18.01.2014 - 10:06 | Son Güncellenme:
İSTANBUL (İHA)
Çatalkaya yaptığı açıklamada; “Aziz Yıldırım’ın Yargıtay tarafından onanan cezası 6 yıl 3 ay olmakla beraber 39 ay yatarı var. Bu cezanın üçte ikisi ceza evinde infaz edilecek. Geri kalan kısmın ise şartlı tahliye ile dışarıda geçirilir” diyerek Aziz Yıldırım’ın iki ay sonra serbest kalacağını ifade etti. Normal şartlarda cezaevinde 26 ay yatması gerektiğini belirten Çatalkaya; “Aziz Yıldırım bir yıl cezaevinde kaldığı için kalan 14 ay yatarı kalıyor. 5275 sayılı yasaya eklenen geçici 3. madde gereği, koşullu salıverilmelerine bir yıl kalan mahkumlar denetimli serbestlikten yararlanır. Ancak başkanlığı kesin olarak düşer ve kulüp üyeliği de biter” dedi.
ŞİKE DE VAR ÖRGÜT DE
93 sanıklı “Şike” davasının temyiz incelemesini tamamlayan Yargıtay, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’a şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek ve 6 Süper Lig maçında teşvik primi vermek suçlarından verilen 6 yıl 3 ay mahkumiyet cezasını onadı.
Yargıtay 5. Ceza Dairesi, 17 Aralık operasyonundan sonra başlayan “paralel devlet” tartışmaları sürerken, Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 93 sanıklı “Şike” davasının temyiz incelemesini tamamladı. Yargıtay, Fenerbahçe’nin yeniden yargılama konusunda yasa çıkabileceği, bu nedenle kararın açıklanmasının bekletilmesi yönündeki başvurusunu ise dikkate almadı.
Daire, Yıldırım’a, şike ve teşvik primi suçlarını işlemek suretiyle suç örgütü kurup yönetmek ve 6 Süper Lig maçında teşvik primi vermek suçlarından verilen 6 yıl 3 ay mahkumiyet cezasını onadı. Yıldırım’la birlikte suç örgütü kurup, yönetmek suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezası alan eski Giresunspor Başkanı Olgun Peker’in cezası da onandı. Böylece, iddianame ve Yargıtay tebliğnamesinde yer alan, Yıldırım ve Peker’in iki ayrı örgütün liderleri olduğu ve suç örgütlerinin bu isimler etrafında toplandığı tespitine de katılmış oldu.
Beşiktaş maçlarında da şike suçunun işlendiğine hükmeden daire, yöneticilere verilen bazı ceza miktarlarını ise hatalı buldu.
İtiraz beklenmiyor
Daire, diğer sanıklar hakkında ise onama, bozma ve düşme kararları verdi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın karara itiraz hakkı bulunuyor. Ancak başsavcılık, tebliğnamesinde Yıldırım ve birçok sanık hakkındaki cezanın onanmasını istemişti ve daire de ağırlıklı olarak tebliğnameye uygun hareket etti. Bu nedenle Yıldırım’ın kesinleşen cezası itiraz beklenmediğinden infaz edilecek.
Yargıtay, dava sürerken yaşamını yitiren ve beraatine karar verilen Fenerbahçe yöneticisi Serkan Acar hakkındaki davanın düşürülmesine karar verirken, diğer sanıklar hakkında da onama ve bozma kararları verdi.
Yeniden yargılama olacak mı?
Bu kararlarla dava, haklarındaki karar bozulanlar dışında, kesinleşti. Buna göre, bu isimlere verilen cezalar tıpkı Balyoz davasında olduğu gibi hükümetin yeniden yargılama konusunda adım atarak, özel yetkili mahkemeleri kaldırmaması ya da bir başka düzenleme yapmaması halinde mevcut düzenlemelere göre infaz edilecek. Olası düzenlemeler ise yeniden yargılama yolunu açabilecek. Ancak dava kesin hükme bağlandığı için yine Balyoz davasında olduğu gibi özel yetkili mahkemelerin kaldırılması yeniden yargılama için tek başına yeterli olmayacak. Şike davası için de, “hükme bağlanan davaların yeniden görülmesi” konusunda özel düzenleme yapılması gerekecek.
Kararı bozulan diğer İsİmler
CEMİL TURAN
(F.Bahçe İdari yöneticisi)
BÜLENT UYGUN
(Eskişehirspor
eski teknik direktörü)
İBRAHİM AKIN
(İst.B.B. eski futbolcusu)
TAMER YELKOVAN
(F.Bahçe Mali İşler Müdürü)
M.ŞEKİP MOSTUROĞLU
(F.Bahçe asbaşkanı)
SAMİ DİNÇ
(Avukat)
MECNUN ODYAKMAZ
(Sivasspor Başkanı)