BursaSpor"Bruma'yı Cüneyt Tanman keşfetti"

"Bruma'yı Cüneyt Tanman keşfetti"

04.09.2013 - 12:35 | Son Güncellenme:

Bursaspor Scouting Direktörü Tarkan Batgün, birçok konuda açıklamada bulundu.

Brumayı Cüneyt Tanman keşfetti

Bursaspor Scouting Direktörü Tarkan Batgün, teknik direktör Christoph Daum'un bu sene Bursaspor'u şampiyon yapabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Tarkan Batgün, Daum ile çalışmanın büyük şans olduğunu ifade ederek, "Onunla çalışmak tarifi mümkün olmayan bir zevk. Çünkü Scouting sistemini en iyi bilenlerden biri. Kısa zaman oldu ancak gördüğüm şu Bursaspor'u da şampiyon yapacaktır. Çalışmalarımıza büyük önem veriyor ve transferde nokta atışlar hedefliyor. Transferde tek bir kişinin kararı ile oyuncu alındığı zaten dünya futbolunda yok, Daum'un felsefesinde hiç yok. Daum olağanüstü bir tecrübeye sahip. Sezon sonu yada bir sonraki sezon yeni bir şampiyonluk gelirse kimse şaşırmasın. Futbolcu performanslarını attığı gole göre yapan bir isim değil. Total de takıma ne kadar katkı yapıyor, zararı yararından çok mu az mı ona daha çok önem veriyor. Açıkçası gol atan ilk 11'de oynar felsefesinde değil" dedi.

Haberin Devamı

"Türk takımları Avrupa'da neden başarısız oluyor?" şeklindeki soru üzerine, "Bunun en önemli cevabı Türkiye'ye uygun bir scouting sisteminin olmayışı. Transferlerin uzun zaman dilimleri içerisinde hem elektronik olarak incelenmemesi; hem de bunu takiben sıkça seyredilmemesidir. Yani transferde belli bir sistemleşme yok. İyi oyuncun varsa galip gelirsin. Yoksa mağlupsun. Onun için oyuncu seçim sistemi, yani scouting çok büyük önem taşımaktadır. Takıma uygun oyuncunuz varsa başarılı olursunuz. Bu işlemde meşakkat gerektiren uzun vadeli bir işlemdir. Bizde maalesef uzun vade diye bir olay yok. Herşey bugün olmalı. Ben bu sistemsizliğin ismini koydum: 'hasbelkaderizm'. Yani tamamen kadere bağlı bir oyuncu bulma sistemi. Fakat son 3 senedir yine ekibimle yaptığımız çalışmalarla Süper Lig takımlarımıza 'Scouting Platformları' inşa ettik. Bu platformlar sayesinde dünyadaki bütün oyuncular haftadan haftaya seyredile biliniyor. Başarısız transferlerde de bu şekilde azalma olacaktır. Avrupa'da başarılı takımlar bu sistemle başarıyı yakalıyorsa siz de başarı için bu yolu izlemelisiniz. Buna paralel olarak Avrupa başarısı gelecektir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE SIRLAMADA YOK LİDER İNGİLTERE"

"Türkiye scouting dalında hangi sırada? Dünyada lider ülkeler hangileri?" şeklindeki soruya Batgün, "Türkiye scouting ilminde başlangıç seviyesinde. Sıralamada yok. Ben yine Avustralya'dan geldiğimden beri Haliç Üniversitesinde Bilgisayar Destekli Performans Analizi dersleri ile öğrencilerimi yetiştiriyorum. Ayrıca Scouting Sertifika Programları düzenliyorum. Bu sertifikaları alan öğrencileri hem futbol takımları ile hem de FIFA lisanslı futbolcu temsilcileri ile çalışabilmeleri için fırsatlar hazırlamaya çalışıyorum. Birçok öğrencim artık kulüpler ve menejerle çalışmaya başladı. Öğrencilerim için varım. Onların başarısı bizleri daha aydınlık bir futbol ortamına taşıyacak. Dünyada bu işlerin lideri İngilizler. Onları İspanyollar, Almanlar, İtalyanlar ve Hollandalılar takip ediyor" yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Bursaspor Scoutıng Direktörü Tarkan Batgün'ün açıklamaları şöyle;

"Scouting ilmini sistematik olarak seyretmek seyrettirmek, keşfetmek keşfettirmek işlemi olarak açıklanabilir. Bursa inanılmaz bir potansiyele sahip. Ben buraya aslında dünyanın en iyi yabancı futbolcularını bulmak için gelmedim. Öncelikle 6 kişilik ve çoğunluğu Bursalı olan bir ekip oluşturuyorum. Bu öğrencilerin hepsi dil bilen, üniversite mezunu ve inanılmaz futbol bilgisine sahip genç bir jenerasyonu temsil ediyor. Özel keşiflerim bu kardeşlerimiz. Onların sayesinde en büyük önceliğimiz içerdeki en iyi oyuncuları bir data bankası haline getirerek elektronik ortamlarda onların performanslarını incelemektir. Transferde kesin öncelik Bursa'daki yetenekler olmalı. Yani ben ve ekibim önce U16-17-19 ve A2 bölümlerindeki tüm oyuncuları izleyecek, bilgisayar programları ile analiz edecek, en iyiler tespit yapılıp en kısa yoldan A Takıma monte yoluna gidecek raporlar hazırlayacağız. Biz bu işlemi yaparken aslında rakiplerdeki en iyileri de tespit işlemine başlıyor olacağız. Ben şahsen uzun vadede Bursa'nın mahalle maçlarındaki oyuncuları bile takibe alma düşüncesindeyim. Amatör kümede de yetenekli oyuncu varsa bilmek istiyorum. Onlara şans yaratmak, onları keşfetmek ve Bursaspor'a kazandırmak amacındayım. Bursa bunu hak ediyor. Kendim aslında uzun süre izlenmedikçe yabancı transferlerine karşıyım. Daha çok önceliği hep buradaki Türk yeteneklere vermek taraftarıyım. Tabii ki yabancı transferleri için de büyük bir araştırma içinde olacağız. Onun için ekibimiz mütemadiyen kuracağımız özel scouting platformu ile dünyanın bütün ülkelerinin liglerine erişim sağlıyor. Burada tabii ki Daum hocamızla da geldiğinden beri mükemmel ilişkiler içindeyiz. O da Bursa için yaptığımız 'Terzi Dikimi' scouting departmanının bütün aşamalarında bizlere yardımcı olacak. Terzi dikiminden kastımızda Bursa'ya uygun bir sistemleşme. Scouting bir takımdan diğer takıma kopyalanabilen bir sistem değil. Yani bu yapıya uygun bir takım elbise dikmek ve bunu da dünyaya örnek bir model haline getirmek amacındayız. Bu sayede de uluslararası platformda Bursa ismi çok daha iyi bir şekilde markalaşacaktır. Avrupa ve dünyada da kulüp kültürümüze uygun oyuncuların araştırılıp bulunması işlemini futbol kamuoyu uzun vadede görecektir.

Haberin Devamı

"Aslında belki şu anda haber değeri taşımayacağı düşünülsede Türkiye'ye çok önemli bir antrenör kazandırdık. Christoph Daum hocamızın yardımcı antrenörü Sayın İrfan Buz. Kendisini bizzat 2.5 senedir ben şahsen takip ediyordum. Birçok defalar Köln'de ve Milli Takım Kamplarında kendisinin hocalık yeteneklerini birebir incelemiştim. Almanya Futbol Federasyonunda 10 senelik bir dilimde U7'den U19'a kadar bütün bölümlerde antrenörlük yapan İrfan Hoca 6 yabancı dil biliyor. Bunun yanı sıra Türk Milli Takımları Kuzey Almanya Scoutluğunu da yapan hocamız gençlik yıllarını gurbetçi bir futbolcu olarak Sarıyer, Sakaryaspor ve Vanspor gibi kulüplerde futbol oynayarak geçirdi. Uzun zamandır kendisini çok yakinen takip ediyordum. Tavsiyem üzerine şimdi Buz hocamız antrenörlük kariyerini Türkiye'de Daum ve ekibi ile devam ettirmeye başladı. Kendisi UEFA-A Lisanslı ve Almanya'da da teknik direktörlük yapıyordu. Sadece Bursa'ya değil Türkiye'ye katkısının çok olacağını düşünüyorum. Bu ismi Bursaspor'a kazandırmak güzel bir duygu."

Haberin Devamı

"BURSA KÜLTÜRÜNE UYGUN FUTBOLCU PEŞİNDEYİZ"

"Asıl maharet şu anda tam olarak meşhur olmamış, ama gelecek vadeden oyuncuları almaktadır. Ben şahsım adına yetenekleri dünyadan değil, aslında Bursa'nın arka sokaklarından, köylerinden ve etraftaki il ve ilçelerden Bursa kültürünü çok yakından tanıyan coğrafi bölgeden çıkarmak niyetindeyim."

"BRUMA TRANSFERİ SCOUTING BAŞARISIDIR... BRUMA'YI CÜNEYT TANMAN KEŞFETTİ"

"Scouting konusunda en hazır takım bence Galatasaray Kulübüdür. Sevgili Cüneyt Tanman kaptanımızla 2011-12 sezonunda Galatasaray Scouting departmanını kurmuştuk. Bu departman çalışmamızın sonunda Avrupa'da 'örnek scoutıng departmanı' seçilmişti. Tabii ki bir scouting departmanının gerçek anlamda sistemleşip meyve vermesi 2-3 sene gibi bir zaman almakta. Mesela yeni transfer Bruma bu sistemin içinden gelen bir üründür. Orada da departmanın başında olan Emre Utkucan kardeşimizi bu başarısından ötürü alkışlarken, ona inanan teknik kadro ve yöneticileri de alkışlamak lazım. Sıra Bursaspor'un süper ve akılcı transferlerinde...

"PETKOVİÇ BURAK'I 4 SENEDİR TAKİP EDİYOR"

Petkovic Hoca ile ilişkimiz 5 seneyi geçmiştir. Zamanında Samsunspor'a kendisini tavsiye etmiştim. Çünkü hocamız 'Young Boys' Türkçesi ile 'Genç Çocuklar' adlı bir kulüpten gelmeydi. Adı üstünde. Gençlerle oynamayı çok seven bir karakter. Ben kendisi ile Samsun'da çalıştığımda amaç aslında bu idi. Fakat transfer politikaları bunun tam aksine dönünce ben eve dönüşü erken yapmak zorunda kaldım. Çünkü Samsun'da da dışarıdan almak değil, içeriden yetiştirip monte etmekti amacım. Ama bu amaca ulaşamayınca Petkovic hocaya üzülerek de olsa veda etmek zorunda kalmıştım. Bu hocanın hatası değil transfer politikasının yanlışlığındandı. Fakat kendisinden hiç kopmadım. Daha sonra Lazio'ya transfer olduğunda ilk davetliler listesinde yerimi aldım. Zaten Young Boys zamanlarından dahi Burak Yılmaz'ı takip ediyorduk. Devamlı surette maçtan maça ben bizzat raporlandırmalarını yapıyordum. Geriye bakınca aslında 4 sene geçmiş gibi görünse de Burak o golleri atmadan önce Petkovic hoca onun santrafor kabiliyetlerini biliyordu ve hep söylüyordu santrafor oynatırım diye. Benim bildiğim Petkoviç bunca yıldır takip ettiği Burak'ın peşini asla bırakmaz.Fakat kısmet, hoca çok uğraşmasına rağmen alamadı. Ben de Burak gibi kardeşlerimizin hep yurt dışına gitmesi taraftarıyım. Güçlü Milli Takımlar değişik ülkelerde futbol oynayan ve bu ekolleri taşıyan oyuncuların getirdikleri katkılarla belli seviyelere gelir. Ben de değerli futbolcularımızın yurt dışına çıkması için hep kendi çapımda arkalarındayım. Güçlü Milli Takımlar için buna çok ihtiyacımız var.

"EN ÖZELİ SCOUTING PROJESİNİ TÜRKİYE'YE GETİRMEK"

Herhalde yaptığım en önemli iş Türkiye'de olmayan scouting sistemleşmesine yaptığım katkıdır. 3 senelik Türkiye serüvenimde Edirne'den Rize'ye, Buca'dan Gaziantep'e girip çıkmadığım takım kalmadı. Belki 100'ün üzerinde teknik direktör ve antrenörü, scoutingin önemini anlatmak için ziyaret ettim. Artık hem Süper Ligimizde, hem PTT 1. Ligimizde takımlarımız scouting platformlarına kavuşturduk. Milli Takımlarımız gurbetçi futbolcularımızı haftadan haftaya takip edebiliyor. Son zamanlardaki kaliteli transferlerin arkasında hep bu scouting sistemleşmesi yatıyor. Sadece bu iki ligin değil, amatör takımlarımızın dahi bu sistemin bir parçası olması gerekiyor ki kendi değerlerimizi artık sistematik bir şekilde ortaya çıkartalım.

GALATASARAY'IN SCOUT EKİBİ

2011-12 sezonunda Galatasaray Kulübünde Cüneyt Tanman kaptanımızla kurduğumuz Scouting Departmanı da çok önemli bir etki yaptı. Bu departmanın 2012 senesinde Avrupa'da Örnek Scouting departmanı seçilmesi de benim için bir gurur kaynağı oldu. Galatasaray kulübünün beni İtalya'daki Kulüpler Toplantısında yapılan sunum sırasında herkesin önünde ödüllendirip podyumda alkışlatması da aldığım en büyük hediyelerden biriydi.

SCOUT SERTİFİKA KONSEPTİ

22 senelik Avustralya gurbetçiliğinden sonra geri geldiğim Türkiye'de en büyük emelim genç neslin scouting ve transferlerin gelişiminde söz sahibi olmasıydı. Bu yüzden dünyanın en önemli scouting platformu firmalarından Wyscout - scouting ve maç analizi bilgisayar programları devi Sportstec ile birleştirerek 'Uluslararası Scouting Sertifika Programları' konseptini geliştirdim. Çeşitli ülkelerde yaptığım seminer ve kurs programları ile 200'ün üzerinde öğrencim oldu. Şimdilerde bu öğrencilerim genç, eğitimli ve dil bilen elektronik nesli temsil ederek takımlara ve menejerlere hizmet vererek beni ayrıca gururlandırıyor. Yurt dışında da birçok kulüpte öğrencim bulunmakta.

KULÜP TV'LERİNİ AVRUPA BİRLİĞİNE SOKTUK

Türkiye'de bulunduğum süre içerisinde yurt dışındaki networking çalışmalarını hiç elden bırakmadık. Türk külüplerimizin ve Kulüp TV kanallarının Avrupa Topluluğuna sokulması amacı ile birçok çalışmalara imza attık. Bunun sonucunda Avrupa Kulüp Televizyonları Meclisine Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Bursaspor TV kanallarını soktuk. Yani artık Avrupa Birliği kapılarını da başka bir yerden deldik diyebilirim. Floransa'da yapılan 'Avrupa Kulüp Televizyonları Meclisi'nde kulüp TV kanallarımız kendilerini temsil ederken, bende dünya televizyonlarına yaptığım özel TV konseptini İtalyan RAI TV aracılığı ile dünyaya lanse etme fırsatını buldum. Barcelona, Manchester United, Juventus, Bayern Münih gibi futbol takımlarının TV kanalları bu konsepti canlı olarak kendi ülkelerinde yayınladılar. Bu şekilde ben de Türk markalarını dünyaya lanse etme fırsatını bulmuş oldum.

ÖDÜLLENDİRİLMEK HARİKA

Bütün bu yaptığımız çalışmaların neticesinde Spor Türkiye tarafından 2012'de Yılın Spor Adamı, 2013'te Marka Futbol tarafından Yılın Scouting Uzmanı seçildim. Bu ödüller de benim için ayrı bir gurur oldu. Bunları hep bana inanan öğrencilerime borçluyum.

V. PETKOVİÇ, G. JESUS, C. DAUM, KOCAMAN VE HAGİ İLE ÇALIŞTIM

15 senelik scouting kariyerimde yerli yabancı birçok teknik adamla çalıştım. Örnek olarak şu anda Benfica'nın Teknik Direktörü George Jesus (2007-8 sezonundan Braga'da), Lazio'nun Teknik Direktörü Vladimir Petkovic (2011-12 sezonunda Samsun'da), FIFA U20 Dünya Kupasında Avustralya U20 Teknik Direktörü Paul Okon, 3 haftadır da Christoph Daum gibi yabancı hocalar ile; Türkiye'de Sivasspor zamanında Bülent Uygun, Galatasaray'da Hagi, Fenerbahçe'de Aykut Kocaman Hoca ile çalışmalarım olmuştu.

KOŞU MESAFESİ DİYE BİR İSTATİSTİK YOK

Size maalesef kötü bir haber vermek zorundayım. Koşu mesafesi diye bir mesafe ölçümü yok aslında. Bunun gerçek adı 'Katedilen mesafe!'... Yani maç içerisinde yürüdünüz, taç veya korner atmaya gittiniz, hafif koşu veya depar attınız, bunların emekleme dahil toplamıdır. Ben ekonometrisyenim. 6 tane istatistik çeşidi okudum. Bu enformasyonla bir takımın koşu performansı ölçülemez. Depar mesafesi veya hız ölçümünü anlarım veya kullanırım. Fakat bu ölçüm yanlış yorumlanıyor. Sadece kaleci için yayınlanan değerlere bakarsanız ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Kaleciler santraforların yarısı kadar koşmuş görünüyor. Bazı futbolculara da yakın mesafede koşmuş görünüyorlar. Maçta futbolcunun koşusu ne kadar işe yaramış bunu görebilmek önemlidir. Koşu mesafesi ölçülse bile bunun başarıya katkısı tartışılır. Dünya artık topu koşturuyor. Bakınız: Barcelona

TÜRK FUTBOLCU YILDA 40 MİLYON EURO ZARAR EDİYOR

Futbolcu tarama terimi aslında scouting de kullanılan bir terim değil. Biz çok sık kullanıyoruz bu tarama kelimesini. Yıllardır tarıyoruz ama pireden başka bir şey bulamadık. Yani bize hiçbir yarar getirmedi. Çünkü gelişi güzel yapılan bir uygulama. Kesinlikle bir sistem değil. Bunun yanında "İzleme Komiteleri" derhal kalkmalı. Futbolcu takip sistemi gerçekten içler acısı. Malesef raporlandırma sistemimiz de şu şekilde : "Hele ben o takımı bir çalıştırayım. Ben teknik direktör olunca! Antrenörümüzü futbolcuyu izlemeye gönderdik"... Genelde raporlar da şöyle gelir: "Hocam çok iyi alalım, veya bize yaramaz"... Bu sistemsizlik Avrupa'da tedavülden kalkalı bir 20 sene olmuştur. Ülkemiz senelik 40 milyon euroya yakın ve her sene tekrar eden bir zarar içinde malesef. Artık 'Hasbelkaderizm'den çıkıp 'Scoutıng sistemleşmesi'ne geçme zamanı. Nasip olursa ben ve ekibim bu sistemleşmeyi Bursa'da başlatıyoruz. Umarım Bursaspor Patenti ile de bu çalışmamız dünyaya mal edeceğimiz bir model olur.