Trabzonspor’da acayip şeyler oluyor!
Türk futbolunda krizin, çirkinliğin, adaletsizliğin tavan yaptığı, medya ayağında ise büyük bir “yozlaşmanın” yaşandığı süreçten geçiyoruz.
Kimse sütten çıkmış ak kaşık değil. Futbolun her paydaşı sorumlu bu tablodan. Kaostan beslenen ve çıkar elde etmeye çalışan grupların ittifakı korkunç boyutlarda. Etik değerler ve meslek ahlakı ayaklar altında.
İyi polisle kötüsünü ayırt etmek artık güç, dolayısıyla filmin sonunu kestirmek de öyle.
Peki; futbola ait değerlerimiz bataklığın içinde çırpınırken hiç mi iyi, hiç mi bizi umutlandıracak şeyler yaşamıyoruz?
Yaşıyoruz, lakin kafasını kaldırıp görmek isteyen yok. Veya işlerine gelmiyor.
Ülke futbolunda altyapı denince akla gelen kulüp sayısı sınırlı. Bursaspor, Gençlerbirliği, Trabzonspor, bu kulvara havlu atan Altınordu ve bir zamanlar Beşiktaş. İlaveler ile iki elin parmaklarını geçmez.
Milyonlarca futbolseverden kaçının radarına takıldı bilmiyorum ama, Trabzonspor U19 takımı çarşamba günü UEFA Gençlik liginin en iddialı ekiplerinden biri olan Juventus’u 1-0 yenerek son 16 takım arasına kaldı. Tarihte yaşanmamış bir başarı.
EYÜP HOCANIN VİZYONU
Bu ekibin lideri, teknik direktörü, futbolcuların abisi Eyüp Saka’ya sordum hikayesini.
Eyüp hoca üç yıl yardımcı antrenör, son iki senedir tam yetkili olarak görev yapıyor U19’da. Takımı Akademi liginde de lider.
Bilgili, coşkulu, idealist ama o kadar da gerçekçi bir futbol insanı. Mütevazı tavrına hayran kaldım.
Trabzonspor’un 350- 400 kişilik bir altyapı havuzundan söz etti. Futbolun nefes almak anlamına geldiği kentte “işe nereden başladınız?” dedim.
Sokaktan elbette. Mahalle aralarını, ilkokul ve sonrasında yetenekli çocukları tarayıp akademiye kazandıran geniş bir ekipleri varmış. Kocaman bir ordu ve harcanan büyük emek.
Meslektaşlarının hakkını teslim ederken, kulüp başkanı Ertuğrul Doğan’ın verdiği desteği, idolü Şenol Güneş ile koordineli çalışmalarına da dikkat çekti Eyüp hoca.
Yıldız gibi parlayan öğrencilerinin UEFA Gençlik liginde nereye kadar gidebileceğini ve hedeflerini sordum:
“Cemal abi açık söyleyeyim, kazanmak ve turu geçmek keyif ve gurur verici olur. Ancak asıl hedefimiz A takıma iyi ve potansiyeli yüksek oyuncular verebilmek. Başarırsak kendimizi şampiyon olarak göreceğiz. Bunun yanında dünyanın her takımı ile yarışabiliriz. Gönlümüzde dörtlü finali oynamak da yatıyor elbette.”
Kirlenmiş, yıpranmış, yorgun düşmüş, marka değeri ayaklar altında kalmış futbol iklimimizde Eyüp Saka ile yaptığım ve tamamını bu köşeye sığdıramadığım sohbet ilaç gibi geldi.
Tebrikler Trabzonspor kulübünün vizyon sahibi yönetici ve emekçilerine.
TFF ve MHK’ye öneriyorum!
Ferhat Gündoğdu başkanlığındaki Merkez Hakem Kurulu, insanın aklını başından alan projeleri ile dikkat çekiyor.
Önce Danışma Kurulu’nu denediler tutmadı. Sonra Veri Tabanlı Atama Sistemi (Ve-Tas) dedikleri “yapay zeka” oyunu ile insanları kandırmaya çalıştılar.
Şimdi de “Tutarlılık İzleme Modülü” (TİM) diye bir şey icat ettiler. Maçlardaki kritik pozisyonları takip merkezi gibi bir şey sanırım. Zaman kazanma ve oyalama taktiği.
TFF ve MHK başkanlarına önerim; bu dahiyane fikirleri kim veriyor ise, “KKS”, yani “Kendini Kurtarma Sistemi” başlıklı bir operasyona da hazırlık yapsınlar.
Yakında ihtiyaçları olacak çünkü!
Biz de geçelim!
“Emek ve haber hırsızlığına karşı, basın örgütleri olarak harekete geçiyoruz.” - Kıbrıs Türk Gazeteciler Birliği açıklaması (22.02.2021)