Diğer100 sporcuya doping cezası verildi

100 sporcuya doping cezası verildi

27.12.2013 - 17:15 | Son Güncellenme:

Gençlik ve Spor eski Bakanı Suat Kılıç dopingle mücadeleye ilişkin iki ayrı soru önergesine verdiği yanıtta, Atletizm Federasyonu tarafından 44 sporcuya ceza verildiğini, sporcuları dopingli yakalanan 27 antrenörün disipline sevk edildiğini belirtti. Halter Federasyonu tarafından incelemede ise, 56 sporcunun ceza aldığını 5 antrenörün disiplin kuruluna sevk edildiğini ifade etti.

100 sporcuya doping cezası verildi

Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu’nun temmuz ve eylül aylarında verdiği iki soru önergesini yanıtlayan eski Bakan Suat Kılıç, 2011 yılında Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu kurulduğunu ve habersiz numune alımı yaptığını, yine Hacettepe Üniversitesi bünyesinde Doping Kontrol Merkezi kurulduğunu, tam teşekküllü bir merkez olarak faaliyet gösterdiğini belirtti. Bakanlık olarak dopingle mücadele konusunda daha etkin çalışılabilmek için çeşitli yönetmeliklerde değişiklikler yaptıklarını ifade eden Kılıç, dopingli çıkan sporcunun antrenörünün de ceza almasının önünü açtıklarını, disiplin süreçlerinin hızlandırarak ilgili federasyonların sorumluluklarının artırılmasını sağladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

Atletizm Federasyonu tarafından yapılan tahlillerde neticesinde; 43 sporcuya 2'şer yıl, Pınar SAKA'ya ise 3 yıl ceza verildiğini açıkladı. Sporcuları dopingli yakalanan 27 antrenör için ise disiplin kuruluna sevk edildiğini belirtti. Halter Federasyonu tarafından doping ihlali yapan 56 sporcuya 2 yıl ceza verildiğini ve 5 antrenör de disiplin kuruluna sevk edildiğini ifade etti. Kılıç, “Yapılan soruşturma sonucu sporcuların doping içeren maddeler temin etmesine aracılık eden 6 antrenör ve 1 vücut geliştirme spor salonu sahibi hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 187'nci maddesi gereğince, 'Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma ve satma' suçundan suç duyurusunda bulunulmuş ve bu kişilerin antrenörlük belgelerinin iptali istenmiştir. Yarıştığı müsabakada kendisinden alınan doping numunesi pozitif çıkan sporcuya ödül ödemesi kesinlikle yapılmamaktadır. Ayrıca bazı durumlarda dopingli olduğu somadan anlaşılan sporcuların da -ulusal veya uluslararası federasyonun belirlediği tarihler arasında sporcuya verilen cezaya göre- ödülü geri alınmaktadır. Doping suçundan ceza alan sporcuların Kredi ve Yurtlar Kurumundan aldığı bursların kesilmesi öngörülmüş ve gerekli işlemler başlatılmıştır.” dedi.

Haberin Devamı

SPORCU ÖDÜLLERİ AZALTILDI

Gençlik ve Spor Eski Bakanı Suat Kılıç ödüllerin azaltılarak takside bağlanmasını sağlamak amacıyla Ödül Yönetmeliği'nde değişiklikler yapıldığını belirterek yeni yönetmelikle madalyalara göre ödüllerin şu şekilde olduğunu belirtti: “Olimpiyatlarda altın madalya alanlar bin, gümüş alanlar 600, bronz alanlar ise 300 altınla ödüllendirilecek. Dünya Şampiyonası’nda ise altın madalya alanlar 500, gümüş madalya alanlda 300, bronz alanlar ise 150 altınla ödüllendirilecek. Avrupa Şampiyonası’nda ise altın madalya alanlar 300, gümüş alanlar 150, bronz alanlar ise 75 altın ile ödüllendirilecek.”

RIZA KAYAALP HAKKINDA BİR İŞLEM YAPILMADI

Selahattin Karaahmetoğlu’nun diğer bir soru önergesinde Gezi Parkı Olayları sırasında ırkçılık içeren tweetler gönderdiği için tepki toplayan Akdeniz Oyunlarında en önde bayrağımızı taşıyan Milli Güreşçi Rıza Kayaalp’e ilişkin sorduğu soruya ise: “Rıza Kayaalp basın ve sosyal paylaşım sitesi aracılığıyla gerekli açıklamaları yapmış, iddia edildiği gibi söylemlerinin ırkçılık ve hakaret içerikli olmadığını beyan etmiştir. 2 kez Dünya, 3 kez Avrupa Şampiyonu olan ve ülkemize olimpiyat madalyası kazandıran güreşçimizin durumu FILA Disiplin Kurulu tarafından da incelenmiş ve sporcuyla ilgili olarak, ırkçılık ve hakaret içerikli söylemde bulunmadığı kanaatine varılmıştır.” şeklinde yanıt verdi.

Yazarlar