(Dört grubun da ayrıntılı analizlerini http://altiustusport.blogspot.com.tr adresinde bulabilirsiniz)
A Grubu
Bu grupta turnuvanın açık ara en iyi Avrupa takımı olan ev sahibi İspanya var. Mısır ve İran’ın elenmeleri çok muhtemel; Parker’sız Fransa’nın da ikinci turdan öteye gideceğini düşünmüyorum, Sırbistan ve Brezilya çeyrek final ve belki ilerisini zorlayacak takımlar olabilirler. İspanya’nın basketbol tarzını pek beğenmesem de Avrupa’nın kağıt üstünde en iyisi oldukları tartışılmaz bir gerçek. En iyi performanslarını, muhtemelen ikinci haftaya saklayacaklar. İlk turda Sırbistan-Brezilya ile karşılaşacak olmaları, kendilerini test etme açısından avantaj olacak, aşırı yorgunluğa neden olabileceği için de dezavantaj olacak…Sırbistan’da Micov takımdan kovuldu, takımın ana direkleri belli (Teodosic-Bjelica-Krstic) gençler Bogdanovic-Raduljica’nın da katılımıyla tehlikeli bir takımlar… Brezilya’nın yaş ortalaması oldukça yüksek, birçok oyuncu son kez Dünya Kupası’nda boy gösterecekler, maç içinde ritm sorunu yaşamaları olası…
B Grubu
Yunanistan-Hırvatistan’ın ilk iki sırada yer alması muhtemel gözüküyor, Arjantin Ginobili-Delfino’suz katılıyor, Prigioni-Scola’nın da yaşları ilerledi, takımın en formda oyuncuları gelecek sezon Real Madrid’de oynayacak olan Nocioni-Campazzo ikilisi. Arjantin bu grupta en kötü üçüncü olacaktır –zayıf rakiplerinin de yardımıyla-Yunanistan’ın kadro kalitesiyle neredeyse İspanya’ya yakın bir kaliteye sahip olduğunu söyleyebiliriz ama koç Katsirakis’in bu kadrodan tam anlamıyla yararlandığını söylemek zor, Giannis Anteto.’nun ortalığı karıştırdığını söyleyebilirim, Giannis üç mü oynayacak, dört mü oynayacak derken sistem bozuluyor… Son Eurobasket’te yarı final oynayan Hırvatistan son yılların en iyi kadrosuna sahip diyebiliriz. Tecrübeli oyuncular Ukic-Bogdanovic-Simon-Tomic’in yanı sıra gençler Saric-Hezonja ile müthiş bir kadro yakaladılar. Tecrübeli koç Repesa ile önemli başarılar yakalayacaklarını düşünüyorum, Yunanistan’ın takım ruhunu yakalayamaması durumunda grupta zirveyi almaları muhtemel… Dördüncülük için Porto Riko, Senegal ve Filipinler’in birkaç adım önünde yar alıyor…
C Grubu
Türkiye’nin yer aldığı C Grubu’na daha önce de değinmiştik, turnuvanın en zayıf grubu olduğunu yine söyleyelim. Amerika Birleşik Devletleri bu gruptaki maçlarında ortalama 25 sayı fark atabilir, ikincilik için Avrupa takımları Ukrayna-Türkiye-Finlandiya favori durumundalar, Türkiye’nin kadro kalitesiyle bir adım önde olduğunu belirtelim, hazırlık döneminde gün geçtikçe daha iyi oynadığımızı düşünüyorum… Ukrayna koç Fratello ile çok iyi bir kadro uyumu sağladı, bu grupta Finlandiya’yı geçmeleri olası… Finlandiya da iyi bir havaya sahip, Kopponen’in önderliğinde gruptan çıkmaları muhtemel… Dominik Cumhuriyeti ve Yeni Zelanda son sıralara kalıyor gibi…
D Grubu
Litvanya’nın bu grupta kesin favori olduğunu düşünüyorum, Slovenya’da Goran Dragic delirmediği sürece bu grupta Litvanya’yı durdurabilecek bir takım yok. Litvanya Kalnietis’in önderliğinde tecrübeliler Pocius-Maciulis-Lavrinovicler ve gençler Motiejunas-Valanciunas-Kuzminskas ile beraber çok iyi bir grup yakaladı… Slovenya’da Dragic kardeşler dışında çok çok iyi oyuncular olduğunu iddia edemeyiz, geçen yıl evlerinde inişli-çıkışlı bir performans gösterdiler, bakalım performanslarını yurtdışına da taşıyabilecekler mi… Avustralya turnuvanın en heyecan verici oyuncularından biri olan Dante Exum’a sahip, Bogut’un yokluğunda TBL’de oynayan Broekhoff-Jawai’nin performansı da merak konusu, İngles da takımın önemli isimlerinden biri… Dördüncülük için Meksika bir adım önde gözükse de, Senegal ve Güney Kore de sürprize aday takımlar…
sahinarif88@hotmail.com
twitter: @arifsahin1