03.05.2016 - 16:30 | Son Güncellenme:
İHA
Bakan Kılıç, taraftarların değil holiganların karşısında olduklarını söyledi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından Türkiye Futbol Federasyonu'nun katkılarıyla düzenlenen Sporda Şiddetin Önlenmesi ve Tahkim Çalıştayı’nın ikinci oturumuna İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç katıldı.
“BİZİM KARŞISINDA OLDUĞUMUZ HOLİGANLAR”
Spordaki hiçbir davranış ve olayın camialara, şehirlere mal edilmemesi gerektiğinin altını çizen Bakan Akif Çağatay Kılıç, “Şiddeti ve olumsuzluğu yapan sahaya, salona atlayan çok azınlık bir grup, yani holiganlar. Bizim taraftarlarla zaten hiçbir mücadelemiz yok. Her taraftarın gönül verdiği renklerle zaten bir problemi yoktur. Tabi ki tribünlerde şovlarla destekleyecekler. Bizim karşısında olduğumuz holiganlar. Sporcuya, emniyete, basın mensubuna müdahale eden, sahaya atlayanlarla mücadele ediyoruz biz. Takımımızı desteklememize engel oluyorsunuz diyorlar. Ben bunu söyleyenden de şüphe duyuyorum. Spor insani duygularımızı ve yaklaşımımızı daha da açığa çıkartmak için bir araya geldiğimiz bir insani faaliyet olarak algılanmalıdır” dedi.
“DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE BİZDEKİ GİBİ SPOR PROGRAMLARI YOK”
Dünyanın hiçbir yerinde müsabakanın ardından Türkiye’deki gibi saatlerce süren spor programları olmadığını ifade eden Kılıç, “Spor programları artık spor programı olmaktan çıkıp kulüp yöneticilerinin, sporcuların, teknik adamların birbirine atıp tuttuğu tartışma programlarına dönüşüyor. İnsan olmanın gereği hata yapmaktır zaten. Eğer o işin içerisinde kasıt varsa onun adı hata olmaz. Ama televizyonlara bir bakıyorsunuz saatler boyunca tartışmalar. Bu olmaz. Biz eğer burada oturup çalışıyorsak ve bir şeyler başarmak için çabalıyorsak spor basını da kendisine bir çeki düzen vermelidir. Bizim amacımız hep beraber keyif veren ve aynı zamanda değeri yüksek olan bir Türk spor camiasını dünyaya göstermek. Bizler bunu yapmak için masaya oturacağız” diye konuştu.
“BİR KİŞİ SAHAYA ATLIYORSA O KİŞİNİN SAHADA YERİ YOKTUR”
Kılıç, “Holigan sahaya atlıyor ise gidip sahadaki sporcu, hakem veya görevliye fiziki bir müdahalede bulunuyor ise bunun kanundaki cezası neyse verilecek. Sahaya atlamak bir defa başlı başına yasak. Şiddet konusuna da sadece sporda şiddet olarak bakamayız. İşin içine fiziki şiddet girdiği zaman başka yasalar da devreye girer. Bir kişi sahaya atlıyorsa o kişinin sahada yeri yoktur. Bu kadar keskin olmalı. Bunun daha başka tartışması olamaz. Kulüp yöneticilerimiz birbirleri ile konuşurken kabul edilemeyecek şeyler söyleyebiliyor. Yönetici olmak sorumluluk almaktır. Sadece gidip görüntü vermek değildir. O kulübün sorumluluğunu almak demektir” şeklinde konuştu.
“BİZ KENDİMİZİ ELEŞTİRİRKEN ÇOK ACIMASIZ OLABİLİYORUZ”
Bakan Kılıç, “Ne dışarıdan baktığınız kadar ya da bazı yerlerde abartıldığı kadar kötü durumdayız ne de en iyi durumdayız. İyiyiz ama en iyi değiliz. Uluslararası spor camiasında sıkıntılar olmuyor mu? Oluyor. Biz temiz ve seyir keyfi yüksek bir spor camiası istiyoruz. Bakın olimpiyatlar yaklaşıyor, eleştiriler var olacaktır. Bizim amacımız geçmişteki hatalarımızı tekrar etmemek için canla başla çalışıyoruz. Biz kendimizi eleştirirken çok acımasız olabiliyoruz ama uluslararası camiayı eleştirirken bu kadar keskin olamıyoruz. Burada çıkacak olan sonuçları İçişleri Bakanlığımızın, Adalet Bakanlığımızın, Gençlik ve Spor Bakanlığımızın, federasyonumuzun iç yapılarında bazı düzenlemelere gidilmesini sağlayacak. Tüm taraftarlardan şunu rica ediyorum. Takımınızı sonuna kadar destekleyin. Renklerinizin sonuna kadar arkasında olun. Ancak şunu unutmayın ki; Çanakkale’de omuz omuza canlarını veren farklı takımların oyuncuları vardı. Onların uğruna canlarını verdiği mukaddes ülkemizin ismini bu olaylarla andırmamak için, onların torunları olarak bizler çok daha iyi çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.