A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Brian Laudrup da yıldız bir futbolcu olup teknik direktörlk kariyerinde başarılı olmayanlar kervanına katıldı.

İyi futbolcu iyi teknik direktör olur diye bir şey yok fakat ben bir adım daha ileri gidebilirim, iyi futbolcu olmak iyi teknik direktör olmak için bir dezavantaj! Bunun nedeni ise çok basit; bakış açıları.

İyi bir futbolcu mutlaka yeteneklidir. Onun vücudu beyninden gelen komutları rahatça uygulamaya geçirir. O, sahayı içindeki diğer 21 futbolcudan daha farklı görür. Aynı şekilde onun diğer futbolculara, topa ve netice futbola bakışı farklıdır. Olursa iyi olur ama onun iyi bir idareci, yönetici hatta iyi bir insan olması şart değildir.

Haberin Devamı

İyi teknik direktörlüğün olmazsa olmazı ise yönetimdir ki bu “yönetim” içinde koçluk, psikoloji, iletişim, insan ilişkisi, ekonomi, yabancı dil ve teknik bilgi barındırır.

Velhasıl futbolculuk ve teknik direktörlük arasında, sahanın tozunu yutma -ki yutulan tozlar da farklıdır- dışında herhangi bir ortak nokta yoktur.

Peki dezavantaj olma durumu?

Bu dezavantaj yukarıda bahsettiğim iyi futbolcu özelliklerinden kaynaklanıyor. Her insan karşısındakini kendisi gibi bilirmiş yaklaşımına paralel bir şekilde yıldız bir futbolcu futbolu “kolay” bir oyun olarak görür, futbolcudan kapasitesinin üzerinde işler yapmasını bekleyebilir ve bu olmadığında başarısız olur. Tüm takımın her bölgede yıldız futbolculardan oluşamayacağı için teknik direktörün, tıpkı bir liderin farklı karakterlerdeki ekip üyelerini en verimli şekilde kullanması gerektiği gibi, farklı futbolcuları mümkün olan en uyumlu şekilde kullanması gerekir ve bu yıldız oyuncular için hiç kolay değildir.

Tüm bunları söylerken Arrigo Sacchi’yi anmamak olmaz zira İtalyan teknik adam o meşhur sözüyle, aslında burada söylemeye çalıştıklarımı tek cümleyle sığdırmış.

Sonuçta futbolculuk ve teknik direktörlük arasında doğrudan bir ilişki yok ve bu nedenle Maradona, Hagi, Gullit, Laudrup gibi “hayal kırıklıkları”na çokça şahit oluyoruz. Zaten siz de aklınıza gelen en iyi teknik direktörleri sıralarsanız aralarında pek az yıldız futbolcu olduğunu göreceksiniz.

Haberin Devamı

Bunca dezavantaja karşın iyi teknik direktörlük mertebesine gelebilen birkaç istisna da zaten hemen hemen bir filozof olarak tanımlanıyor; mesela Cruyff.

Son olarak Sacchi’nin sözü şu: “jokey olmak için at olmaya gerek yok.”