Burcu Kapu

Burcu Kapu

burcukapu@gmail.com

Tüm Yazıları

Cristiano Ronaldo ve Lionel Messi bu yüzyıla damgasını vurmuş en yetenekli iki futbolcu ve ikisinin de kariyerinde bir Dünya Kupası şampiyonluğu yok. Şaşırtıcı değil mi? Özellikle de yeteneklerinin karşılaştırıldığı bir önceki yüzyılın iki efsanesi Pele ve Maradona’nın bu başarıya sahip olduğunu düşünürsek, kariyerlerinin kapanışı için bu kupaya çılgınca ihtiyaçları var. Acaba o sene bu sene mi?

Şimdi filmi biraz geri sarıp, her ikisinin de Dünya Kupası sahnesine ilk defa çıktıkları 2006 yılına, Almanya’ya gidelim. Messi 19, Ronaldo 21 yaşında. Arjantin çeyrek finalde Almanya’ya, Portekiz ise yarı finalde Fransa’ya elenmişti. Bu turnuvada daha genç olan Messi toplam 121 dakika süre almış ve bir gol bir asist ile turnuvayı tamamlamıştı. Çeyrek finalde Almanya karşısında ise kadroda yoktu. Penaltılarda turnuvaya veda eden Arjantin tarafı, uzun süre Messi o maç oynasa acaba sonuç farklı olur muydu diye tartışmıştı.

Haberin Devamı

Ronaldo ise beklentilerin daha yüksek olduğu bir oyuncuydu. Ne de olsa Premier Lig’de yılın takımına seçilmiş, yıldızlar arasından çoktan sıyrılmıştı. Ama gelin görün ki, 484 dakika süre aldığı turnuvayı sadece bir golle kapatan Ronaldo aynı zamanda turnuvanın en çok gol kaçıran oyuncusu olmuştu.

2010 yılı Güney Afrika’ya geldiğimizde artık karşımızda dünyanın en iyi iki futbolcusu vardı. İkisi de Ballon d’Or kazanmış, La Liga’da birbirleriyle yarışıyorlardı. Dört yıl sonra Arjantin yine çeyrek finalde Almanya’ya elenirken, turnuva boyunca her maç süre alan Messi ise hiç gol atamayarak büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Kaptan Ronaldo ise turnuva boyunca sadece bir gol atmış ve Portekiz son 16’da İspanya’ya elenip veda etmişti.

2014 yılı tüm futbolseverler, “Hadi bir umut, bu sene olacak” dedi. Ne de olsa futbol evine, Brezilya’ya dönüyordu ve bu iki dev yıldız artık kariyerlerinde olgunluğa ulaşmışlardı. Fakat bu sefer Portekiz için durum yüz kızartıcıydı. Gruptan bile çıkamadıkları gibi Amerika’yla bile berabere kaldılar. Messi’nin ise sonunda yüzü gülmüştü. Finale kadar gelen Arjantin uzatmalarda Almanya’ya elenmiş; Messi, Golden Ball ile eve dönmüştü. O gün hepimiz Ronaldo’nun sinirden çıldırmış olabileceğini tahmin edebiliriz.

Haberin Devamı

2018 Rusya’da her iki takım da son 16’da elenmiş, Ronaldo’nun İspanya karşısındaki hat-trick’i dışında ikisi de turnuvada bir fark yaratamamıştı.

Bugün Katar’da başlayacak Dünya Kupası iki yıldız için de son turnuva... Gerçi sadece milli takım düzeyinde değil muhtemelen Avrupa futbolundaki kariyerleri de artık sona yaklaştı. Dolayısıyla bu turnuvada yapacakları görkemli bir kapanış belki de birinin diğerine üstünlüğünün nişanı olacak.

Arjantin, C Grubu’nda Suudi Arabistan, Meksika ve Polonya’yla; Portekiz, H Grubu’nda Gana, Uruguay, Güney Kore ile mücadele edecek. Ama hepimiz biliyoruz ki, bu turnuva bir yandan ülkelerin yarışı olurken bir yandan da Messi ve Ronaldo’nun son düellosu olacak. Hele bir de finalde karşı karşıya gelirlerse epik bir son olur. Hayal ettiği her şeye kavuşmuş, son hayalleri ortak olan iki süper kahraman... Peki bu düelloda siz hangi tarafı tutuyorsunuz?