21.08.2008 - 13:31 | Son Güncellenme:
Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Dr. A. Zahid Akman, kurum olarak yaptırılan "Spor Programlarını İzleme Eğilimleri Kamuoyu Araştırması"nın sonuçlarını açıkladı.
Maslak Sheraton Otel’de düzenlenen toplantıda, Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, TRT Spor Haberleri Müdürü Tufan Turasan ve Lig TV Genel Müdürü Şansal Büyüka da araştırmanın sonuçlarıyla ilgili görüşlerini açıkladılar.
Akman, RTÜK olarak televizyonlardaki spor programlarını izleme eğilimlerinin sunumunu, uluslararası alanda çok önemli müsabakaların yapıldığı ve futbolun yeni sezon başlangıcı öncesinde açıkladıklarını belirterek, "Bu araştırma, RTÜK tarafından özellikle izleyicilerin talepleri ve kamuoyundan gelen yoğun baskı neticesinde gerçekleştirdi.
Özellikle ulusal televizyonlarda yayınlanan spor programlarının kamuoyu üzerinde ne tür etki bıraktığını belirlemek için yapıldı" dedi. Araştırmaya katılan deneklerin yüzde 62.7’sinin, "Spor programlarının toplumsal şiddeti artırıcı nitelikte olup olmadığı" şeklindeki soruya "Evet" dediğini belirten Akman, "Bana göre araştırmanın en önemli
sonucu budur. Tribündeki kavgaların, maç önce ve sonrasındaki kavgaların nedenleri kamuoyunda her zaman tartışılmıştır. Elbette bunları sadece spor programlarına bağlayamayız. Ancak izleyiciler, programlardaki yorumların, toplumdaki şiddeti artırdığına inanıyorlar" dedi.
Akman, sözlerini şöyle sürdürdü:
"RTÜK olarak 2008-2009 sezonunda özellikle futbolla ilgili spor
yayınları için İzleme ve Değerlendirme Dairesi’nce özel bir ekip
kurulmuştur. Geçmiş yıllardakinin dışında, hafta sonunda yapılan bu
programlar anında değerlendirilerek ilk kurul toplantısına alınacak,
içerik itibariyle kanunumuzdaki ilkelere aykırı yayın yapanlar o hafta
gerekli cezaya muhatap kılınacaktır. Sezon başlamadan yapılan birkaç
program bizi ürkütmüş, korkutmuştur. Geçmişteki yapılan birtakım
uygulamalardan ders alınmadığı gözlenmiştir. Tamamen reyting amaçlı,
izleyiciyi ekran başında tutabilmek için yapılan, içeriği ceviz kabuğunu
doldurmayacak bu programların, toplumdaki şiddeti artırdığı gerçeği göz
önünde bulundurularak değerlendirilecek ve gereği yapılacaktır.
Türkiye’deki futbolda yaşanan olumsuzlukların tek kaynağı medya ve TV
yayınları denemez, ancak buna olumsuz katkı sağlayan varsa biz bunlarla
mücadele edeceğiz."
-"ÜZÜCÜ NETİCELERİ AÇIKLAMAYA KATKI SAĞLIYOR"-
Araştırmaya katılan deneklerin beyanlarından da anlaşılacağı üzere,
Türkiye’de spor dendiği zaman bir tek futbolun akla geldiğini ve
özellikle TRT ve bir ya da iki özel kanal dışında diğer televizyonların
spor programı adı altında futbol programı yaptıklarını belirten Akman,
"Bu programlar, gol görüntüleri alınmamışsa, yoğunlukla katılımcıların
değerlendirmelerinin gündeme geldiği, tartışma programları olarak
kamuoyuna yansımaktadır. Bu ekranda ve tribünde gerilimi artıran en
önemli kaynak olarak ortaya çıkmaktadır. Özel kanalların çok büyük
imkanlara sahip olmalarına rağmen, futbol dışında diğer hiçbir sportif
aktiviteyi gündeme getirmemeleri, Türkiye’nin bugünlerde yapılmakta olan
olimpiyatlarda almış olduğu üzücü sonucu açıklamaya da katkı
sağlamaktadır" diye konuştu.
Akman, maçtan sonra yöneticilerin, hakemleri sürekli hedef tahtası
haline getirmeleri, yorumcuların da sürekli hakemleri eleştirmelerinin,
spor müsabakalarına ve hakemlere güveni azalttığına dikkat çekerek,
araştırmaya katılan deneklerin, futbol ile ilgili yönetici ve
yorumcuların yüzde 70’e yakınının taraflı davrandığına inandığını da
kaydetti.
AZİZ YILDIRIM: ORTAMI GERMEYECEĞİZ
Kulüpler Birliği Vakfı ve Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, kulüp başkanları ve yöneticilerinin yeni
futbol sezonunda maçtan önce ve sonra demeç vermeyeceklerini, ortamı germeyeceklerini söyledi.
Toplantıda konuşan Yıldırım, Türk sporunun bugünkü durumunun bu araştırmayla göz önüne konulduğunu ifade ederek, "Maalesef Türk sporu kazanma üzerine kurulmuştur. Kaybettiğinizde kötüsünüzdür. Futbol
Federasyonu, kulüpler ve medya beraber çalışırsa Türk sporu her zaman kazançlı çıkar" dedi.
Vefat eden Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Doğan ile futbolda başlayan güven ortamının yeni başkan Mahmut Özgener ile de devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Bu güven devam ettiği sürece kulüpler olarak hakemlerin, disiplin ve tahkim kurullarının aldığı kararlarda bir art niyet aramayacağız. Medya da aramasın. Bu araştırmada katılanlar,
’holiganları programların içine sokmayın’ diyor. Yazılı medyanın hangisine yüzde ortalaması yapsak, hangi gazetelere inancınız çıkar. Bugün medyada yanlış yazdığını söylediğiniz konularda ’gazetenin daha çok satmasına ihtiyacımız var’ diyerek olmamış olayları gündeme getiriyorsunuz. Alamayacağımız oyuncuları transfer yaptırıyorsunuz" diye konuştu.
-"AMACIMIZ TÜRK FUTBOLUNUN İLERİ GİTMESİ"-
Aziz Yıldırım, kulüp başkanlarıyla Eylül ayının 10’unda toplantı yapacağını belirterek, "Kulüpler olarak üzerimize düşen görevlerin bilincindeyiz. Amacımız Türk futbolunun ileri gitmesidir. Bununla ilgili gerekeni yapacağız" dedi.
Federasyona destek olarak Türk futbolunun yapılanmasını sağlayacaklarını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:
"Bunu yaparken de medyanın desteğine ihtiyacımız var. Kulüp başkanları ve yöneticiler olarak maçtan önce ve sonra demeçler vermeyeceğiz, ortamı germeyeceğiz. Hakemler hakkında, disiplin, tahkim ve diğer kurullar arasında bir sorun olursa medya önünde değil kurullarla görüşerek doğrunun bulunması için çalışmalar yapacağız. Spor
basını ve RTÜK başkanından beklentilerimiz var. Sporun bir şov, eğlence olduğunu görmeliyiz. Tribünlere ailelerin, çocukların gelmesini sağlamalıyız. Holiganlara gazetelerde yazı yazdırmamalıyız. Spor programlarının eğitici olmasında fayda görüyorum. Eleştiri her zaman yapılmalıdır. Eleştiri olduğu yerde gelişme de olur, ama bunlar yapıcı olmalı. RTÜK seviyeli, kaliteli, argoya yer verilmeyen program yapılmasını sağlamalıdır. Şiddet içeren görüntülerin yayınlanmaması gerek. RTÜK’ten maçlardaki kavgalar, kötü ve çirkin görüntülerin basında yer almamasını, tarafsız yayınların yapılmasını, eğitici ve düzeyli programların yapılmasını takip etmelerini beklemekteyiz."
Toplantıda konuşan TRT Spor Haberleri Müdürü Tufan Turasan ise TRT’de yayınlanan futbol programlarında sadece futbol ile ilgili yayın yaptıklarını, hakem yorumlarına çok girmediklerini ve aynı çizgiyi muhafaza ettirmeye çalışacaklarını söyledi.
Lig TV Genel Müdürü Şansal Büyüka ise federasyon ve kulüplerle görüştüğünü, yeni futbol sezonunda maç öncesi ve sonunda yönetici ve başkan demeçlerini yayınlamayacaklarını, Türk futbolunun daha gergin ortamlara gitmemesi ve huzur ortamında yarışması adına böyle bir kararı uygulamaya çalışacaklarını anlattı.