A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Her şey ne kadar çabuk değişiyor?

Kadıköy’deki son Fenerbahçe-Beşiktaş maçının üzerinden sadece beş ay geçti ama takımların bugünkü görüntüsü ile 18 Nisan’daki durumları arasında dağlar kadar fark var. Geride kalan beş aylık süre zarfında iki takımın da yoluna yeni teknik adamlar, yeni futbolcular ve hepsinden önemlisi yeni anlayışlar ile devam etmesi Pazar günü oynanacak karşılaşmayı da yepyeni bir boyuta taşıdı.

Bu hızlı değişiklik sürecinin ardından girilen yeni dönemin ilk derbi maçının değerlendirmesini yapabilmek için genel yorumlardan ziyade maçın gidişatını ve sonucunu belirleyecek tüm etkenleri ayrı değerlendirmek çok daha faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Kadro Kalitesi

Fenerbahçe ve Beşiktaş ligimizin en iyi iki kadrosuna sahip. Fakat Beşiktaş’ın kadro kalitesi başta Guti, Quaresma, Bobo ve Ernst gibi öne çıkan birkaç isim ile sağlanırken Fenerbahçe’nin kadrosunda bariz bir şekilde öne çıkan bir futbolcu bulunmuyor ve kadro kalitesi daha homojen bir yapıdan kaynaklanıyor.

Bu durumun Beşiktaş için avantajı usta ayakların her an gol atabilecek ve oyunun kaderini değiştirecek durumda olması ancak bahsedilen yıldız oyuncuların herhangi bir nedenle sakatlanması veya oyun dışı kalması da siyah beyazlıları aynı oranda zorlayacaktır.

Bu nedenle kadro kalitesi üstünlüğünün Fenerbahçe’de olduğunu veya en azından iki takımın da bu açıdan eşit olduğunu söylemek mümkün.

Teknik ve Taktik Anlayış

Şayet Schuster Fenerbahçe deplasmanında, bundan önceki on bir maçta yaptığı gibi hücuma dayalı sistemi ile çıkarsa bu durum siyah beyazlılar için oldukça riskli olacaktır. Zira her ne kadar savunma hattı ileride kurulan ve devamlı rakip yarı sahada oynamaya çalışılan oyun anlayışı sayesinde Beşiktaş her maç 2.63 gibi yüksek bir gol ortalaması yakalamış ve geride kalan maçların dokuzunda sahadan galibiyetle ayrılmış olsa da bu sistemde rakibe de haddinden fazla gol fırsatı verildiğini gözden kaçırmamak gerekir.

Fenerbahçe’de ise takımın yıllardır oynadığı sistemi değiştirmeye soyunan ancak bu değişiklik kimi zaman sadece oyuncu tercihleri ile sınırlı kalan Aykut Kocaman’ın derbi için iki alternatifi bulunuyor ki bunlar Alex’siz bir on birde Semih ve Niang’a bir arada yer vermek veya Alex’in de bulunduğu ve yıllardır sarı lacivertlilere önemli derbi başarıları kazandıran kadroya en azından bir hafta daha sabretmek.

Haberin Devamı

Takımların oyun anlayışı olarak iki seçeneği olduğunu düşünürsek; Beşiktaş’ın hücumcu kimliği karşısında Fenerbahçe orta alanı kalabalık tutan klasik görüntüsü ile başarılı olacakken sarı lacivertlilerin çift forvet oynaması durumunda iki takımın da bolca gol pozisyonu bulduğu, tenis maçı gibi bir karşılaşma bizleri bekliyor demektir.

Diğer yandan Schuster tercih hakkını kullanarak ve genel kanıya kulak vererek orta sahayı kalabalık tutmak ve savunma hattını çok ileri çıkarmamak gibi bir anlayışa sahip olursa bu durumda Fenerbahçe için iki forvetli anlayış daha sağlıklı olacaktır.

Sonuç olarak iki takımın da oyun içerisindeki başarısı kendi taktiği ile aynı oranda rakip takımın oyun anlayışına bağlı olacak olup orta alanı kalabalık tutup savunma önlemlerini ön planda tutan takım avantajı eline geçirecektir.

Haberin Devamı

Form Düzeyleri

İki takımın form seviyeleri kıyaslandığında ortaya bariz bir şekilde konuk takımın üstünlüğü çıkıyor. Zira henüz bir dikiş tutturamayıp sezon başından bu yana sıkıntılı günler geçiren Fenerbahçe’nin aksine siyah beyazlılar hem ligde hem de Avrupa’da aldığı başarılı sonuçlar ile tüm futbolcuları kapsayan ve çok olumlu bir hava yakaladı ve bu rüzgâr Pazar günü siyah beyazlıların en büyük avantajlarından biri olacaktır.

Atmosfer

Fenerbahçe için bu sene Kadıköy özellikle Avrupa maçlarında herhangi bir güzel neticeye ev sahipliği etmese de özellikle derbilerde Kadıköy’de oynayan Fenerbahçe’nin bariz üstünlüğü göze çarpıyor. Pazar akşamı da tribünlerin desteğini arkasına alacak olan Fenerbahçe atmosfer alanında rakibinden avantajlı görünüyor.

Motivasyon

Bugün bakıldığında gerek içinde bulunduğu sıkıntılı durum gerekse ligde rakibinden üç puan geride olması nedeniyle Fenerbahçe’nin galibiyete daha çok ihtiyacı olduğu ve bu maçta üç puanı rakibine oranla daha fazla isteyeceği düşünülebilir ancak bunların hiç biri bu maçtaki galibiyeti Beşiktaş tarafının önemsemediği anlamına gelmez. Nitekim Beşiktaşlı oyuncuların her maçtaki mücadeleci görüntüsü ve açıklamaları onların Pazar günü de sahaya galibiyet için çıkacaklarını gösteriyor.

Bu nedenle maça motive olmak açısından takımlardan birinin diğerden daha avantajlı olduğunu söylemek mümkün değil.

Anahtar Oyuncular

Beşiktaş için Guti’yi her zaman farklı bir yere koymak lazım zira İspanyol oyuncu Beşiktaş’ın yukarıda sayılan maçlarında attığı gollerin neredeyse tamamında pozisyonun içerisindeydi ve onun gelmesi ile birlikte geçen sene gol orucuna giren forvet oyuncuları daha şimdiden yüksek bir ortalamaya çıkmış durumda. Siyah beyazlılarda Guti’den sonra Q7 ve Bobo’nun iyi veya kötü performansı da karşılaşma için belirleyici olacaktır.

Fenerbahçe’de ise her şeye rağmen anahtar oyuncu Alex De Souza’dır. Zira bundan önceki derbilerde de mücadelesi ve attığı goller ile hafızlarda kalan Brezilyalı gerek tecrübesi gerekse yeteneği ile Pazar gününün yıldız adaylarından biri; tabi Emre, Niang ve oynadığı takdirde Semih ile birlikte.

Sözün özü, bu sezonun ilk derbi karşılaşmasında kadro kaliteleri birbirine yakın olan iki takımdan Beşiktaş'ın en büyük avantajı, sahip olduğu olumlu hava, Fenerbahçe’nin ise Şükrü Saraçoğlu Stadı’nın müthiş atmosferi olurken maçın galibini çiçeği burnunda teknik adamların sahaya sürecekleri kadrolar ve benimseyecekleri oyun anlayışları belirleyecektir.