07.02.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
CELAL UMUT EREN
Avrupa kulüplerini ödediği paralarla adeta ihya eden Çin, bünyesine kattığı yıldız isimlerle her geçen gün daha fazla adından söz ettiriyor. Güçlü ekonomi sayesinde Uzakdoğu yolu daha da cazip bir hal alıyor.
Çin futbolu günden güne daha popüler hale gelmeye başladı. Çin Süper Ligi’nde mücadele eden 16 takım ekonomik güçleri ve yaptıkları yatırımlarla Avrupa’nın ilgisini çekiyor.
Bugün itibariyle transfere harcanan paranın 258 milyon euroyu aşması akıllara bazı merakları da getirdi. Avrupa’da isim yapan ya da genç yaşları itibariyle potansiyelli olan futbolcuların Uzakdoğu yolunu tercih etmesinde çok ciddi ekonomik nedenler yatıyor.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkedeki futbol federasyonunu özerk hale getirip, dev şirketlerin yeşil sahalara yatırım yapmasına onay verdi.
Yayın geliri rahatlattı
Ayrıca yayın gelirlerinin 2014 yılına oranla 254 kat artması ve 1.1 milyar euro sınırına yaklaşması da kulüplerin kasasına doğrudan etki etti.
Örneğin, Burak Yılmaz’a yıllık 8 milyon euro ödeyecek Beijing Guoan takımı, CITIC Group gibi dev bir yatırımcının sponsorluğunda yoluna devam ediyor. 2002’den beri yapılan takiplere göre, 112 milyar dolarlık cirosu olan bu şirket, Devlet Başkanı Xi Jinping ile de iyi ilişkiler kurmasıyla biliniyor.
Aynı şekilde Ersan Adem Gülüm ile Stephane M’Bia’yı kadrosuna katan Hebei China Fortune, ülkenin en büyük emlak şirketi Hebei’den destek alıyor. Forbes dergisine göre yıllık 4.1 milyar dolarlık ciro futbol kulübünü ciddi anlamda rahatlatıyor.
Yıldızlar topluluğu
Avrupa’nın parlayan ve ünlü yıldızlarına yönelen Çin Süper Ligi takımlarının, son transferlerden sonra kadroları da şekillendi. Ligde, federasyon tarafından belirlenen 4 yabancı+1 Asyalı kontejanı sonrası kadrolar adeta yıldızlar topluluğu oldu.
Burak Yılmaz’ın takımı Beijing Guoan, Kleber ve Renato Agusto gibi isimleri kadrosuna kattı. Demba Ba’nın takımı Shanghai Shenhua, Fredy Guarin ile güçlendi. Bir diğer Shanghai SPG takımı da Asamoah Gyan’lı forvet hattıyla dikkat çekti. Esas patlama ise Jiangsu Suning ile Hebei Fortune tarafından gerçekleşti.
Aralık 2015 tarihinden beri futbola toplamda 200 milyon euroluk yatırım yapan iki kulüp yıldızları transfer etti. Ersan ve Mbia’yı alan Hebei Fortune, Gervinho’ya da imza attırdı. Ersan da Avustralya pasaportu sayesinde Asya kontenjanına girdi.
Ramires ve Alex Texeira’ya toplamda 82 milyon euro ödeyen Jiangsu Suning de beğeni topladı. J. Martinez ve Paulinho da G.Evergrande’de.
Alibaba desteği
Çin Süper Ligi’ndeki 16 takımın ekonomik anlamda güçlü olmasında Alibaba gibi dev bir şirketin desteği yatıyor. Internet üzerinden yayın yapan bu alışveriş şirketi, lige de sponsorluk desteği sağlıyor.
Bunun haricinde Alibaba, Guangzhou Evergrande’ye yüzde 50 hisse için 2013’te 192 milyon dolar ödeyen şirket ve geçtiğimiz yıl daha büyük bir anlaşma yaptı.
Şu anda Alex Teixeira’ya 50, Ramires’e de 32 milyon euro ödeyen Jiangsu Suning de güçlü bir sponsora sahip. Suning yatırım şirketinin geçtiğimiz ay, futbola 93 milyon euroluk yatırım yapması ve Alibaba ile olan iş ortaklığı futbol sahasına doğrudan yansıyor.
Sıradaki isim Van Persie mi?
Çin kulüplerinin harcadığı paralar, Avrupa’da yakından takip ediliyor. İngiltere’de yayın yapan The Times, internet sitesi üzerinden özel bir haber yaptı. Çin takımlarının özellikle 3 forveti hayal ettiklerini yazdı.
Fenerbahçe’den Robin Van Persie de bu listeye alınırken, Hollandalı yıldızın da 26 Şubat 2016’ya kadar teklif alabileceğini ifade etti.
Ayrıca Radamel Falcao ve Lavezzi de Çin radarına girmiş durumda. Öte yandan, Çin kaynaklı haberlerde, Luis Nani için ismi verilmeyen bir kulübün teklifini 25 milyon euroya kadar çıkardığı öne sürüldü.
Burak Yılmaz, 4 yıllık sözleşme ile toplamda 32 milyon euro kazanacak.