A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Trabzonspor’un geçen sezonu mumla aradığı, Beşiktaş’ın hem idari hem de saha içindeki krizlerle boğuştuğu, çok zor bir sene geçiren Fenerbahçe’nin ise istikrar kelimesinin anlamını unuttuğu bir sezonda Galatasaray, hem sahaya yansıttığı başarılı performansı hem de bu performansı puana dönüştürmedeki ustalığıyla göz dolduruyor. Nitekim, bugün itibariyle sarı kırmızılıların puan cetvelindeki yüksek konumuna herhangi bir itirazda bulunmak söz konusu değil.

Aslında –her ne kadar bu kişi Fatih Terim de olsa- sezona yeni bir teknik direktörle, yeni bir teknik heyetle ve yepyeni bir kadroyla başlamak her takım için olduğu gibi Galatasaray için de önemli bir sorundu. Gerçekten, bu sorunun olumsuz etkisi takıma Aralık ayı başına kadar sirayet etti. Ancak hem bu “alışma” döneminin aşılması, hem de oyuncuların birbirlerine beklenenin dahi üzerinde iyi uyum göstermeleri sonucu sarı kırmızılılar otuzuncu hafta itibariyle geçen senenin şampiyonu Fenerbahçe’nin aynı dönemdeki puanına hemen hemen ulaştı.

Haberin Devamı

Sezon başında yapılan ve benim de paylaştığım analizlerde Galatasaray’ın mevcut kadrosu itibariyle en büyük sorunu gol yollarında yaşayacağı öngörülüyordu. Çünkü Fatih Terim’in elindeki forvetler yetersiz, onlara destek vermesi gereken orta saha oyuncularının sezon başına gol ortalamaları bir elin parmaklarını geçmez ve modern futbolda kendilerinden skora da katkı yapmaları beklenen sağ ve sol bekler oldukça kötü bir şut performasına sahip durumdaydı. Dolayısıyla Galatasaray bu sorunları aştığı ölçüde başarılı olacaktı nitekim öyle de oldu.

Devre arasında Necati’nin takıma katılması, Elmander’in devamlı yükselen performası, Eboue’nin yine fazla gol atmasa da etkili ileri çıkışları ve her şeyden önemlisi Melo ve Selçuk ikilisinin değil kendi kariyerleri, aynı mevkinin en bilindik isimlerini dahi geride bırakan gol sayılarına erişmeleri Galatasaray’ın yakaladığı başarının şifreleri oldu.

Selçuk ve Melo bu sezon toplam 18 kez rakip fileleri havalandırdı ki bu rakam onların rakip takımlardaki mevkidaşlarının ortalamalarının çok çok üzerinde. Bunun yanı sıra bu ikilinin attığı gollerin çoğu, tıpkı Gençlerbirliği karşısında olduğu gibi sarı kırmızılıların aldıkları üç puanları doğrudan etkiledi. Bunun yanı sıra bu iki oyuncunun savunmaya yardımları, özellikle Selçuk’un asistlerde de standartlarını aşması ve hepsine ek olarak hemen hemen her maç takımdaki yerlerini alabilecek durumda olmaları onları son derece değerli kılıyor.

Haberin Devamı

Sonuç olarak Galatasaray, hem Fatih Terim’in başarılı mimarlığı hem de başta Selçuk ve Melo ikilisi olmak üzere futbolcularının üst düzey performası neticesinde mevcut sorunlarının üstesinden gelmeyi başararak otuzuncu hafta sonunda ligin zirvesindeki yerinin hakkını veren bir durumda. Sarı kırmızılıların sezon sonunda mutlu sona ulaşmaları önümüzdeki hafta oynanacak derbi ve play-off sistemi düşünüldüğünde göründüğü kadar kolay değil fakat sarı kırmızılıların bugün itibariyle bu uğurda bir avantaj sahibi oldukları aşikâr.

e-posta:

twitter: _acn_