Olimpiyat bronz madalyalı karateci Ali Sofuoğlu; kariyeri, Avrupa ve Dünya Şampiyonası hedefleri hakkında Skorer'den Serkan Özen'e özel açıklamalarda bulundu. Kariyerindeki tek eksik madalya olan Dünya Şampiyonluğu için gün sayan Sofuoğlu, olimpiyatlarla ilgili planını anlattı
Bu sezon senin için nasıl gidiyor? Avrupa Oyunları'nda gümüş madalya kazandın?
Sezon aslında çok güzel gidiyor. Daha iyi de olabilirdi, Avrupa Oyunları'nda bir talihsizlik oldu. Kolayca almam gereken bir maçtı, beklemediğim bir sonuç oldu. Dünya Şampiyonası'na çok güzel hazırlanıyoruz burada. İnşallah Avrupa Oyunları'nı telafi edip dünya şampiyonu olmak için elimizden geleni yapacağız.
- Bu senenin en önemli müsabakası şüphesiz Ekim sonunda Budapeşte’de yapılacak Dünya Şampiyonası. Daha önce birçok Avrupa şampiyonluğu ve premier lig madalyaların var bu turnuva için kürsü hedefin var mı? Neler hissediyorsun?
Benim büyükler kategorisinde henüz bir dünya şampiyonluğum yok. İki dünya şampiyonasında üst üste üçüncü oldum. Bu turnuvada hedefim dünya şampiyonu olmak, aşağısını başarı olarak görmeyeceğim. Bunun için de ne gerekiyorsa antrenmanlarımda onu yapmaya çalışıyorum.
-Tokyo'da bronz madalya kazandın, şu anda olimpiyat madalyalı biri olmak sahada baskı yaratıyor mu?
Aslında getirmiyor. Üzerindeki baskı azalmış oluyor. Belirsiz bir durumda değilsiniz, daha önceden almış olduğunuz madalyalar var. Alabileceğinizi biliyorsunuz. Hiç yokken o madalyaları alabileceğinizi bilmiyordunuz. Bunu görüp inanmak öz güven getiriyor. Daha inançlı daha motive olmak kolaylaşıyor. Hedefe ulaşmak için yapacağımız şeyleri daha iyi biliyoruz. O yolda adım atmak da kolay oluyor. Kötü olumsuz bir durum olduğunda geri adım atmıyoruz veya moralimizi bozmuyoruz, şöyle yaparsak düzelir diye çözüm üretiyoruz.
UMARIM OLİMPİYAT ŞAMPİYONU OLARAK KARİYERİMİ NOKTALARIM
-Karate 2024 olmayacak, 2028 Los Angeles'ta olmasına yönelik çalışma var diye biliyorum. Sen bu konuda ne düşünüyorsun?
Tabii ki sadece bunu düşünerek antrenman yapmıyoruz. 2020'den önce de olimpiyatlarda değildik. İlk kez Tokyo'da yer aldı kategori olarak. Olimpiyat programına tekrar dahil olursa olimpiyat şampiyonu olmak için çalışacağım. Eğer dahil olmazsa Dünya, Avrupa Şampiyonaları'nda altın madalya için savaşacağım. Karatenin tekrar olimpiyatlara gireceğine inanıyorum. Birçok branşın da başında aynı durum var. Olimpiyatlardan tamamıyla çıkmış olmuyorsunuz. Her şey her an değişebilir. Her maçta şampiyonluk için çıkıyoruz. Umarım olimpiyat şampiyonu olarak kariyerimi noktalarım.
-Sahada kazandıktan sonra bir de video başında izliyorsun kendini.. O an neler hissediyorsun?
İyi uyguladığım performansım için 'Evet burası güzelmiş, yapabilmişim' diyorum. Kötü uyguladığım yer için de göz ucuyla şöyle hocaya bakıyorum (Gülerek) Ne diyecek diye. Antrenmanda çalışıp maçta iyi performans sergileyince insan mutlu oluyor. Daha farklı daha iyi durumları da var. Mesela bazen kendinizi iyi hissetmezsiniz ama maçta çok iyi çıkar performansınız. Bu çok daha iyi durum.
SHOTOKAN STİLİNDE OLİMPİYAT MADALYASI OLAN DÜNYADAKİ TEK SPORCUYUM
- Sporculuğunun yanında dünyanın dört bir yanından gelen karatecilere seminerler düzenleyerek eğitimler veriyorsun. Biraz bahsedebilir misin? Bir branşta bu seviyede bilinirlik yakalamak ve takdir görmek sana nasıl hissettiriyor?
Bu işin sporculuk dışındaki en önemli kısmını konuşuyoruz. Katada 8 madalya dağıtıldı olimpiyatlarda. Bu madalyaların 7'sini Shito-Ryu stilindeki sporcular kazandı. Ben Shotokan stilinde olimpiyat madalyasına sahip dünyadaki tek sporcuyum şu anda. Yurt dışından insanların sizi arayıp, sizden antrenman almak için gün ayarlamaya çalışması 'Bana 2 gün ayırın programınızdan' demeleri bu işte alınabilecek en güzel netice. Bundan daha iyi onure edilme durumu olamaz. Ekvador'dan bir sporcu arkadaş gelip hocamdan ve benden ders aldı. Venezuela'dan gelen var. Bundan daha iyi sonuç beklenemez.
KAÇ KEZ KARATEYİ BIRAKMAYA KALKTIM
-Çoğu çocuk amatör olarak dövüş sporlarına gidiyor küçükken. Bunu profesyonel lisanlı bir sporcuya dönüştürmek için nasıl bir yol izlemeli?
Ailenin kesinlikle sporcunun yanında olması lazım. Her türlü manevi destek verilmeli. Hiç kimse tek başında profesyonel sporcu olamaz. Ailenin yakınlarının desteği, iyi bir antrenör ve çalışma azmi içinde olan bir sporcu profili olmadan amatör, ferdi branşta profesyonel bir başarı mümkün değil. Ailenin üzerine düşen bu işe eğilmek. Ben kaç kez bırakmaya kalktım sporu. O zamanlar çocuğum, devamında böyle olacağını bilmiyorum ki... Orada ailenin teşviki, duruşu çok önemli. Çocukların motive olma şekilleri farklı. Doğru motivasyonu bulup o kanaldan ilerlemeliyiz. İşin devamlılığı kısmında aile, antrenörden daha önemli. Sonrasında devam eden durumda ise antrenör çok çok önemli. Sporcu da azimli olursa, sabırla işini yaparsa hiçbir sebep yok şampiyon olmamak için.
VALDESI'NİN ŞAMPİYON OLABİLME BECERİSİNİ ÖRNEK ALIYORUM
-Örnek aldığın sporcu bir kişilik var mı veya idolün?
Ben küçükken Luca Valdesi örnek alıyordum. Guinness rekorlarına girmiş şampiyon bir karateci. Kendisinin ferdi ve takım topladığınızda 23 tane avrupa şampiyonluğu var. Kırılması çok çok zor bir skor. Ama ben Luca Valdesi'n çizdiği katadan ziyade onun şampiyon olabilme becerisine hayrandım. Bir maça gelirken aslında katada birinci belli. Bunu Valdesi herkese dedirtmiş. En yakınındaki Fransız bir sporcu muydu? Fransız sporcu da birinci olacak kişi belli diyor onun için. Bunu devam ettirebilmek çok zor. Farklı etkenler var. Maçta yarışamayabilirsiniz. Benim başıma böyle bir şey geldi.
AVRUPA ŞAMPİYONASI'NDA YARIŞAMAMAK BENİ ÜZDÜ
Merak ettim, o yarıştan kısaca bahsedebilir misin?
Geçtiğimiz sene İspanya'daki Avrupa Şampiyonası'nda ferdi kategoride yarışamadım. Ondan önceki 2 Avrupa Şampiyonası'nun şampiyonuydum. Yarışmamak beni çok üzdü. Avrupa Oyunları'nda da bunun dezavantajını yaşadık. Benim yarışamadığım Avrupa Şampiyonası'ndan bir ay sonra Avrupa Oyunları yapıldı. Daha önce iki Avrupa Şampiyonası'nda rahat şekilde yendiğim rakibim maçta karşıma çıktığında son avrupa şampiyonu olarak anons edildi. Hakemler nezdinde bu algı büyük bir dezavantaj oldu benim için.
Avrupa Şampiyonası ile ilgili kişisel bir hedefin vardı?
Evet var. Avrupa Şampiyonası'nda şampiyonluğu alışkanlık haline getirmek istiyorum. 10 Avrupa Şampiyonluğu kazanmak isterdim. Siz şampiyon olacak güce beceriye sahip olabilirsiniz ama bazı şeylerin önüne geçemezsiniz. Her maçta yarışmak sizin tekelinizde değil. Bu konuda gereğini yapabilecek güçte olursanız 10 şampiyonluğu konuşabilirsiniz.
-Her sporcunun bir tane ezeli rakibi oluyor. Senin var mı böyle bir ismin?
Demin söylediğim İspanyol sporcu Damian Quintero var. 2017'den bu yana Avrupa Şampiyonası finallerinde onunla karşılaşıyorum. Önceden yenmekte zorlandığım bir rakipti. Fakat olimpiyat sürecinde güzel bir üstünlük yakaladım. Olimpiyatlarda farklı gruplardaydık ama benim puanlarım daha yüksekti. Aynı grupta olmuş olsaydık finalde ben olacaktım. Ben Japon ile aynı gruba düştüm.
Ezeli rakibim olarak onu diyebilirim. Dünya Şampiyonası'nda da rakibim olacak. Şu Avrupa Şampiyonası'ndaki talihsiz olay olmuş olmasaydı benim için daha kolay olacaktı onu yenmek. Çünkü çok daha hazırım, onu ilk yendiğim zamandan çok daha iyiyim. Söylediğim gibi psikolojik etmenler karatede gerçekten var. Bu durumu ortadan kaldırmak için gecemizi gündüzümüze katıp burada çalışıyoruz. Umarım Dünya Şampiyonası'nda dezavantajını yaşamadan gereğini yapacağız.
Son söz seni takip edenler için...
Bize inanın, bizi desteklemeye devam edin. Biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Bir gün inşallah layık olacağız.