Eurobasket’te ikinci tur maçları da tamamlandı ve artık daha ciddi bölüme geçtik…
İkinci tur maçlarına bakarsak; birçok maçın formalite icabı oynandığını görüyoruz. Evsahibi Fransa’nın yanında Sırbistan-Yunanistan-İspanya-İtalya ikinci turu çok farklı skorlarla geçtiler. Litvanya, Gürcistan karşısında zor da olsa kazandı. Letonya, Slovenya karşısında sürpriz yaptı diyebiliriz. Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan karşısında ezici bir galibiyet alarak çeyrek finalist oldu.
Çeyrek final tablosu şu şekilde:
Fransa – Letonya
İspanya – Yunanistan
Ssrbistan – Çek Cumhuriyeti
Litvanya – İtalya
Fransa-Letonya: Son şampiyon ve evsahibi Fransa beklediğimiz gibi çeyrek finale kadar hiç zorlanmadı, yarı final için de zorlanmasıno beklemek hata olabilir. Gruptaki Polonya maçı haricinde hiçbir maçta maç skoru olarak rakiplerini 5 sayıya kadar yaklaştırmadılar. Fransa’da takımın en efektif oyuncusu olarak Nando de Colo göze çarpıyor. En fazla süre alan oyuncu olan Tony Parker asist olarak takıma fazla katk? yapmıyor –yapmasına gerek de kalmadı- Joffrey Lauvergne ve Rudy Gobert pota altında önemli istatistiklere imza atıyorlar; Boris Diaw ise ilginç bir şekilde takımın asist lideri oldu.
İlk turda ev sahibi olan Letonya avantajını iyi değerlendirdi. Zayıf gruplarında çok iyi savunma yaptılar ve son maçta Estonya’yı geçerek gruptan çıktılar. Letonya asıl sürprizi ikinci turda yaptı ve Slovenya’yı geçti. Takımın lideri olan ve en çok süre alan oyuncu olan gard Strelnieks abartılı istatistiklere imza atmasa da oyunun her alanında etkili diyebiliriz. 10 sayı ortalamasını geçen tek oyuncu olan Dairis Bertans sadece %33’le şut atmasına rağmen asist olarak da önemli katkı sağlıyor. Pota altında Fremianis-Berzins; dışarda Timma-Blums diğper dikkat çeken isimler.
İspanya-Yunanistan: İspanya grupta hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz. Sırbistan-İtalya maçlarında potalarında yüksek skorlar görerek kaybettiler; ikinci turda ise Polonya’yı yendiler. Pau Gasol 23s- 8r- 3a- 2b ile inanılmaz oynuyor; turnuvada 8/10 dış şut isabeti var. Mirotic, kadroya çağrılmasının doğru karar olduğunu kanıtladı. Sergio’lar takımın asist yükünü taşıyorlar. Rudy Fernandez hayal kırıklığı yarattı diyebiliriz.
Yunanistan’da takımın skor ve ribaund lideri Kostas Koufos. (maçların yarısında oynuyor) Spanoulis-Printezis-Bourousis-Anteto.-Calathes 20 dakikanın üstünde süre alan ve etkili olan oyuncular.
Sırbistan-Çek Cumhuriyeti: Sırbistan, zorlu B Grubu’nu domine ederken, son saniyede kazandıkları Almanya maçı dışında tüm maçlarda fark attılar ve ikinci turda da Finlandiya’yı geçtiler. Teodosic-Bjelica-Raduljica skor yükünü sırtlıyorlar; Markovic-Nedovic-Bogdanovic-Kalinic diğer önemli isimler.
Çek Cumhuriyeti ilginç sonuçlar aldı. Grupta iki galibiyet sonrası arka arkaya üç yenilgi aldılar ama gruptan çıktılar. İkinci tur maçında ise Hırvatistan’ı ezip geçtiler. Vesely-Satoransky-Schilb en etkili isimler; Satoransky 13s-6r-9a ortalamalarıyla etkili oynuyor.
Litvanya-İtalya: Litvanya gruptaki son üç maçını ve son olarak Gürcistan maçını beş sayının altındaki farklarla kazandı. Valanciunas-Maciulis-Jankunas-Kalnietis en etkili isimler, Seibutis-Kuzminskas diğer önemli isimler.
İtalya’ya bakacak olursak; zorlu B Grubu’nda kötü başlamalarına rağmen zamanla takım kimyası oluştu ve daha iyi oynamaya başladılar. İtalya NBA patentli yıldızları ve Gentile’yle skor bulmakta sıkıntı yaşamıyor; Daniel Hackett’ın beklenenden çok uzak olduğunu söyleyebiliriz. Gentile-Gallinari-Bargnani’nin dış şutlarda başarılı olduğunu görüyoruz.
sahinarif88@hotmail.com
twitter: @arifsahin1