A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Fırsatçı kelimesinin anlamını hiç düşündünüz mü?

Acaba bu kelime “fırsatçı golcü” tanımlamasında olduğu gibi olumlu bir anlam mı yoksa kalabalık bir mekanda, insanlara eşyalarına sahip olmalarını hatırlatan “fırsatçı insanlara karşı dikkatli olunuz” cümlesinde olduğu gibi olumsuz bir anlam mı taşıyor?

Kelimenin Türk Dil Kurumu sözlüğündeki karşılığı şu şekilde: 1.Fırsatları iyi değerlendiren, fırsat kollayan kimse. 2. Duruma göre davranan, içinde bulunduğu şartları değerlendirmeyi bilen kimse, oportünist.

Haberin Devamı

Aynı kelimenin İngilizce sozlükteki anlamı ise bizimkine yakın olmakla birlikte arada ince bir fark var. Tanım şu şekilde: fırsatları iyi değerlendiren kimse, özellikle başkalarına zarar verecek şekilde.

Sonuçta ortaya, aynı kelimenin, iki ayrı dilde birbirbirine yakın ama farklı anlamlar taşıdığı gibi bir gerçek çıkıyor ki bu sıkça karşılaşılan bir durum değil.

Fırsatçılığın bugün bu spor köşesinde değerlendirilmesinin nedeni ise başlıktan tahmin edeceğimiz gibi, bu hafta oynanacak D.Ç.Karabükspor-Fenerbahçe maçının bilet fiyatları.

Daha geçen hafta oynanan Kayserispor-Bursaspor karşılaşmasında bilet fiyatlarının 1 TL olmasının üzerinden on gün dahi geçmeden Karabük’teki mücadele için bunun 250 katı bir fiyat belirlenmesi ortada anormal bir durumun olduğunu gösteriyor.

Aslına bakılırsa bilet fiyatlarının diğer ülkelerde de rakibe göre esnediği bir gerçek ama bu esnemenin oldukça makul oranlarda olduğunu unutmamak gerek. Örneğin Premier Lig’de Stoke City’nin bu hafta şampiyonluk mücadelesi veren Arsenal ile kendi sahasında oynayacağı maçın bilet fiyatları 35 ile 45 sterlin arasında değişirken aynı takımın iki hafta sonraki Wigan Athletic karşılaşmasının ücreti 25 ile 35 sterlin arasında.

Dolayısıyla ülkemizdeki uygulama kulağa garip gelmesinin yanı sıra, ulaşmaya çalıştığımız yerlerdeki örneklerle karşılaştırıldığında yapılanın ne denli trajikomik olduğu da anlaşılıyor.

Neticede Karabükspor yönetiminin Fenerbahçe maçı öncesi sergiledigi davranışı tanımlamak için “fırsatçılık” kelimesi biçilmiş kaftan fakat önemli olan şu ki bu fırsatçılığı bizim dilimizdeki masum anlamıyla mı yoksa Ingilizce’deki olumsuz anlamıyla mı değerlendirmeliyiz?