A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Yapılan son düzenlemelerden sonra, dünyadaki tüm futbolcular Fifa Altın Top ödülüne aday gösterilebiliyorken bu sene finale kalan üç ismin de Barcelona forması giymesinin anlamı çok büyük.

Bireysel olarak bakıldığında Iniesta, Messi ve Xavi arasında bir rekabetten bahsedilebilir fakat olaya bu futbolcuların sırtlarında taşıdıkları forma anlamında bakıldığında kazananın aslında kim olduğu net bir şekilde görülüyor. Düşünsenize FIFA’ya üye 200’ün üstünde ülke var ve olası adaylar milyonlar seviyesinde fakat ödül için yarışan üç futbolcu da aynı takımın formasını giyiyor.

Haberin Devamı

Barcelona’nın çağımızın ötesinde futbol oynadığını artık hemen hemen herkes kabul ediyor (bu kabulde iki hafta önce kazanılan El Clásico zaferinin de payı çok büyük) ve bu üstünlüğün ana kaynağının da kırmızı mavililerin orta alan merkezli, baş döndüren paslaşmaları olduğu ortada. Bu açıdan bakıldığında Iniesta, Messi ve Xavi’nin neden finale kaldığını anlamak zor değil.

Bugün sahibini bulacak ve 2010 yılının en iyi futbolcusunu belirleyecek ödülü ülkeler bazında değerlendirmek gerekirse ortaya Arjantin ve İspanya arasında bir rekabet çıkıyor. Geçmişe bakıldığında her ne kadar İspanyol futbolcuların bu ödülü 3 kez alıp, ilk ve tek ödülünü Messi ile geçen yıl kazanmış Arjantinli meslektaşlarına üstünlük sağladıkları görülse de, 1960 yılından beri hiçbir İspanyol’un bu ödülü almaya hak kazanmadığı düşünüldüğünde iki ülkenin de Altın Toplu bir futbolcuyu dört gözle beklediklerini söylemek mümkün.

Son olarak, bugün aynı zamanda yılın teknik direktörü de belirlenecek ve bu ödül için adaylar arasında İspanya Milli Takımı teknik direktörü Del Bosque ve Real Madridli Mourinho’nun yanı sıra Barcelona’nın teknik sorumlusu Guardiola da var ve bu isimler de bize İspanyolların, tıpkı yılın futbolcusunda olduğu gibi yılın teknik direktörü ödülü için iki aday çıkardıklarını gösteriyor.

Neticede sonuca ulaşmak kadar aday olmanın da önemli bir başarı olduğunu kabul edersek yılın futbolcusu adaylarının tamamının Barcelonalı olması ve bu takımın teknik direktörünün de yılın teknik direktörü adayları arasında yer alması diğer taraftan hem yılın futbolcusu hem de yılın teknik direktörü ödülleri için gösterilen altı adayın dördünün İspanyol olması Barcelona ve İspanya futbolunun zaten çok büyük bir ödül kazandığını gösteriyor.