A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Fenerbahçe’nin geçen haftalarda toparlanan görüntüsünün baş mimarları, arkalarına Yobo ve Egemen’i alan Topal ve Meireles ikilisiydi. Zira bu iki isim olmadığı takdirde, Krasic (Stoch), Sow ve Kuyt’un pozisyona girebilmeleri sadece bu “son ütücü” oyuncuların kendi aralarındaki alışverişlerine bağlı kalıyor ki bugüne kadar bu üçlünün birbirlerine gol pozisyonu hazırlamada başarılı olduklarına şahit olmadık.

Söz konusu tabloda Selçuk ve Christian ikilisinden söz edemiyorum çünkü bu iki futbolcu da o kadar istikrarsız ki Fenerbahçe’nin hücum organizasyonunu bu ikiliden beklemek çok büyük bir risk olur.

Haberin Devamı

Hücumda yukarıdaki nedenlerden dolayı ne Bursaspor, ne AEL ne de Antalyaspor karşısında bekleneni verebilen Fenerbahçe’nin aynı maçlarda savunmada da oldukça başarısız olmasının en büyük nedeni stoperlerinin uyumsuzluğu ve bireysel hataları oldu.

Bazı futbolcular zaman zaman hata yapsa da takımda yer aldıkça ve oynadıkça kendilerini geliştirir ve aşama kaydederler; mesela Hasan Ali, bazı oyuncular da ne kadar şans bulurlarsa bulsunlar bir türlü bekleneni veremedikleri gibi kendileri için yapılan her yatırımı adeta boşa çıkarırlar; mesela Bekir İrtegün.

Bekir ‘in bu sezon Fenerbahçe’deki dördüncü sezonu fakat bugünkü Bekir’in 2009 yılının Haziran ayındaki Bekir’den daha iyi olduğunu söylemeye imkân yok. Nitekim Fenerbahçe’nin, Bekir’in forma giydiği maçlardaki kazanma oranının düşüklüğü çok önemli bir istatistik.

Bu noktada eleştiri okları ister istemez Aykut Kocaman’a yöneliyor. Öncelikle hatalarından ders alarak aşama kaydedecek oyuncular ile hiçbir zaman toparlanamayacak oyuncuların tespiti ve bu tespit ışığında gerekli kararların alınması Kocaman’ın sorumluluğunda. Bunun yanı sıra takımın temelini oluşturan dört futbolcunun hiçbirisinin sahada yer almamasının nedenleri de yine Aykut Hoca tarafından irdelenmesi gereken konulardan biri.

Antalyaspor yenilgisinin Fenerbahçe açısından üzücü bir diğer yanı da Akdeniz ekibinin Fenerbahçe’yi, Kadıköy’de ondan çok daha iyi oynayarak mağlup etmesi oldu. Zira maçın geneline öyle bir görüntü hâkimdi ki adeta bir doksan dakika daha oynansa konuk takım onu da galibiyetle kapatacaktı.

Haberin Devamı

Fenerbahçe Antalyaspor karşılaşması için Fenerbahçeli futbolcular ne denli eleştiriye açık bir performans çizdilerse Mehmet Özdilek ve öğrencileri de bir o kadar alkışı hak etti. Çünkü tüm blokları ile uyumlu bir görüntü veren, Aissati önderliğindeki zengin hücum hattı büyük takımlara dahi parmak ısırtacak kadar iyi olan Antalyaspor Kadıköy’deki performansıyla sadece bu maçı değil, ligdeki konumunu da sonuna kadar hak ettiğini gösterdi.

Neticede Fenerbahçe çalkantılarla başladığı sezonda zirveye ortak olma şansını iyi kullanamadı ve hem zihinsel açıdan hem de puan açısından önemli bir yara aldı.

Son söz: özellikle kötü gidilen dönemlerde eleştiri mutlaka olacaktır ancak bu eleştiriler “teknik direktörü istifaya çağırmak” aşamasına gelmemeli. Zira bu talep bugün gerçekleştiği takdirde kimseye bir fayda sağlamayacak, sarı lacivertliler adına mevcut sorunları daha da büyütecektir.