Burcu Kapu

Burcu Kapu

burcukapu@gmail.com

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

2022 Dünya Kupası’nda yarı yola geldik. Bazı sürpriz takımlar çoktan evlerine döndü. Elemeler başlamışken sizler için şu ana kadar 2022 Katar Dünya Kupası’na dair “mutlaka” bilinmesi gerekenleri derledim. Buyrunuz efendim.
A GRUBU: Hollanda gruptan lider olarak çıktı. Her ne kadar bir beraberlik dışında puan kaybı olmasa da Hollanda futbolu o bildiğimiz keyfi özellikle de forvet hattında bizlere izletemedi. Yani soran olursa “Nerede o Kluivertlı, Nistelrooylu, Robbenli Hollanda?” deseniz olur. Grup 2.si Senegal’in ise S.Mane’nin yokluğunda ne yapacağı soru işaretiydi. Ama Afrika’nın gururu güçlü omurgası ve öne çıkan kaleci-savunma-ön liberodan oluşan geri hattıyla çatır çatır futbol oynadı. Eve dönen Ekvador’un tek heyecan veren kısmı 3 gol atan E. Valencia idi. Katar ise ev sahipliğinde gösterdiği başarıyı futbolda gösteremedi. İlk kez bir ev sahibi takım puan alamadan turnuvaya veda etti.
B GRUBU: Bu grubun hayalkırıklığı turnuvayı son sırada bitiren Galler oldu. Tarihlerinde Dünya Kupalarında pek de başarıları olmasa da G.Bale gibi bir dünya yıldızına sahip oldukları için grupta favori durumdalardı. Elenince herkesin aklında şu soru kaldı: Acaba Bale olmasa daha mı iyiydi? Diğer elenen takım İran ise açıkçası herkesin gruptan çıkmasını dilediği bir takımdı. Ülkelerinde yaşanan siyasi sıkıntılara dikkat çekip protesto etmek için ülke milli marşlarını söylemeyerek alkış toplayan futbolcular, tüm bu psikolojik zorluklara rağmen ortaya iyi bir mücadele koydular. Grubun lideri İngiltere zengin forvet hattıyla çok rahat tur atladı. Turnuvanın kalanında İngilizlerin geniş golcü kadrosuna dikkat edin, büyük bir avantaj. Grup 2.si Amerika ise sonunda gerçek futbola adını yazdırdı. Turnuvanın en çok koşan takımı olan Amerika’da orta saha oyuncusu Musah dikkat çekiyor.
C GRUBU: Arjantin gruba S.Arabistan’a yenilerek büyük bir şokla başladı. Kuşkusuz turnuvanın en sürpriz maçıydı. Arabistan cesur futbolu ve takım oyunuyla alkış toplamış olsa da turnuvaya veda etti. Arjantin ise bu maçtan aldığı dersle Meksika karşısında sonuç, Polonya karşısında yaptığı 800 pas ve %92 isabet oranıyla kupa rekorunu kırarak, hem sonuç hem futbol ile favoriyim mesajı verdi. Bu grupta 2.lik az kalsın puanı ve averajı eşit olan Polonya ve Meksika arasında en az kart gören takıma göre belirlenecekti ki, uzatma dakikalarında bir gol yiyen Meksika turnuvaya veda etti.
D GRUBU: Fransa Benzema, Kante, Pogba gibi eksiklerine rağmen turnuva takımı olduğunu bir kez daha gösterdi. M’Bappe’nin golleri, Giroud’un sahte 9 rolüyle finalin en kuvvetli adaylarından. Grup 2.si Avustralya bu başarıyı ne kadar sürdürür muamma. Bu grubun hayalkırıklığı ise ölümden dönen Eriksen’li Danimarka oldu.
E GRUBU: Bir grup düşünün ki içinde İspanya ve Almanya olsun ama Japonya lider çıksın. Futbol bu işte 5 dakikada bütün işler değişir. Almanya ilk maç Japonya’ya mağlup oldu. Umutları son maça kalmıştı. Lakin kimse son maçta Japonya’nın İspanya’yı yeneceğini düşünmemişti. Japonlar disiplinli oyunuyla öne çıkarken, Almanlar yaratıcı oyuncu eksikliğinin bedelini ödedi. Biz teknik direktör H.Flick’in bırakmasını beklerken, T. Müller ise turnuva sonunda futbolu bıraktı.
F GRUBU: Grup lideri Fas’ın en büyük avantajı birçok oyuncusunun Avrupa’da oynaması. Kim mi bunlar? İki beki Hakimi (Inter), Mazraoui (B.Munich), orta saha Amrabat (Fiorentina), Ziyech (Chelsea) forvet En-Nesyri (Sevilla). Yani bu takımın sürpriz yapması hiç sürpriz değil. Belçika ise takımda köstebek var dedikodularıyla önce içten yıkıldı. Ardından altın jenerasyonun üstüne yıllardır bir şey koyamadıkları yaşlı kadrosuyla sahada yıkıldı ve Hırvatistan’ın yolu açıldı. Belçika teknik direktörü ise istifa etti.
G GRUBU: Grup lideri Brezilya benim de finalde favorim. Rakiplerinden en büyük farkı sahip olduğu hızlı değil çok hızlı oyuncuları. İlk maçta sakatlanan Neymar’ın ne zaman döneceği ise şu günlerde en önemli soru. Bir de Brezilya’nın attığı gollerden sonraki sevinçlerine dikkat edin. Vinicius Jr.’ın maruz kaldığı ırkçı saldırıya tepki olarak 10 farklı dans figürüyle turnuvaya geldiler. Demek ki bol gol atacaklarına eminler. Grup 2.si İsviçre birkaç gün gruptan çıktığına sevinebilir çünkü sonrasında rakipleri Portekiz. Ne diyelim şimdiden geçmiş olsun. Elenenlerden Sırbistan ise yine şaşırtmadı. Bir turnuvada daha yetenekli kadrosunun potansiyelini kullanamadı, sahada birçok yıldız gördük ama bir takım değil.
H GRUBU: Bu grubu Ronaldo lider tamamladı. Her ne kadar oyuncu fizik olarak artık eski standartının altında olup Portekiz için belli anlarda ayak bağı gibi dursa da dünyanın gözü şu an onun üzerinde ve F. Santos’un ondan vazgeçmeyeceği çok açık. Takımın neredeyse yarısının adının Kim olduğu G.Kore, Uruguay ile aynı puan ve averaja sahip olunca, grup maçlarında daha fazla gol attığı için son 16 turu biletini alan 2. takım oldu. Uruguay mı? Onlara da yazık oldu.