A. Can Nizamoğlu

A. Can Nizamoğlu

can.nizamoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Aykut Kocaman’ın sistemi bir taraftan pozitif futbola ve mücadeleye prim tanımaya çalışırken bir taraftan da aşırı iyimser olma özelliği taşıyor. Aşırı iyimserlikten kastım genç teknik adamın bazı durumlarda aceleci davranması ve kafasında canlandırdığı ve inandığı uygulamaları biran önce hayata geçirmek istemesi; tıpkı Galatasaray maçında kanatları Dia ve Stoch gibi genç isimlere emanet etmesi gibi.

Kocaman’ın iyimser tarafını gösteren bir diğer özellik de genç teknik adamın Christian ve Andre Santos ile ilgili kararları. Geride kalan on iki hafta gösterdi ki bu iki oyuncu da sarı lacivertli forma ile mutlu değil ve onlar ile ilgili yani bir yaklaşımın zamanı çoktan geldi.

Haberin Devamı

Christian

Selçuk’un varlığında kadroya dahi alınmayan Christian’a son haftalarda, hiçbir şey olmamışçasına, ilk on bir şansı tanıması Aykut Kocaman için oldukça riskli bir karardı ve bu kararın neticesi son derece olumsuz oldu. Elbette Brezilyalının sarı lacivertlilerin sözleşmeli oyuncusu oluğu için verilen görev ne olursa olsun onu yerine getirme yükümlülüğü var fakat Christian’ın son maçlarda takımın en kötüsü olmanın ötesinde takımına zarar veren bir kimliğe bürünmesi düşünüldüğünde, profesyonel davranıştan ne denli uzak olduğunu gösteren oyuncu için artık sabır göstermenin hem takıma hem de Aykut Kocaman’a zarar vereceği son derece aşikâr. Üst üste gelen sakatlıklar nedeniyle Christian’ın mevcut kadroda alternatifi olmadığı düşünülebilir fakat bugün itibariyle A2 takımından alınacak oyuncu dahi takımına Christian’dan daha faydalı olacaktır.

Andre Santos

Andre Santos için yapılan yorumlar genellikle Brezilyalı oyuncunun yetenekli olduğu fakat bir türlü beklentileri karşılayamadığı yönünde ki benim fikrim de aynen bu şekilde. Andre Santos’un bu sezon düşük bir performans göstermesini dönemsel bir form düşüklüğü olduğunu düşünürken aynı oyuncunun milli takım formasıyla oldukça başarılı bir performans göstermesi bu teşhisin yanlış olduğunu ve Santos’un sorununun Fenerbahçe ile olduğunu gösterdi. Öyle ki Aykut Kocaman, Brezilyalı oyuncunun formasını Caner’e vermekle muhtemelen bu oyuncuyu kamçılayacağını düşündü fakat bu durum tam tersi bir tepki oluşturdu ve genç oyuncu kendini göstermek yerine büsbütün kabuğuna çekildi.

Haberin Devamı

Andre Santos’un, her şeye karşın umut vaat etmesi nedeniyle, kaybedilmekten ziyade kazanılmaya çalışılması gerekiyor ve burada da en büyük görev Aykut Kocaman ile kaptan Alex’e düşüyor. Bu arada Christian’dan farklı olarak Santos’un takımdan “kesinlikle” gönderilmesi gereken bir isim olmadığını ve asla iyi bir bedel alınmadan da satılmaması gerektiğini de unutmamak gerekir.