30.11.2023 - 16:41 | Son Güncellenme:
Kadınlar Basketbol Süper Ligi’nin önde gelen kulüplerinden biri olan BOTAŞ, oyuncu yetiştirme konusunda da örnek olacak kulüpler listesinde ilk sıralarda yer alıyor… Genel Menajer Gürkan Can’a göre iyi bir sporcu yetiştirirken, onlara iyi eğitim olanaklarının sağlanması, bilişsel ve sosyal gelişimleri de önemli bir yer tutuyor… Bu bağlamda da uzun yıllardır önemli yol kat etmiş Botaş… Başarı elbette önemli ancak Can’a göre daha önemli olan, Milli Takım seviyesinde katkı sağlayacak oyuncuları vitrine sunmak çok daha değerli…
İşte Can’ın ağzından Botaş’ın 40 yıllık serüveni, yeni coach Cemal İlker Gözeneli ve takım kaptanı Nihal Güngör Yıldırım’ın sezona dair görüşleri:
CAN: ANKARA’YA MİSYONUMUZU DA TAŞIDIK
“Botaş olarak bir alt yapı kulübü olarak hayata devam ediyoruz. Önümüzdeki yıl 40. senemizi kutlayacağız. Bu da bizim için önemli bir detay. Biliyorsunuz ki bu proje, Adana Ceyhan’da, bizim kendi Yumurtalık tesislerimizde hayata geçen bir proje. Sadece ve sadece kız çocuklarına yönelik, pozitif ayrıcalık güderek, bir sosyal sorumluluk projesi olarak doğdu. Gelişme aşamasında tabii başarılarla beraber Süper Lig’e kadar uzanan bir yolculuk oldu bu. O dönemlerden sonra 2017’de Ankara’ya taşınma durumumuz oldu. Taşındıktan sonra bu misyonumuzu devam ettirmek bizim için çok önemliydi. Başkanımız Kerim Taşkıran da bu görevi devam ettirmemiz üzerinde durdu. Bize aktarılan bu sorumluluk devamında alt yapımızı Ankara’da kurduk. Geldiğimiz nokta itibarıyla çok mutluyuz. Altyapı takımlarımız Ankara’da çok iyi dereceler alıyor. Onlarca çocuğu her sene milli takımlara gönderiyoruz. Aynı şekilde antrenörlerimizi de… Tabii altyapı önemli… Geçen sene U14 ve U16’da Türkiye şampiyonu olduk. U18’de Türkiye dördüncüsü, BGL’de üçüncü finalimizi oynadık. ilk senenin şampiyonuyduk. A takımımızla da yarı final oynadık. Yani çok iyi ve verimli bir sezon geçirdik. Gelişim takımımız da yabancı oyuncularımız olmadan yarı final oynadık ki yarı finalde 3-2 kaybettiğimiz İzmit şampiyon oldu. Bundan dolayı çok mutluyuz. Tabii 4-5 oyuncumuz A takıma çıktı. Tabii çocukların takıma alışma, Süper Lig’e alışma evresi, sancıları oluyor. Bu süreçte biraz sabretmek gerekiyor. Bizim amacımız alttan çıkardığımız çocukların Süper Lig’de süre almasını sağlamak ve Milli Takım’a oyuncu yetiştirmek. Amacımız bu olduğu için bu çerçevede çalışmalarımızı yürütüyoruz. Başarılar, şampiyonluklar elbette hedef olmalıdır. Ancak amaç olarak bizim önceliğimiz, birinci misyonumuz iyi birer birey, iyi birer sporcu yetiştirmek. Onları kötü alışkanlıklardan uzak tutup doğruya yönlendirmek… Sporla disipline etmek… Oturmuş, çok güzel bir alt yapı organizasyonumuz var. Yedinci yıla giriyoruz. Bunun meyvelerini topluyoruz. Bu bizi de, yönetimimizi de çok mutlu ediyor. Bu bağlamda yönetime de ayrı bir parantez açmamız gerekiyor. Başkanımız Kerim Taşkıran, Ankara’ya taşınma sürecinde ve sonrasında da çok zaman harcadı. Kendisi aynı zamanda Botaş’ın yönetim kurulu üyesi… Hala da işinden, ailesinden feragat ederek çok önemli zaman harcıyor bu kulübe… Gönüllülük esasına göre, fedakarlık yaparak aramızda oluyorlar. Biz burada bir aile ortamı oluşturduk. Aramızdan ayrılan ve yeni katılan oyuncularımızla aile ortamında hayatımızı devam ettiriyoruz. Giden oyuncularımızla da hala görüşüyoruz. Neredeyse karşılaştığımız her takımda da en az 1-2 eski oyuncumuz forma giyiyor.”
‘TEMA KOLEJİ İLE BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ’
“Eğitim tarafında da Ankara’da TEMA Koleji ile bir eğitim sponsorluğumuz var. Bizim dışarıdan ve Ankara içinden bulduğumuz yetenekli sporcuları TEMA Koleji’nde topluyoruz. Oyuncularımız hem bursla eğitim alıyorlar hem de okullar arası müsabakalarda TEMA Koleji’ni temsil ediyorlar. Biz eğitimi çok önemsiyoruz. Çocuklarımızı dersten alıp maça, idmana götürme gibi bir durum söz konusu olamaz. Okul da zaten bunun karşısında… Çocuklarımızın geleceğe de hazır olmasını, gerçekçi bir bakış açısıyla spor yaşamlarının sonunda da bir mesleğe sahip olabilmeleri adına çaba sarf ediyoruz.
Aşağı yukarı kulüp bünyemizde, alt yapı sporcularımızla beraber 110-120 oyunculuk bir gruba sahibiz. Tüm alt yapı takımlarımız birbirleriyle bağlantılı. Her takım, alttan yukarıya doğru tüm sporcularımız için birer basamak. Bir plan, program dahilinde yükselmek çok önemli. Hem bilişsel hem de sosyal yönden onların gelişimine büyük özen gösteriyoruz. Sadece bizle ilgili bir durum da değil bu… Sadece kulüp, okul değil aile de bu işin içinde… Bu bir üçgen… Okul, kulüp ve aile üçgeni… Bu üçgeni en verimli şekilde kullanmaya çalışıyoruz. Geldiğimiz nokta itibarıyla çok mutluyuz. Aileler de çok mutlu. “
‘PROJE DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR’
“Türkiye Basketbol Federasyonu’nun da oyuncu yetiştirme hedefinde olan kulüpler konusundaki hassasiyetini biliyor ve takdir ediyoruz. Bu konudaki çalışmalarını da yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Bizim gibi oyuncu yetiştiren kulüpler için hazırlanan projelerin hızlıca hayata geçirilmesi gerekiyor. Maliyetler ciddi biçimde arttı. Sürdürülebilirlik anlamında desteğe ihtiyaç var. Altyapıların, Milli Takımlar’ın geleceği açısından bu çok önemli. Bize düşen ne görev varsa hazırız. Tabii ki iş birliği ile basketbola daha yararlı olmaya çalışacağız.”
GÖZENELİ: OYUNCULARIMIZA GÜVENİYORUZ
Botaş’ın altyapısının başında başarılı işlere imza atan, üst seviyeye oyuncu kazandırma konusunda “eksper” olan tecrübeli coach Cemal İlker Gözeneli, baş antrenörlük görevine getirilmiş olmanın ayrı bir sorumluluk anlamına geldiğini söyledi. Altyapıda misyonunu üst yapıya taşıma gayreti içinde olacağının altını çizen Göreneli, “Altı yıldır bu kulüpte çalışıyorum. Botaş’ın Ankara’ya geldiği ikinci seneden itibaren buradayım. Aynı zamanda alt yapı sorumlusuyum. Ankara’da alt yapı anlamında ciddi bir yol aldık. Bu beş yılda alt yapı takımlarımızdan üst seviyeye ve milli takımlara çok sayıda oyuncu kazandırdık. Yaş kategorilerinde şampiyonluklar kazandık. Bu da bizi çok mutlu etti. Aynı zamanda BGL takımımız olması da, aşağıdan gelen oyuncularımızın ara bir pilot takımda gelişimlerini sürdürmelerine ve A takıma kazandırılmalarına olanak sağlıyor. Şu ana kadar hem alt yapıda hem de A takım seviyesinde çok iyi noktalarda olduğumuzu düşünüyorum. Evet, bu sene bir sıkıntı yaşadık. Sezon başında A takım olarak istemediğimiz bir noktadayız. Kulübümüzün ve yönetim kurulumuzun takdiriyle alt yapı sorumluluğundan A takım baş antrenörlüğüne getirildim. Ben şu anda bu görevde çok yeniyim. Önümüzde bir süreç var. Takımımızı en iyi seviyeye çıkarmak için hem ekibimle hem de oyuncularımızda gayretli bir şekilde çalışıyoruz. Gerçekten bir şeyleri değiştirmek istiyoruz. Bu bir süreç, zaman alacak. Ama kulübümüz bu anlamda zaten Türk basketbolunun lokomotif kulüplerinden birisi… En iyi şekilde bu işin içinden çıkacağımıza inanıyorum. Takımımıza da bu anlamda güveniyorum. İyi bir takıma ve teknik ekibe sahibiz. Gerçekten Türk basketboluna kazandırılacak yetenekte oyuncu grubuna sahibiz. Yabancı oyuncularımızın da performansının daha iyi seviyeye çıkacağını düşünüyorum. Aldığım ilk izlenimler de bu şekilde. Ama tabii bu bir süreç. Değişimlerde elbette bir adaptasyon dönemi oluyor. Hem ofansif hem de defansif prensiplerimizi iyi bir şekilde arkadaşlarımıza aktararak bu sıkıntılı süreci en kısa zamanda atlatacağımıza inanıyorum. Kulübümüz ve yönetimimizin de bu anlamda sonsuz desteği var.”
‘ALAN SAVUNMASINI BGL’YE KADAR YASAKLADIK’
Göreneli, kulüp bünyesinde sadece oyuncu değil antrenör gelişimine ve yetişmesine de olanak sağlayan bir yapıya sahip olduklarının altını çizerek şunları söyledi:
“Ben de yıllardır bu kulüpte görev alan birisi olarak, aynı zamanda hem oyuncu yetiştiren hem de üst kategoriye antrenör ve oyuncu kazandıran çok değerli bir teknik ekibe sahip olmanın gururunu yaşıyorum. Sadece kulübün oyuncu değil antrenör kazandıran bir misyona da hizmet ettiğine vurgu yapmalıyım. Sistematik bir şekilde çalışıyoruz. Tüm kategorilerimizin oyuncu ve antrenörlerinin aynı sistem içinde birbirleriyle senkronize hareket etmesinin, başarıya giden yolda önemli bir detay olduğunu düşünüyorum. Şu örneği verebilirim. BGL (Basketbol Gelişim Ligi) takımına kadar hiçbir alt yapı takımımız alan savunması yapmıyor. Bu bizde yasak… Herkes adam adama savunma yapıyor. Bu da çok önemli bir detay… Maç kazanmak, kaybetmek önemli değil. Önemli olan basketbolun doğrularını öğrenerek ilerlemek, gelişim kaydetmek. Bu felsefe ile şu anda altyapılarda geldiğimiz nokta çok önemli. A takım da bu sezon kabuk değiştirdik. Bu değişiklikle de çok sayıda genç oyuncumuzu altyapıdan A takıma kaydırdık. Bu gençlerin oynaması, A takıma adaptasyonu çok önemli. Çok değerli, yetenekli sporcularımızın yakın bir gelecekte önemli noktalara geleceğine, milli takım seviyesinde faydalı olabilecek oyuncular çıkaracağımıza inanıyorum. Bu değişim, kolay değil. Radikal bir karardı. Ancak bu zorlu süreci en iyi şekilde atlatacağımızdan ve iyi yerlere geleceğimizden kuşkumuz yok.”
YILDIRIM: DAHA İYİ OLACAĞIZ
Botaş kadrosuna bu sene dahil olan deneyimli şutör Nihal Güngör Yıldırım, sezona kötü başladıklarını ancak yaşanan köklü değişimin sancıları olan bu süreci atlatacak güce sahip olduklarını söyledi. 33 yaşındaki takım kaptanı, “Güzel bir hazırlık dönemi geçirdik aslında. Yabancı oyuncularımız sonradan aramıza katıldı. Fakat bunun da ötesinde çok fazla sakatlık yaşadık. Bu da takımı olumsuz etkiledi. Aramızdan ayrılan, yeni katılan oyuncularımız olmuştu. Sakatlıklar da gelince adaptasyon sürecimizi tamamlayamadık. Takım kimyamız tam anlamıyla oluşmadı. Şu aşamada sıralamada aşağılardayız. Ancak bundan sonraki süreçte daha iyi olacağımıza inanıyorum. Şu aşamada ben de istediğim noktada değilim. Zaman içinde adaptasyon sürecini tamamladığımızda her şeyin yoluna gireceğini düşünüyorum” dedi.