Burcu Kapu

Burcu Kapu

burcukapu@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

En az kulüp isimleri kadar büyük, en az kulüplerin tarihi kadar eski bir rekabet bu. Galatasaray’ın maça şampiyon ünvanıyla çıkıyor olması oyuncularda konsantrasyon düşüklüğü yaratır mı diye düşüneniniz oldu mu? Hiç sanmam. Bir yerde Galatasaray ve Fenerbahçe karşılaşıyorsa, orada illa ki bir yarış, mutlaka kazanılacak bir ünvan vardır. Sarı kırmızılılar bu sefer en son 2014-15 sezonunda iç sahada yendiği rakibini mağlup etmek için sahadaydı. Ya da bir sezon içinde iki kez bu galibiyet sevincini yaşamak için. Bu iki dev kulüpte işler ne zaman kötü gitse, camiaları gözünü bu derbiye çevirir. Kötü giden bir sezonun, kaçırılan bir şampiyonluğunu telafisi bu derbiyle olur, galibiyetle adeta sezonun tüm hataları temize çekilir. İşte yine öyle bir maç izledik.
Jorge Jesus belki de kendisine sezonu kaybettiren üçlü savunma ile çıktı maça. Yine bir Rossi tercihi inadı, ligin en formda sağ beki Boey karşısında bağıran bir başka hata oldu. Okan Buruk bu sezon en iyi yaptığı şeyi yapıp yine ince bir rakip analiziyle hazırlamış takımını. Rakibin en yaratıcı oyuncusunu öyle bir marke ettirdi ki, Arda Güler top göremedi, nereye koşu atsa ya Kazımcan’dan ya Galatasaraylı oyuncuların yarattığı kalabalıktan kurtulamadı. Sezonun ilk maçındaki gibi Barış’ın fiziksel yıpratıcılığı ve atletik iki bekiyle Fenerbahçe savunmasını maç boyu yıprattı. Sarı lacivertlilerin savunması zaten sezon başından beri malum. Hızlı, fizikli hücumcuları tutamıyor. Savunma arkasına kaçırdığı her oyuncu hep tehlike yarattı, yerleşim hatalarını ise bir türlü çözemedi.
Galatasaraylı futbolcular kalite ve fizik olarak en büyük rakibi ve sezon boyu takipçisi Fenerbahçe’ye karşı oynadığı her iki maçta da ciddi üstünlük kurdu. Galatasaray’ın hocası bu sezon Fenerbahçe’nin hocasına karşı taktik ve analizde büyük bir fark yarattı. Ve Galatasaray’ın yönetimi bu sezon Fenerbahçe’nin yönetimine karşı transfer planlamasında, hoca tercihinde önemli bir üstünlük kurdu. İşte tüm bunların doğal sonucu olarak Galatasaray 2022-23 sezonu şampiyonu oldu. Kupayı ise böyle önemli bir derbinin ardından kaldırmak, dev rekabetinin tarihinde yeni bir satır olarak kayıtlar geçti.
Kırılmaz savunma hattı sayesinde ligin en az gol yiyen takımı olması, Boey’in ve Kerem’in çılgın performansı, Torreira’nın fedakar oyunuyla sarı kırmızılılar ligdeki tüm rakiplerine üstün geldi. İlerleyen günlerde takımların sezon analizini yine bu sayfalarda yaparız. Ama Galatasaray için şunu söylemek lazım, sezon boyu kadrodaki her ismin öne çıktığı bir maç illa ki oldu. Ve fakat bu sene öyle biri geldi ki, sarı kırmızılı taraftarlara sevdiği tüm eski golcüleri unutturdu. Icardi şiir gibi bir oyunla tamamladı sezonu. Dün gece kupayı kaldırıp şampiyonluğu kutlayan tüm taraftarlar hem mutluydu hem merak dolu. Akıllarında acaba kimleri son kez izledik sorusuyla. Boey? Nelsson? Kerem? Icardi? Birileri mutlaka gidecek ama öyle bir sezon yaşattılar ki, tam da Attila İlhan şiiri dizeleri gibi “Ayrılık da sevdaya dahil.”