11.10.2010 - 00:03 | Son Güncellenme:
AYDIN CİNGÖZ
Beşiktaş’ın yıldızları sakatlıklar nedeniyle bir bir takımdan uzaklaşmaya başladı. Önce CSKA Sofya maçında Quaresma, ardından Trabzonspor karşılaşmasında Guti ve son olarak da Milli Takım’ın Almanya sınavında Mehmet Aurelio’dan gelen kötü haberler siyah-beyazlı ekipte ciddi bir endişeyi de beraberinde getirdi.
Bu üç futbolcunun ortak özellikleri ise sakatlandıkları bölgelerin aynı olması. CSKA Sofya maçında Quaresma’nın sağ arka adalesinde yırtık oluştu, Guti’nin Trabzon’da yine sağ arka adelesinde zorlanma ve Mehmet Aurelio’nun Almanya karşılaşmasında sol arka adalesinde 2. derecede yırtık tespit edildi.
Beşiktaş’ta bu yaşananlar herkese Fenerbahçe’deki Luis Aragones dönemini hatırlattı. İspanya Milli Takımı’nı şampiyon yaptıktan sonra sarı-lacivertli ekibin başına geçen ve bir sezon sonra gönderilen Aragones’in en büyük problemlerinden biri futbolcularda sıklıkla yaşanan adale sakatlıkları olmuştu.
Fenerbahçe’de tepki almıştı
Hatta Fenerbahçe, Aragones zamanında sakatlıklar nedeniyle 18 kişilik kadroyu kurmak konusunda ciddi sıkıntılar yaşamıştı. Başta Emre Belözoğlu olmak üzere Alex, Josico, Maldonado ve zor sakatlanan Deniz Barış dahil birçok isim o dönemde adale sakatlıkları nedeniyle takımdan uzak kalmışlardı.
Bugün Beşiktaş’ta da aynı sorunun yaşanması ilk olarak tüm okları İspanyol kondisyoner Carlos Cascallana’ya çevirdi. Beşiktaş’ın başına Schuster’in gelişiyle Alman teknik adamın yardımcı antrenörü ve kondisyoneri olan Carlos Cascallana, Aragones döneminde de Fenerbahçe’nin kondisyoneri ve yardımcı antrenörü olarak görev yapmıştı. Ve her iki takımda da sık yaşanan adale sakatlıkları Carlos Cascallana’nın “takımı doğru çalıştırmıyor mu?” sorusunu gündeme getirdi.
Biraz geriye gidildiğinde, geçmişte Fenerbahçe’nin, bugünse Beşiktaş’ın kondisyonerliğini yapan Carlos Cascallana’nın Aragones döneminde Fenerbahçe’ye geliş şekli ve kariyeri dikkat çekici. Fenerbahçe’den önce sadece Atletico Madrid’in alt yapısında çalışan Cascallana, sarı-lacivertli ekipte tepkilere yol açmış, yöneticiler sürekli yaşanan adale sakatlıkları yüzünden İspanyol hocanın işine son vermek için Aragones’e yoğun baskıda bulunmuştu.
ADALE SAKATLIĞI NEDEN OLUR?
Yumuşak doku sakatlıklarının birçok nedeni var. Sebepleri şu başlıklar altında toparlayabiliriz. Kas gruplarının iyi ısındırılmaması, hazır olmadan kuvvet çalışmalarının artırılması. Esneklik çalışmalarının yapılmaması. Yorgun kaslara yüklenme yapılması. Sert veya düz olmayan zemindeki zıplama ve koşu çalışmaları. İyi dinlendirilmemiş vücuda yüksek şiddette yüklenme. Müsabaka ve antrenman sonrası kasların toparlanmasına yönelik soğuma ve esneklik çalışmalarının olmaması gibi nedenler yumuşak doku sakatlıklarının daha sık yaşanmasına sebep olmaktadır. Ayrıca genç oyuncularla, yaşlı oyuncular arasında esneklik, yüklenme ve birçok konuda farklılıklar vardır. Bu yüklemeler için hem uzmanlık, hem de profesyonel deneyim gerektirmektedir.