Diğer5. İslami Dayanışma Oyunları'nda geri sayım! Zirvede Türkiye var

5. İslami Dayanışma Oyunları'nda geri sayım! Zirvede Türkiye var

07.08.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

2023 Dünya Spor Başkenti seçilen Konya, unvanına yaraşır bir organizasyonla sahneye çıkıyor. 56 ülkeden 4 bini aşkın sporcu, 5.İslami Dayanışma Oyunları için Konya’da buluşuyor. Adında ‘islami’ kelimesi geçse de, müslüman olma şartı bulunmuyor.

5. İslami Dayanışma Oyunlarında geri sayım Zirvede Türkiye var

MURAT AĞCA

Haberin Devamı

Dünyada hoşgörünün ve maneviyatın başkenti olarak bilinen Konya, sporun da başkenti olma yolunda belki de en büyük adımını, ev sahipliği yapacağı 5.İslami Dayanışma Oyunları ile atıyor. ACES Europe tarafından 2023 yılı için ‘Dünya Spor Başkenti’ seçilen Konya, bu unvanına yaraşır olabilmek adına 9-18 Ağustos tarihlerinde 56 ülkeden gelecek 4 bini aşkını sporcuyu ağırlayacak. Mevlana’nın, “Gel, ne olursa olsun, yine gel” çağrısıyla Konya’ya gelecek sporcular, 24 branşta madalya mücadelesi verecek.

İslami Dayanışma Spor Federasyonu (ISSF) tarafından 4 yılda bir düzenlenen ‘İslami Dayanışma Oyunları’, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler arasında spor yoluyla dostluğu, kardeşliği, barışı, huzuru, yardımlaşmayı ve dayanışmayı sağlamaya katkıda bulunmayı amaçlıyor. İlk oyunlar, 2005 yılında Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlendi. 2009 yılında İran’da yapılması planlanmış, ikinci oyunlar ise Basra Körfezi’nin adlandırılması konusunda çıkan anlaşmazlık nedeniyle iptal edildi. İran’ın, madalyaların üzerine ‘İran Körfezi’ ibaresini basmak istemesi ve buna bazı Arap ülkelerinin karşı çıkması üzerine oyunlar önce bir yıl ertelenmiş ancak sonrasında yapılamamıştı. Üçüncü oyunlar, 2013 yılında Endonezya’nın Palembang kentinde yapılırken, dördüncü oyunlar ise 2017 yılında Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlendi.

Haberin Devamı

İki kez erteleme

2017’de önce İstanbul’a verilen oyunların yeri, Türkiye’nin isteğiyle değişti. 2019 Nisan ayında Cidde’de düzenlenen ISSF Kurul Toplantısı’nda 2021 yılında, Konya’da düzenlenmesi kararlaştırılan 5. İslami Dayanışma Oyunları, bu kez dünyayı sarsan pandemi nedeniyle iki kez ertelendi. Önce 10-19 Eylül 2021’e alınan oyunlar, salgının devam etmesi üzerine 9-18 Ağustos 2022’ye ötelendi.

19 spor branşı, bir geleneksel gösteri branşı, 4 paralimpik spor branşı olmak üzere toplamda 24 spor branşında düzenlenecek oyunlara, 56 ülkeden 4 bini aşkın sporcu katılacak. Oyunların resmi adında ‘İslami’ kelimesi geçse de yarışmalara katılan sporcular için Müslüman olma şartı bulunmuyor. ISSF’ye üye ülkeler, istedikleri sporcuları oyunlara gönderebiliyor.

Açılış ve kapanış törenleri Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu’nda gerçekleşirken, toplam 13 tesisin kullanılacağı oyunlarda 483 madalya mücadelesi yaşanacak. Tabii ki uluslararası organizasyonların olmazsa olmazı, 2 bin gönüllü de oyunların sağlıklı işlemesi için çalışacak.

461 sporcumuz yarışacak

Haberin Devamı

Team Türkiye olarak adlandırılan milli kafilemiz, ev sahibi sıfatıyla oyunlardaki 24 branşın tümünde geniş bir kadroyla boy gösterecek. Konya 2021’de ülkemizi, aralarında olimpiyat, Dünya ve Avrupa madalyalı isimlerin de bulunduğu 461 sporcumuz temsil edecek. Kafilemizde Olimpiyat Şampiyonu okçumuz Mete Gazoz, Yasemin Ecem Anagöz, atletlerimiz Yasmani Copello, Ersu Şaşma, Necati Er, Yasemin Can, Eda Tuğsuz, cimnastikçilerimiz Ferhat Arıcan, Ayşe Begüm Onbaşı, karatede Eray Şamdan, Serap Özçelik Arapoğlu, Uğur Aktaş, tekvandoda Hatice Kübra İlgün, Hakan Reçber, yüzmede Emre Sakçı, Berkay Ömer Öğretir, Merve Tuncel, Deniz Ertan ve paralimpikte Abdullah Öztürk, Sümeyye Boyacı ve Sevilay Öztürk gibi dikkat çeken isimler de bulunuyor. Team Türkiye’nin en kalabalık kafilesi 41 sporcuyla atletizm olurken, onu 37 sporcuyla yüzme, 32 sporcuyla hentbol, 31 sporcuyla kickboks ve 30 sporcuyla güreş takip ediyor.

Haberin Devamı

Türkiye zirvede

İslami Dayanışma Oyunları’nda Türkiye, her seferinde katlanarak büyüyen sayıda madalya kazandı ve genel klasmanda toplam 305 madalya ile ilk sırada bulunuyor.

Suudi Arabistan’daki ilk oyunlarda 6 dalda yarışıp 1 altın, 3 gümüş, 3 bronz toplam 7 madalya kazanan Türkiye, o yıl klasmanda 15. sırayı elde etmişti. 2013 Endonezya’da bu kez 157 sporcuyla 13 dalda yarışan ülkemiz, 23 altın, 31 gümüş, 49 bronz, toplam 103 madalya ile genel klasmanda 5. oldu.

2017’de Bakü’deki oyunlarda ev sahibi Azerbaycan ile genel klasman birinciliği için çekişen Türkiye, 71 altın, 67 gümüş, 57 bronz olmak üzere toplam 195 madalya ile oyunları ikinci olarak tamamladı.

Konya 2021’de ise hedef, ev sahibi sıfatıyla artık zirvede yer almak olacak.

Haberin Devamı

Tesislerin incisi veledrom

Konya’nın oyunlara ev sahipliği yapması için iki yılda yaklaşık 300 milyon dolar yatırımla bazı yeni tesisler inşa edilirken, mevcut tesislerde de iyileştirmeler yapıldı. Oyunlarda kullanılacak en dikkat çekici yeni tesis, Türkiye’nin uluslararası standartlardaki ilk olimpik veledromu olacak. 17 bin 600 metrekarelik alanda 250 metre piste, 2 bin 275 seyirci kapasitesine sahip tesis, Avrupa’da pist genişliği 8 metreyi bulan iki tesisten biri olarak öne çıkıyor. Bu özelliği ile Konya Veledromu, dünyanın en hızlı pistlerinden birine sahip olacak. Açılış öncesi bu tesiste başlayan yarışmalar ile pist bisikleti, aynı zamanda oyunlarda madalya dağıtılan ilk branş olarak tarihe geçti.

Konya Veledromu dışında yeni olimpik yüzme havuzu ve atletizm pisti de tamamlanarak oyunlara yetiştirildi. Konya Büyükşehir Belediye Stadı çevresindeki havuz ve pist, mevcut spor salonu ile birlikte bölgeye adeta bir ‘Olimpik Park’ havası getirdi. Tabii şehri çevreleyen 550 km’lik bisiklet yollarını da unutmamak gerek.

Hangi tesisler kullanılacak?

Konya Büyükşehir Belediye Stadyumu, Konya Velodromu, Karatay Kongre ve Spor Merkezi, Selçuk Üniversitesi 19 Mayıs Spor Salonu, Konya Atletizm Pisti, Konya Olimpik Yüzme Havuzu, Saraçoğlu Spor Tesisleri, Selçuklu Belediyesi Uluslararası Spor Salonu, Cumhuriyet Futbol Sahası, Konya Teknik Üniversitesi Spor Salonu, TÜYAP Konya Uluslararası Fuar Merkezi, Oyunlar Köyü, Selçuk Üniversitesi 15 Temmuz Stadyumu.

Hangi branşlar var?

Oyunlarda: ftletizm, atıcılık, 3x3 basketbol, bisiklet (yol, pist), bocce, cimnastik (artistik, aerobik, ritmik), eskrim, futbol, güreş, halter, hentbol, judo, karate, kick boks, masa tenisi, okçuluk, taekwondo, voleybol, yüzme branşlarında yarışmalar yapılacak. Geleneksel Türk Okçuluğu gösteri branşı olarak yer alırken, engelli sporcular atletizm, okçuluk, yüzme ve masa tenisinde yarışacak.

Oyunlara ‘askeri darbe’

Her ne kadar uluslararası resmi kayıtlarda gözükmese de, aslında bu oyunların öncülüğünü 42 yıl önce yine Türkiye yapmıştı.

22 Mayıs 1980 tarihinde İslamabad’taki İslam Ülkeleri Dışişleri Bakanları toplantısında alınan karar sonrası 4 ay gibi kısa bir sürede hazırlıklar tamamlanmış ve 26 Eylül-5 Ekim 1980 tarihleri arasında 1.İslam Ülkeleri Spor Oyunları İzmir’de hayata geçirilmişti. Ne var ki oyunlar, hemen öncesinde yaşanan askeri darbenin gölgesinde kaldı. 14 ülkenin katıldığı ve 12 spor dalının yer aldığı bu oyunlarda, Türkiye 62 altın, 33 gümüş, 18 bronz olmak üzere 113 madalya ile en başarılı ülke oldu. Bu girişimden bir yıl sonra Suudi Prensi Faisal bin Fahd bin Abdülaziz, İslam Konfransı Örgütü’nde ‘Dayanışma Oyunları’ fikrini ortaya attı. Ancak oyunlar, 2005 Cidde’ye kadar tam 25 yıl yeniden gerçekleşemedi.

5. İslami Dayanışma Oyunlarında geri sayım Zirvede Türkiye var

Yazarlar