Bu oyunun peşinden yıllarca koştum. Hep sevmeye çalıştım. Kahhh keyif aldık, kahh üzüldük. Ekmek paramız dedik, işimizi eksiksiz yapmaya çalıştık, çalışıyoruz.
Şöyle zaman tüneline girip, gençlik yıllarıma dönmek istiyorum. Mesleğe 17 yaşında THA’da (Türk Haberler Ajansı) adım attım. Üç büyük kulüp arasında mekik dokuduk, oradan oraya savrulduk savrulmasına da, bundan keyif alıyorduk.
O dönemlerde, öyle taraftarlar ayrı tribünlerde değil yan yana oturur, tuttukları renkleri hakaretvari kelimelerden uzak desteklerdi. Maçların bitiminde yeniden bir araya gelir, doksan dakikayı analiz ederlerdi. Dememiz o ki inanılmaz bir dostluk, sevgi vardı. Ne kavga, ne gürültü çıkardı.
Tarihi İnönü Stadı’nda çekilmiş bir kare vardı, siyah-beyaz... Beşiktaş’ın Akaretler’deki yönetim binasında duvarda asılıydı, o fotoğraf... Beşiktaş-Fenerbahçe maçı, yani derbiydi... İki takım taraftarları, yan yana, karışık, üstelik takım elbise, hepsi de kravatlı. O kareyi hiç unutamam, hangi TV’ye çıksam, o kareyi örnek gösterir, bugünkü futbolseverlere mesaj vermeye çalıştım, doğru da yaptım. Maçların skoru hiç önemli değildi, önemli olan dostluk ve centilmenlikti.
Rahmetli Metin Oktay ile Lefter ağabeyimizin yan yana çekilmiş fotoğrafları hala tozlu arşivlerde... Fenerbahçe-Galatasaray derbisi öncesinde yine rahmetli olmuş efsane Metin Oktay, Fenerbahçe, Allah uzun ömürler versin Can Bartu ağabeyimiz Galatasaray formasını giydiği kareler gözlerimizin önünde film şeridi gibi geçiyor hala...Bir o günleri anımsıyorum, bir de günümüze bakıyorum, nerden nerelere geldik arkadaş!
Galatasaray-Fenerbahçe derbisi, bitiş düdüğü çaldı, herkes birbirine daldı! Uçun tekmeler, gırtlağa sarılmalar, tokat atmalar! O kareleri izlerken bu güzelim oyun adına üzüldüm. Üzülmekten öte, sevgim kayboldu sevgim!
Kimin ne yaptığı, yapmadığı beni zerre kadar ırgalamıyor arkadaş! Bildiğim tek gerçek, futbolda giderek dibe vuruyoruz dibe!
Bir maziye bakıyorum, bir de son derbiye... Yazık hem de çok yazık! Bu bir oyun arkadaşlar oyun... Ne savaş ne de dünyanın sonudur! Herkes bu oyunun kurallarına uyacak, öyle sokak kabadayısı gibi davranmak, bu oyunun etiğine aykırıdır! Aylığından, haftalığından kısıp o tribünleri dolduranlar, TV başında sizleri izleyenler o kareleri gördükçe bu oyundan soğurlar, tıpkı bizim gibi!
Hukuk adamı değiliz, gazeteciyiz... Neticede olaylara karışanlar PFDK’ya gönderildi, ne gibi cezalar çıkacak, bekleyip, göreceğiz. Kafama takılan, olayların içinde yabancı futbolcuların sayısal çokluğu... Soldado, Jailson, Ndiaye, Rodrigues, Belhanda ve Donk... Hepsi umut olsun diye transer edildiler, kavga çıkarsınlar diye değil! O formalar ağırdır, altında ezilirsiniz!
Efendim, hakem hataları dün de vardı, bugün de, yarın da olmaya devam edecek. O kavgayı, çirkin tabloyu yanlış bir taç kararı mı, ateşledi? Velev ki taç yanlış, eyvallah... O pozisyon gitti, gol oldu, buna da tamam... Peki, Belhanda efendi, yerde uzanıp yatacağına, çenesini çalıştıracağına niye görev yerine dönmüyor? Bu mazeretlere kimse sığınmaya kalkmasın, yan yollara sakın ola sapmasın. Gerçekeleri görün, özeleştirinizi sonuna kadar yapın!
Son sözümüz, önce aynaya bakacaksınız aynaya!
Kadın eli değerse...
Hafta sonunda üç günlüğüne Kemer’e gittik, Göynük’te düzenlenen Güriş’in sponsorluğundaki Türkiye Satranç Şampiyonası finallerini vakit buldukça izledik. Şampiyona sonuçlandı, dereceye girenleri kutluyoruz. Federasyon Başkanı Gülkız Tulay, altı yıldır bu görevi sürdürüyor. Yaşam biçimi satranç üzerine kurulu başkanın... Yaptığı işlere baktığımızda da çok başarılı... Helal olsun. Aktif iş hayatına devam ederken, 1998 yılında Türkiye’nin ilk satranç eğitim kulüplerinden Tarsus, ardında da Mersin Zeka Satranç Kulübü’nü kurdu. Tulay, 2016 yılında Uluslararası Lions Kulüpleri’nin en prestijli ödülü olan “Melvin Jones Dostluk Ödülü”ne layık görüldü. Ayrıca hayatı ve yaptığı başarılı çalışmalarıyla, iş dünyasının gelişimine katkıda bulunan ve yaptıklarıyla fark yaratan 100 seçkin kadının yer aldığı “Fark Yaratan Kadınlar” kitabında yer aldı, başka söze gerek var mı?
Kadının olduğu yerde başarı ve hizmet vardır. Keşke, başka federasyonlara da kadın eli değse... Başkana, yönetim kurulu üyelerine, satrança emek veren tüm ekibine ve de sporculara başarılar diliyorum. Yolunuz açık, şansınız bol olsun. İyi ki varsınız.