16.12.2021 - 22:23 | Son Güncellenme:
Mekruh kavramı Hanefi mezhebine göre iki şekilde incelenmektedir. Bunlardan biri tenzihen mekruh ikincisi ise tahrimen mekruh olarak bilinmektedir.
Tenzihen Mekruh Nedir? Haram mıdır?
İslamda mekruh kavramı iki bölümde incelenmektedir. Tenzihen mekruh helale yakın mekruh olarak kabul edilmektedir. Tenzihen mekruh olan bir durumda yapılacak bir ameli terk etmek fakat bunun farzlar dışında olması ifade edilmektedir.
Tenzihen mekruhta helale yakın olma durumu olması ise sevap içermeyen durumları anlatmak ve sadece kınama ile karşılaşılan bir durumun varlığı ile açıklanabilmektedir.
Tenzihen Mekruh Örnekleri Nelerdir?
Tenzihen mekruh durumunda yapılacak farz dışında amelleri terk etmek veya ertelemek gibi konular incelenmektedir. Tenzihen mekruh durumuna verilecek örnekler ise namazın sünnet veya adabını terk etmek örnek olarak verilebilmektedir.
Mekruh olan işlerin yapılması da zamanla adet haline gelebileceği için ve harama meyletmeye neden olmasından dolayı yapılması doğru kabul edilmemektedir.
Günlük hayta mekruh konusunu açıklamak için ise kanunda yer alan bir fiili yerine getirmediğinde alınan uyarı cezası olarak anlayabilmek mümkündür. Tenzihen mekruh olmak bazı zorluk durumlarında yapılabilirken bunu sürekli yapmak ise tahrimen mekruh doğru ilerlemek anlamı taşımaktadır.