A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Galatasaray 2015 yazını çok sessiz geçirdi. Tabiri caizse eller bir bir dünya yıldızlarını kadrosuna katarken sarı kırmızılılar “lütfen” bir Podolski transfer dışında herhangi bir hamle yapmadı. Bu duruma taraftarın tepkisini azaltmak için başkan Özbek “ha bugün ha yarın” veya “eli kulağında” gibi beyanatlarda bulunup kendilerinin de kadrolarını starlar ile güçlendireceklerini açıkladı hatta İbrahimoviç isminin dillendirilmesine sarı kırmızılı yönetimden hiç itiraz gelmedi.

Hamzaoğlu tarafında ise beyanatlar sürekli eldeki kadronun yeterli olacağını yönünde oldu. Yerli oyunculara sahip çıkıldı, hatta onların ücretlerine kamuoyunda şaşkınlık yaratacak şekilde yüksek zamlar yapıldı.

Haberin Devamı

Aslında tüm bunların tek ve hiçbir zaman açıklanmayan bir nedeni vardı: Galatasaray’ın finansal durumunun çok kötü olması.

Öncelikle şunu söylemeliyim ki Galatasaray’ın kötü mali durumunun bir sır gibi saklanma nedenini anlamış değilim. Başkan Özbek kendisini defalarca zor durumda bırakan “çok yakında bombayı patlatacağız” açıklamasını yapmak yerine açıkça “biz de çok isteriz ama maddi durumumuz bu sene büyük transferler yapmamıza olanak vermiyor” dese buna hangi taraftar ne diye itiraz ederdi?

Peki, Galatasaray’ın mali durumu söylendiği kadar kötü mü? Evet.

Bilindiği gibi sarı kırmızılılar finansal fair play kuralları kapsamında UEFA ile geçtiğimiz Mayıs ayında bir anlaşma imzaladı ve UEFA yetkililerine aşağıdaki iki sözü verdi:

  • 2013, 2014 ve 2015 sezonları sonunda kabul edilebilir ölçüler (30 milyon avro)haricinde zarar edilmiş olmayacak
  • 2015-2016 sezonu sonunda başabaş noktasına gelinecek

Sarı kırmızılıların geçtiğimiz sezonu 26.5 minyon lira zarar ile tamamlamış olması yukarıdaki iki sözden özellikle ikincisinin yakalanması konusunda çok ciddi şüpheler uyandırıyor. En basit haliyle söylemek gerekirse Galatasaray’ın bu sezon sonunda tarihinde çok az rastlanan şekilde kâr etmesi gerekiyor. Eğer bu yapılamazsa önümüzdeki sezon sarı kırmızılılar hak etseler dahi Avrupa kupalarında yer alamayacak!

Bu kötü senaryoyu engellemenin ilk koşulu transfer bütçesini sınırlandırmaktı ki bu yapıldı. Bu hamlenin tek başına yeterli olup olmayacağını sene içinde üçer aylık dönemlerde yayımlanan finansal tablolarda göreceğiz. Fakat her hâlükârda sarı kırmızılıların ilave gelir de yaratmaları şart. Bunun yolları da Avrupa’da ilerlemek (bu noktada Yasin'in kaçırdığı gol beş kat daha önem kazanıyor), önemli sponsorluk anlaşmaları yapmak veya futbolcu satmak.

Haberin Devamı

Bir ilave, Galatasaray’ın devam eden vergi davaları ve küçük yatırımcı davaları mevcut tabloyu daha da vahim hale getiriyor.

Sonuç olarak Galatasaray son yıllardaki maddi savrukluğunun bedelini bu aralar oldukça ağır ödüyor ve gerekenler yapılamazsa faturanın kabarmasına yönelik çok ciddi bir tehlike var.