İtalya’da düzenlenen U20 Şampiyonası’nda gruplar aşamaları geçildi ve finaller aşaması Cuma günü başlayacak. Geçtiğimiz yedişer maçı hatırlayalım ve öne çıkan isimlere bakalım…
TÜRKİYE
Türkiye, turnuvanın ilk gününde neredeyse büyük şoka uğrayacaktı ama Britanya’yı son saniyelerde geçtik, Litvanya karşısında önemli bir galibiyete imza attık, Slovenya’ya kaybetmemize rağmen Slovenlerin gruptan çıkamamasıyla ikinci tur grubuna avantajlı gittik.
İkinci tur grubundaki ilk iki maçta Çek Cumhuriyeti ve Ukrayna karşısında farklı galibiyetler elde eden Türkiye, liderlik maçında İspanya’ya karşı kaybedince grubu ikinci sırada bitirdi. Türkiye 64.3 sayı ortalamasıyla fazla sayı üretemiyor ama maç başına sadece 59 sayı yiyerek bu kategoride turnuva üçüncüsü oldu.
Türkiye kadrosunu geçtiğimiz yıl da Avrupa Ümitler Şampiyonası’nı kazanan kadroda yer alan bazı oyuncular ile FIBA U19 Dünya Şampiyonası’nda üçüncü olan takımdan dahil olan oyuncular oluşturuyorlar. En fazla süre alan oyuncular geçen sene Cedi Osman’ın yanında takımın en önemli isimleri olan oyuncular…
Kartal Özmızrak: Oyun kurucumuz Kartal, 10s- 4.3r- 3.7a – 2tç ortalamalarıyla oynuyor, 26 dakika ortalamayla oynadığını da düşünürsek, oyuna çok yönlü katkısı güzel. Kartal adına negatif tarafa bakalım, %17 üçlük ve %54 serbest atış ortalamaları var. 3.7 asiste karşılık 2.3 top kaybı ortalaması da kaygı verici. Üçlük ortalaması %25-30 civarında olsa kabul edilebilir belki ama bir gardın bu kadar kötü serbest atış kullanması kabul edilebilecek gibi değil.
Metecan Birsen: 25 dakika ortalamayla oynayan Metecan, 9.6s- 5.6r- 1tç ortalamalarına sahip. Şut yüzdeleri fena olmasa da fazla şut kullanmadığını da not edelim.
Emircan Koşut: 24 dakika ortalamayla oynayan pivot 10s- 7.6r- 3.7b ortalamalarına sahip, Emircan blok ortalamasına turnuva lideri, %59.3 saha içi isabet yüzdesiyle de turnuva ikincisi. Serbest atışlarda 7/13 atması en olumsuz istatistiği diyebiliriz, sadece Slovenya maçında faul problemine girdi. Britanya maçında 12r- 11b ve Ukrayna maçında 24s- 11r ile dev performanslar sergileyerek double-double yaptı ve Britanya maçındaki 11 blok ile turnuva rekoru kırdı.
Berk Demir, Muhsin Yaşar, Mert Celep ve Doğukan Şanlı da geçen yılın şampiyon takımından kalan diğer oyuncular ama fazla süre almadıkları için kendilerini yazamayacağım. Daha küçüklere (‘96lılara) gelelim…
Tolga Geçim: 22 dakika ortalama süre ile en fazla süre alan ‘96lı oyuncu. Tolga’nın buna rağmen, istatiksel olarak etkileyici olmadığını söyleyebiliriz. Yunanistan’daki turnuvada asistleriyle etkili olan oyuncu bu turnuvada 1.6a ortalamasıyla oynuyor ve 2 tk ortalaması var. İlk yedi maçta 1/18 dış şut attı ki çok kötü diyebiliriz. Savunmadaki katkısıyla takımın savunma istatistiklerinde zirveye oynamasına büyük etki ediyor.
Okben Ulubay: FIBA U19’da çok etkili olamayan Okben, burada aksine daha fazla şans buluyor ve kendisini gösteriyor. 8s- 3r -1a ortalamarıyla oynayan Okben, turnuva boyunca 7/27 üçlük atarak dış şutlarda istediğini bulamadı. Çek maçında 24s- 7r ile dev bir performans sergiledi.
Berk Uğurlu: 20 dakika süre alan Berk 4s- 2r- 2a- 1.4tç ortalamalarıyla oynuyor.
Ege Arar ve Doğuş Özdemiroğlu da fazla süre alamayan ‘96lılar.
Çeyrek rakibi LETONYA: Letonya; ilk turda Sırbistan’a ve İsrail’e, ikinci turda ise Fransa’ya yenildi ama evsahibi İtalya’yı 31 sayı farkla yenmeleri dikkat çekici oldu. Takım istatistikleri kategorisinde her alanda üst sıralardalar. Ribaundlarda ve asistlerde 3.sıradalar; Türkiye’nin arkasında en az sayı yiyen 4.takımlar ve en çok sayı atan 6.takım durumundalar. Letonya, genel olarak Türkiye’ye ters bir şekilde süre paylaşımını tüm kadroya dağıtan bir takım, sadece pota altında oynayan Rolands Smits’in istatistiksel bazda öne çıktığını söyleyebiliriz. 2.07 boyundaki Smits 16s- 9r- 1a- 1tç ortalamalarıyla turnuvanın en iyi isimlerinden biri, forvet Meznieks de 10s- 4r ortalamalarına sahip. ’96lı gard Lomasz 9s- 4r- 2.5a- 2tç ortalamalarına sahip.
SIRBİSTAN-LİTVANYA: Bu maçın galibi, yarı finalde Türkiye-Letonya maçının galibiyle karşılaşacak. Sırbistan, İspanya ile beraber turnuvadaki tüm maçlarını kazanan iki takımdan birisi ama Belçika maçı haricindeki tüm maçlarını çok rahat kazandıkları için turnuvanın en iyi takımı da diyebiliriz. Sırbistan maç başına ürettiği ortalama 80 sayıyla bu kategoride açık ara önde. 2.01lik boyuyla dış oyuncu olarak fark yaratan Zagorac 12s- 4.5r ortalamalarına sahip. Takımın şutörü Guduric 11s- 4r- 2.5a ortalamalarıyla dikkat çekiyor, Rebic ve Tejic de diğer önemli isimler. Sırbistan takım halinde sadece %60’la serbest atış atıyor, 40 ribaund ortalamalarıyla bu alanda da turnuva dokuzuncusu durumundalar… Litvanya ise beklentilerin altında kaldı, ilk maçında Türkiye’den fark yiyen Litvanya, ikinci tur grubunda da Çek Cumhuriyeti ve İspanya’ya yenildi. Forvet Seskus 12s- 5r ortalamalarıyla en skorer oyuncu; Domantas Sabonis 11s- 14r- 2a ortalamalarına sahip.
Diğer Çeyrek Finaller: Şu ana kadar turnuvanın en iyi iki takımından biri olan İspanya, yarın Belçika’yla karşılaşacak. İspanya’da Hernangomez 13s- 8r- 1a- 1.7tç- 1b ortalamalarıyla müthiş oynuyor, Diop’un 7s- 7r- 1tç- 1.7b ortalamaları var. Belçika’da ise 18s- 4r- 4a ortalamalarıyla oynayan gard Lecomte’un tek başına fark yarattığını söyleyebiliriz. Kesteleoot ve Bako da takımın diğer önemli isimleri… Rakiplerinden ortalama 54 sayı yiyerek bu alanda birinci olan Fransa ise Çek Cumhuriyeti ile karşılaşacak. Fransa’da forvet Axel Bouetille 14.5s- 4.3r- 1tç ortalamalarıyla sivriliyor ama son iki maçta oynamadı. Onun yokluğunda yıldızlaşan isim Luwawu oldu. Çek Cumhuriyeti’nde uzunlar Peterka-Pechacek dışındaki isimler etkili olamıyorlar, gard Kouril sivrilen diğer oyuncu.
Diğer Yıldızlar: Elenen takımlardaki en iyi oyunculardan biri Nedim Buza oldu. 2.02 boyundaki Boşnak oyuncu 16.7s- 7r- 1.7a- 2.7tç ortalamalarına sahip… Sloven gard Nikolic 16.7s- 6.4r- 3.7a ortalamalarına sahip. Sadece ilk tur maçlarında oynayan Tomislov Gabric 16s- 8r ortalamalarıyla tamamladı. Ukraynalı pivot Antypov da çok özel bir oyuncu olma yolunda ilerliyor. 16/30 üçlük isabetiyle 16s- 10r- 1b ortalamalarına sahip.
sahinarif88@hotmail.com
twitter: @arifsahin1