27.08.2024 - 00:02 | Son Güncellenme:
ANKARA / MİLLİYET
Turan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Çardak Güreşleri, herhangi bir ilçemizin, beldemizin güreşleri gibi değerlendirilemez. Çardak'ı güçlendirmek durumundayız. Orası bir güreş alanı değil, aynı zamanda bir müze, bir kütüphane. Tarihi bir emanet. Kırkpınar, ki en kıymetli güreşlerin yapıldığı yerdir, padişah fermanıyla başlamıştır. Osmanlı'nın başkenti olan bir şehrin güreşleridir. Kırkpınar'ın bu yıl 1361. yılını yaşadık; Çardak Güreşleri ise 1354 yılında başlayan ve Kırkpınar'dan daha eski hatırası olan bir yer. Osmanlı büyük bir şanla şerefle Viyana'ya kadar giderken Çardak'ta konuşlanmış, projelerini, planlarını yapmış ve orada askerin eğlenmesi için güreş tutmuş, sonra da Rumeli'ye geçmiştir. Başlangıç, Çardak güreşlerinin yapıldığı o meydandır" dedi.
Bakanlıktan destek
Çardak'ın hatırasını canlı tutmayı görev bildiklerini söyleyen Turan, "Bakanımızın talimatı, İçişleri Bakanlığımız Sivil Toplum Genel Müdürlüğümüzün büyük maddi desteğiyle, bu tarihi emanete omuz vererek güreşçilerimizin Türk gençliğine hatıra olması için adım attık. Gençlik Bakanımızla da konuşarak 'omuz verin' talebini ilettik ve onlar da büyük bir hassasiyetle destek oldular. Biz de Gençlik Kollarında iken peşrev çektik, rahmetli cazgırımız Pele'nin sözleri hâlâ kulaklarımızda çınlar. O yüzden bu tarihi emaneti hep birlikte yaşatmalıyız" diye konuştu.
Rumeli’ye geçişin, Viyana’ya yürüyüşün başlangıcıdır Çardak…
— Bülent TURAN (@turanbulent) August 26, 2024
Kırkpınar Güreşlerinin başlangıcı 1361, #Çardak güreşlerinin başlangıcı ise 1354…
Bugün 290'ıncısı yapılan #26Ağustos Çardak Güreşleri bizlere tarihimizin bir emantidir... #GelenekselÇardakGüresleri290 #Lapseki… pic.twitter.com/zy24qrP84S