TenisAlp Ustaoğlu yazdı: Tenisin en büyük sahnesi!

Alp Ustaoğlu yazdı: Tenisin en büyük sahnesi!

14.07.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Wimbledon Tenis Turnuvası’nda sona gelinirken bu sene de bambaşka hikayeler yazıldı. Özellikle kadınlarda uzun yıllar ilk 50-100 oyuncusu olarak anılan Paolini, erkeklerde ise Musetti’nin yarı finale kadar yükselmesi buna örnek gösterilebilir.

Alp Ustaoğlu yazdı: Tenisin en büyük sahnesi

İnsan psikolojisi ve beyni hikaye odaklı bir yapıda çalışıyor, bir hikayesi veya akışı olan unsurlar daha kolay benimsenir ve unutulmaz. Televizyon dizilerinin veya benzeri yapımların popüler olması da genellikle arkalarındaki bu hikaye detayından ileri geliyor.

Haberin Devamı

Özellikle büyük bir sahnede yanınızda bir hikaye ile dolaşırsanız, işte o zaman etkiniz daha büyük olacaktır. Tenisin en büyük sahnesi olan Wimbledon unutulmazlar arasına girmek için uygun bir ortam. Bu anlamda Londra’daki tenis dünyasının başka bir paralel evren olduğunu kabul etmemiz gerekiyor. Wimbledon bu sene birbiri ardına gelen çarpıcı hikayelerin turnuvası oldu. Hangi birini öne çıkarmak gerekiyor seçimi zor ama galiba kadınlar finalistlerimiz Paolini ve Krejcikova en büyük hikaye yazarları olarak ilk sırayı hak ediyorlar. İki oyuncu ilk olarak 2018’de Avustralya Açık eleme ilk turunda oynamışlardı ve 6 sene sonra finalde karşı karşıya gelecekler. Bu bile başlı başına bir hikaye aslında.

Haberin Devamı

Paolini uzun yıllar turda ilk 50-100 sıra oyuncusu olarak bulunuyordu, İtalyan oyuncu yıllarca grand slam turnuvalarında da 2. turdan öteye geçemeyen aslında ‘başaltı oyuncu’ olarak adlandırabileceğimiz bir konumdaydı. 2024 ile beraber Paoline’deki değişim göze çarpmaya başladı. Önce Avustralya Açık’ta 4. tur, Dubai’deki şampiyonluk, Roland Garros’ta oynanan final ve en sonunda Wimbledon’da da gelen final seviyesi.

Artık Paolini’nin kesinlikle ulaşılmaz bir noktada olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü iki farklı zeminde aynı başarıyı yakalamak ancak Bjorn Borg veya Serena Williams gibi başka gezegen oyuncularının başarabildiği sıra dışı bir performans. İşte Paolini de bu noktada bulunuyor. Uzun boyunun ve güçlü fiziğin artık güce dayalı oynanan kadınlar tenisinde önemli olduğu bir ortamda fiziksel dezavantajına rağmen Paolini’nin göstermiş olduğu performans çok kıymetli. Kendisi ise bu süreçle ilgili şöyle diyor: “Özellikle 2023’ten beri farklı departmanlarda kendimi geliştirmek için çalışıyorum ama bu son 2 aydaki durumu, bu finalleri hiç beklemiyordum, hem de hiç, sanki bir rüyada gibiyim.”

NOTOVTNA'NIN BÜYÜ ETKİSİ

Krejcikova ise bir Çekya vatandaşı ve bir spor kültürünün parçası olarak çocukluğunu geçirdi. Junior kategorilerinden bu yana hep büyük Çek oyuncuları seyreden, onlarla büyüyen Krejcikova’nın yolu büyük bir Çek oyuncu, Wimbledon şampiyonu Jana Novotna ile kesişti. Uzun zaman beraber vakit geçiren ve çalışan Krejcikova ondan çok şey öğrendi.

Haberin Devamı

Novotna’nın erken kaybını hiçbir zaman içine sindiremeyen genç oyuncunun, finale kaldığı gün basın toplantısında ilk sözleri gözyaşları içinde “Ondan her anlamda çok şey öğrendim ve onu çok özlüyorum” oldu.

2021’deki Roland Garros şampiyonluğundan sonra sakatlıklar ve problemlerle uğraşıp, hak ettiği değeri görmediğinden yakınsa da, bir büyük spor geleneğinin benzersiz ürünü olduğunu 3 sene sonra bu sefer bambaşka bir zemin ve ortamda, Wimbledon’da finale kalarak göstermiş oldu ve Krejcikova şöyle devam ediyor: “Övgüler ve iyi sözler aslında bir yere kadar, önemli olan başarmış olmak ve final için sahaya çıkabilmek, işte bu kesinlikle paha biçilmez.”

14 YILDIR TARTARINI ÇALIŞIYOR

Erkeklerde kariyerinin ilk Wimbledon yarı finaline yükselen Musetti de bu senenin bir başka hikaye yazarı oldu. Onunla ilgili ilginç bir detay var, 4 yaşından başlayıp 27 sene amcası Toni Nadal’la çalışan Rafael Nadal gibi Musetti de 8 yaşından bu yana 14 senedir Simone Tartarini ile çalışıyor.

Haberin Devamı

“8 yaşında duvarla egzersiz yapan çocuğun Wimbledon yarı finaline yükselmesi beni fazlasıyla duygulandırdı. Aslında Musetti’nin tenisinin 2-3 öncesiyle teknik olarak farkı yok, en önemli değişiklik mental seviyede, zihinsel olarak gelişti özellikle baba olmak ona çok iyi etki yaptı” diyor Musetti’nin antrenörü Tartarini. İtalyan oyuncunun son bir senede gösterdiği gelişim etkileyici. 22 yaşındaki Musetti bu şekilde devam ederse Jannik Sinner ile beraber İtalyan erkek tenisinin lokomotifi olacaktır.

Ve son olarak Wimbledon Kraliyet Locası... Kraliçenin ölümünden sonra tahta geçen Prens Charles’ın eşi Camilla Parker kral eşi olarak İngiltere kraliçesi oldu. Turnuvanın hamisi Kate Middleton’ın rahatsızlığından dolayı katılamadığı Wimbledon’da Parker kraliçe unvanı ile turnuva temasına uygun beyaz kıyafetleri içinde kraliyet locasındaki yerini aldı. Sahaya inen, top toplayıcı çocuklarla ve görevlilerle sohbet ederek geleneği devam ettiren Parker da aslında uzun yıllara dayanan bir hikayenin yazarı olarak orada bulunuyordu.

Haberin Devamı

ÇİME ÇEK DAMGASI

9 kez Wimbledon şampiyonu olan efsane Martina Navratilova, 1998 şampiyonu Jana Novotna, 2011 ve 2014 şampiyonu Petra Kvitova, 2023 şampiyonu Marketa Vondrousova ilk anda akla gelen Çek, Wimbledon şampiyonları ve son olarak da 2024 finalisti Barbora Krejcikova.

Çekya 10 milyonluk nüfusu ile müthiş bir çim zemin uzmanlığına imza atmış durumda. Tabii ki Çekya’daki spor geleneği tenisle sınırlı değil. Kış sporlarında dünya çapında sporculara sahip olan ülkede buz hokeyi takımı 2024’te dünya şampiyonu oldu, futbol takımını zaten Avrupa Şampiyonası’nda izledik.

Bunun dışında hentbol, voleybol ve basketbol gibi takım sporlarında da ciddi atılım içinde bulunuyorlar. Teniste de çocukluklarından itibaren bu spor geleneğinin içinde her branştan şampiyon sporcularla beraber olarak yetişiyorlar.

Petra Kvitova, Jana Novotna gibi şampiyonlarla vakit geçiren, Navratilova gibi oyuncuların hikayeleri ile büyüyen, küçük yaştan beri çoğu turnuvayı Prag’ta yerinde izleyerek belirli bir spor kültürüne dair aidiyet geliştiren Çek tenisçilerin sürekli üst seviyelerde olması ülke nüfusu ne olursa olsun kaçınılmaz oluyor ve Krejcikova bu fabrikanın son sürüm ürünü olarak karşımızda duruyor.

FİNALİN ADI DJOKOVIC - ALCARAZ

Wimbledon tek erkekler finalinde geçen yıl olduğu gibi bu sene de Djokovic ve Alcaraz karşı karşıya gelecek. Djokovic’in 1 ay önce geçirdiği diz ameliyatına rağmen Wimbledon gibi bir turnuvada güle oynaya kariyerinin 10. finaline gelmesi olağanüstü bir başarı.

Sırp raket Londra’da 8. şampiyonluğunu arayacak. Aslında Medvedev, Sinner’den sonra Alcaraz’ı da elese işler Djokovic için daha kolay olacaktı. Ancak Alcaraz yine Djokovic adına partiyi bozan oyuncu oldu. Medvedev’e oranla daha genç ve sert bir oyuncu olan Alcaraz, Djokovic için fiziksel anlamda zorlayıcı olacaktır.

Şampiyonluk için Alcaraz bir adım önde görünse de herkesin muhtemel bir 4 veya 5 setlik tenis ziyafetine hazır olması gerekiyor. İspanya’nın bugün Avrupa Futbol Şampiyonası’nda İngiltere ile final oynayacak olması da maçı Alcaraz ve İngiliz seyirciler adına esprili bir hale getirecek.