çok önemli.
Berkin Toker
(Milli Takım Eski Doktoru-Ortopedist):
Merih kuvvetli ve iyi bir sporcu. Tamamen ters basmadan kaynaklanan bir soruna benziyor. Adale sakatlığında çok net sebep bellidir fakat ön çapraz bağlarda işin açıkçası açıklayamadığımız sebepler var. Daha çok gençlerde görülen bir sıkıntı. Basma ile ilgili talihsizlik. Minumum 6 ay ama 8 ayı da bulabilir. Normalde yetişmesi zor. Bu sakatlık A sınıf takımda senede ortalama bir tane görülür.
Dr. Devrim Urgun
(Beşiktaş Kulübü Eski Doktoru):
Lafı uzatmaya gerek yok. Bu tür sakatlıkların dönüşü 6 aydır. Bu süreden önceki dönüşler her zaman risk taşır. Ersan Gülüm ve İsmail Köybaşı’nda bu sorun yaşanmıştı. Ben de maçı seyrediyordum. Merih’in pozisyonunu görünce “eyvah çaprazları kopmamıştır inşallah” dedim. Maalesef sakatlandı. Genç bir oyuncu. İyileşir fakat erken dönmesi ikinci kez sakatlanmasına neden olur. O yüzden 6 aydan önce dönerek 2020’ye katılması büyük risk.
Tam 150 bin kişi sakatlandı
Çapraz bağ sakatlıklarından tamamen korunmak mümkün olmasa da, konuyla ilgili yapılan bilimsel araştırmalar, bu sakatlığı yaşama ihtimalinin azaltılabileceğini gözler önüne seriyor. İstatistiklere göre çok büyük bölümü sporculardan oluşmak üzere her yıl tam 150 bin kişi bu sakatlıkla yüzleşiyor.
Maçlar sırasındaki çapraz bağ sakatlıklarının çoğu, ani yön değiştirmelerden, hava topundan yere hatalı iniş yapmaktan kaynaklanıyor. Dolayısıyla dizler ve bacaklardaki küçük kas gruplarını sağlamlaştırma ve dengeliliğini yükseltme, bağ kopmasına neden olan doğal olmayan bükülmelere karşı koruma sağlıyor.
BU SEZON ÇAPRAZ BAĞ SAKATLIKLARI
LUYİNDAMA (GALATASARAY)
SADIK ÇİFTPINAR (FENERBAHÇE)
AHMET CANBAZ (TRABZONSPOR)
YUSUF YAZICI (LILLE)
LOKMAN GÖR (ALANYASPOR)
ALPAY ÇELEBİ (KAYSERİSPOR)
LEVENT GÜLEN (KAYSERİSPOR)
NURETTİN KORKMAZ (KAYSERİSPOR)
JUAN FRAN (ALANYASPOR)
MUĞDAT ÇELİK (GAZİANTEP)
EREN TOZLU (Y.MALATYA)