A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

“Klişe nedir?” diye bir video var ya bu aralar meşhur olan, orada “futbol hatalar oyunu” gibi büyük bir klişeyi nasıl atlamışlar hayret! Zira hep söylenir, “e birisi hata yapacak ki gol olsun, diğeri kazansın.” Güzel ama dünkü derbide de aşırı hata yapıldı. Hatta neredeyse hata yapmayan kalmadı.

Fenerbahçe’de konu malum. RvP neden başlamadı, oyansa böyle olmazdı vs. Kimin hangi dakikada nasıl oynayacağını kimse bilemez, en iyi yapılabilecek şey bunu tahmin etmek ve özellikle Bursaspor maçından sonra Galatasaraylısı Beşiktaşlısı yoldan geçen yüz kişiye “FB’nin ileri ucunda kim oynamalı?” diye sorsanız 90’ı RvP derdi; Pereira %10’un içinde kalmayı tercih etti. Burada konu ikiye ayrılıyor: inanarak %10’da kalmak, inanmamasına rağmen “patron benim” veya “onların istediğini yapmak zorunda değilim” gibi ben merkezli düşüncelerin esaretine kapılarak %10’da kalmak. Eğer ki gerçekten inanarak formayı Fernandao’ya verdiyse Pereria’yı suçlanamaz ama açıkçası bunu hiç sanmıyorum. Velhasıl Pereira derbide formayı Brezilyalıya vererek büyük hata yaptı; sadece RvP’nin oynaşı gerektiği için değil bu işi enikonu polemik haline getirdiği için.

Haberin Devamı

Bir klişe daha: “iyi orta gol getirir.” Bu söz bu sene Fenerbahçe’nin gölge savunması ile hayat buldu, ete kemiğe büründü. Zira Molde’sinden Bursa’sına, Şahtar’ından Beşiktaş’ına orta golü atmayan kalmadı Fenerbahçe’ye. Demem o ki rakip futbolcular ceza sahası içinde çok rahat topla buluşuyor ve kafa vurabiliyorlar. Kayer bu sezon ikinci golünü attı kendi kalesine, Alves de çoktan ipini elemiş, eleğini asmış vaziyette; adeta hobi olarak oynuyor.

Kayer ve Alves nasıl tutamadılarsa, Fernandao da atamayarak hata yaptı.

Beşiktaş’ta hatanın adı iki haftadır Tosiç. Rakip takımdaki Danimarkalı meslektaşına nazire yaparcasına o da kısa zamanda iki gol bıraktı kendi ağlarına. Elbette bu goller topun durduk yere ağlara gönderilmesi olmadığı için hataların Tosiç’in takım arkadaşları ile de ilgisi var; Bek ve Ersan gibi. Ersan demişken onun ikinci goldeki çaresizliği ve bu oyuncunun iki sarı kartını es geçen Özkâhya’yı da hatalılar kervanına dâhil etmek gerek.

Haberin Devamı

Beşiktaş’ta diğerleri ne uzar ne kısalır şekilde görevlerini yaparken üç önemli futbolcu bulunuyor. Bunlar Rodolfo, Oğuzhan ve Gomez. Bu üçlünün iyi oynadığı bir maçı siyah beyazlıların kaybetmesi çok zor. Derbide Oğuzhan kayıptı ama Gomez tam da skor 2-2’ye gelmiş, geçen senenin derbi hayaleti siyah beyazlıların etrafında dolaşmaya başlamışken ortaya çıkıp takımını öne geçirince bir anlamda takım arkadaşının hatasını da telafi etmiş oldu.

Özetle Fenerbahçe bir dünya para harcarken, gariptir yüksek maliyeti nedeniyle yol verdiği Egemen’i Beşiktaş da yaşlı diyerek yollarını ayırdığı Sivok’u arar vaziyette. Sanıyorum dün bu iki futbolcu olsa yine güzel ama muhtemelen bambaşka bir derbi izlerdik.

Son söz, Pereira RvP konusunda geçen hafta kazanırken çıkarmadığı dersi bu hafta kaybederken çıkarmış olmalı. Yenilgiyi maçtaki hakem hatalarına bağlayıp ısrarını sürdürürse hem kendisi hem de takımı kaybeder.

Haberin Devamı

can.nizamoglu@gmail.com