27.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Brezilya'da bu yıl 20.'si düzenlenen Dünya Kupası'nda grup aşamaları önceki gün tamamlandı. 32 takımla başlayan kupada son 16 takım yoluna devam ederken, gruplarında ilk 2 sırayı alamayan ülkeler veda etmek zorunda kaldı. İstatistiki verileri, oynanan maçları, parlayan yıldızları, hayal kırıklığı yaratan oyuncuları ve sürpriz takımları ile dikkat çeken turnuva şimdiden son yılların en iyisi olarak kayıtlara alındı.
Son şampiyon İspanya'nın gruplarda elenmesiyle başlayan sürprizler serisi, EURO 2012 finalisti İtalya, tarihin en genç kadrosuyla kupaya gelen İngiltere, Cristiano Ronaldo önderliğindeki Portekiz ve Drogba'lı Fildişi Sahili'nin erken vedalarıyla devam etti.
Avrupa hüsranı
Dünya Kupası gruplarının ardından göze çarpan esas nokta, Avrupa ülkelerinin başarısızlığı oldu. 13 takımın yer aldığı Avrupa kıtasından sadece İsviçre, Yunanistan, Hollanda, Belçika, Fransa ve Almanya bir üst tura adını yazdırdı. Bunun tam aksi bir başarı sağlayan Amerika kıtası; Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Uruguay ve Meksika'nın başarılarıyla gururlandı. Afrika'da ise beklenen başarı sağlanmazken sürpriz yapan Cezayir ile Afrika Uluslar Kupası'nın galibi Nijerya son 16 biletini kaptı. Altın jenerasyonunun sonuna gelen Fildişi Sahili, Eto'o'lu Kamerun ve Kwesi Appiah yönetimindeki Gana, hayal kırıklığı yaratan Afrika ekipleri oldu. Asya'yı temsil eden 4 ülke; Japonya, Güney Kore, İran ve Avustralya da başarısız bir performans sergilediler.
Gol sağanağı
Ev sahibi Brezilya'nın Hırvatistan'ı 3-1 yendiği maçla açılışı yapılan kupada, ilk olarak göze çarpan detay gol ortalaması oldu. 8 grupta toplam 151 gol atıldı. Ayrıca şu ana kadar oynanan 48 karşılaşmada ise 2.8'lik bir gol ortalaması yakalandı. Bu rakam 2010 Dünya Kupası gruplarında 2.3 oranında kalmıştı. Öte yandan, 2014 Dünya Kupası'nda şu en çok gol sevinci yaşayan takım ise 3 maçta attığı 10 golle Hollanda oldu.
Hoca kıyımı
Dünya Kupası gruplarından sonra en dikkat çekici konulardan bir tanesi de teknik adamların yaşadıkları ayrılıklar oldu. Son 16'ya kalamayan takımlar, antrenörleriyle vedalaştı. Şu ana kadar İtalya'da Prandelli, Bosna-Hersek'te Safet Susic, Japonya'da Alberto Zaccheroni, İran'da Carlos Quieroz, Fildişi Sahili'nde Sabri Lamouchi ve Honduras'da Luis Pinto görevlerinden ayrılarak istifa ettiler.
Dolu tribünler
Turnuva öncesinde hem stat inşaatlarının yüzde 100 bitmemesi hem de ülkede yaşanan protestoların etkisiyle tribünlerin dolmayacağından endişelenen Dünya Kupası komitesi, gelen rakamların ardından rahat bir nefes aldı. Gruplarda yapılan 48 maçın tamamında yüzde 100'e yakın bir doluluk oranı tutturulurken, yalnızca Hollanda'nın İspanya'yı 5-1 yendiği karşılaşma yüzde 92.6 oranında kaldı.
Krallık yarışı
Grupların bitimiyle iyiden iyiye belirginleşmeye başlayan gol krallığı listesinde Brezilya'dan Neymar, Arjantin'den Messi ve Almanya'dan Müller isimleri ön plana çıktı. Her 3 isim de 3 maçta 4 gol kaydederek, zirveye yerleştiler. Ancak aralarında en başarılı isim Thomas Müller oldu. Alman yıldız, 7 şutunun 4'ünü gol yaptı.
Messi ve Ronaldo yarışı
Her ne kadar Portekiz, turnuvaya grup aşamasında veda etse de Cristiano Ronaldo kırdığı 2 yeni rekorla dikkat çekti. Grubun son maçında Gana filelerini havalandıran Real Madrid'li yıldız, 3 Dünya Kupası'nda da gol atan tek Portekizli isim oldu. Öte yandan, toplam 6 turnuvada (2006 Dünya Kupası, EURO 2008, 2010 Dünya Kupası, EURO 2012 ve 2014 Dünya Kupası) gol atma başarısı göstererek Alman efsane Jurgen Klinsmann'ın rekorunu egale etti. Ezeli rakibi Lionel Messi ise Arjantin formasıyla en sonunda beklentileri karşılamaya başladı. Messi, son Nijerya mücadelesinde attığı 2 golle ayrı bir başarı sağladı. 27 yaşındaki yıldız ülkesiyle çıktığı son 23 maçta 24 gol atarak 'Maradona' olma yolunda hızlı bir ilerleme kaydetti. Bunun yanında, Barcelona'lı futbolcu geçtiğimiz 2 Dünya Kupası, 2006 ve 2010'da sadece 1 gol atabilmişken Brezilya'da bu rakamı 4 katına çıkardı.
Sürpriz sonuçlar
Brezilya'da heyecan kasırgası yaşanan sürprizler daha da arttı. Turnuvanın henüz 2. gününde son şampiyon İspanya'nın Hollanda'ya 5-1 yenilmesi tarih sayfalarına bile geçti. Özellikle Robin Van Persie'nin kaydettiği uçan kafa golü büyük beğeni topladı. Bunun yanı sıra İspanya en kötü 'son şampiyon' unvanını da aldı. 1966'dan beri kupaya hasret olan İngiltere de 1 puanla elenerek, 1958 yılından bu yana yaşadığı en kötü kupayı geçirdi.
Çizgili turnuva
Fransa'nın Honduras'ı 3-0'la geçtiği maçta ayrı bir yenilik daha yaşandı. Dünya Kupası tarihinde ilk defa 'çizgi teknolojisi' kullanıldı. Horozlar'ın Benzema'nın ayağından başlattığı atağında Honduras kalecisi Valladares'in kendi kalesine attığı golü kameralar belirledi.
İlklerin kupası
Son 16 biletleri arasında ilk kez kupa heyecanı yaşayan ülkeler son derece dikkat çekiciydi. 32 yıllık kupa geçmişinde ilk kez son 16'yı gören Cezayir, 3 Dünya Şampiyonu ile aynı grupta yer almasına rağmen liderliği alan Kosta Rika, Fildişi karşısında son dakika penaltısıyla kazanan Yunanistan ve Klinsmann ile futbol ülkesi olmaya başlayan ABD, büyük başarı yaşadılar. Tarihinde ilk defa organizasyona katılan Bosna-Hersek ise sadece İran'ı yenerek 3 puanla erkenden evinin yolunu tuttu.
Yeni fenomen: Klose
Almanya formasıyla 4. Dünya Kupası'nı oynayan Miroslav Klose, Gana karşısında attığı golle kariyerindeki 15. Dünya Kupası golünü attı. 2002, 2006 ve 2010'da 14 gol kaydeden Polonya asıllı Alman yıldız, rekorun sahibi Ronaldo'nun ülkesi Brezilya'da amacına ulaştı. 36 yaşındaki yıldız 15 golle rekora ortak oldu. Bu arada Klose, Almanya efsanesi Gerd Müller'in 14 golünü de geçti.
Tarihi ceza
D Grubu'nda oynanan Uruguay-İtalya maçında, İtalyan savunmacı Giorgio Chiellini'yi ısıran Uruguaylı forvet Luis Suarez'e, FIFA tarafından 9 milli maç ve 4 ay futbolla ilgilli tüm aktivitelerden men cezası verildi. Suarez'in 4 ay boyunca futbolla ilgili hiçbir aktiviteye de katılamayacağı hem 4 aylık cezası hem de 9 milli maçlık men cezası bitine kadar stadyumlara da giremeyeceği belirtildi. Ayrıca 100 bin İsviçre Frangı da para cezası ödeyeceği ifade edildi.
Çakır'a tam not
Doğan Babacan'ın görev aldığı 1974 Dünya Kupası'ndan tam 40 yıl sonra Brezilya'ya çağırılan Cüneyt Çakır, tam not aldı. A Grubu'ndaki Brezilya-Meksika ve H Grubu'ndaki Cezayir-Rusya maçlarını yöneten Çakır, iki maçta toplam 9 sarı kart gösterirken, kırmızı kartına hiç başvurmadı. Diğer yandan, turnuvada bulunan hakemlerden Brezilya ile Hırvatistan arasında yapılan açılış maçında Japon hakem Nishimura verdiği yanlış penaltı kararıyla büyük tepki topladı. Ayrıca Fransa-Ekvador karşılaşmasının hakemi Fildişi'li Doue'nin Antonio Valencia'ya gösterdiği kırmızı kart da eleştiri aldı.
Rakamlarla Brezilya
-En çok koşan futbolcu toplamda 36687 metre kateden Şilili Marcelo Diaz oldu.
-En iyi pas yüzdesiyle oynayan futbolcu %90.2 başarı ortalaması yakalayan Andrea Pirlo oldu. En çok pas yapan isimse Arjantin'den Javier Mascherano oldu. Mascherano toplamda 278 pas yaptı
-En çok pas yapan takım Almanya oldu. Panzerler 3 maçta 1792 isabetli pas yaptı. Bu pasların, 425'i kısa pas, 153'ü uzun top oldu.
-Uruguay'ın İtalya'yı yendiği maçta 3.5 milyon tweet atılarak sosyal medya rekoru kırıldı.
-Grup maçlarında en çok yere yatan ve faullerde yerden kalkmayan takım Honduras oldu. Orta Amerika ülkesi 7 dakika 40 saniye yerden kalkmadı. En az yatan ise 24 saniye ile Bosna-Hersek oldu.
-Gruplarda oynanan 44 maçta en çok maç yöneten hakemler, Arjantin'li Nestor Pitana(3) ve Özbekistan'lı Ravshan Irmatov(3) oldu.
-48 maçta ortalama 0.2 kırmızı kart çıkarılırken, 2.7 oranında da sarı kart gösterildi.
-Grup aşamasında takımların ortalama pas oranı 384 olarak ortaya çıktı.
-Dünya Kupası grup maçlarında topun oyunda kalma süresi ortalama 55.5 dakika oldu.
-En çok gol girişimi rakamı, rakip kaleye 62 şut çeken Fransa'dan geldi.
-Kalesinde en çok pozisyon gören takım, 92 kez tehlike yaşayan İran oldu. Asya temsilcisi 72 başarılı savunma yaptı.
-En çok koşan futbolcu 3.8 kilometrelik ortalama yakalayan ABD'li Michael Bradley oldu.