Dini BilgilerSabah ezanı okunurken yeme içmeye devam edilebilir mi? Diyanet açıkladı

Sabah ezanı okunurken yeme içmeye devam edilebilir mi? Diyanet açıkladı

11.03.2024 - 09:17 | Son Güncellenme:

Huzur ayı Ramazan'ın gelişi tüm İslam aleminde büyük bir mutluluk yarattı. Müslümanlar oruç başta olmak üzere bu kutsal ayı bol bol ibadet ederek geçiriyor. Oruç tutmak için sahur yapan vatandaşlar ise bir soruya cevap arıyor. Cevabı merak edilen "Sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi?" sorusunu Din İşleri Yüksek Kurulu yanıtladı. İşte cevabı...

Sabah ezanı okunurken yeme içmeye devam edilebilir mi Diyanet açıkladı

Müslüman alemi Ramazan'ı bütyük bir mutlulukla karşıladı. Huzur ve bereket ayı Ramazan'da oruçlarını tutan Müslümanlar, bazı sorulara da yanıt arıyor. Bunların başında ise "İmsak ne zaman başlar, sabah ezanı okunmaya başladığında yeme içmeye kısa bir süre devam edilebilir mi? sorusu geliyor. Sahurda yeme içmein ne zaman kesilmesi gerektiği ise Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından yanıtlandı. İşte merak edilen o sorunun cevabı...

Haberin Devamı

SABAH EZANI OKUNMAYA BAŞLADIĞINDA YEME İÇMEYE KISA BİR SÜRE DEVAM EDİLEBİLİR Mİ?

Sözlükte “kendini tutmak, engellemek, el çekmek, geri durmak” anlamlarına gelen imsak, dinî bir kavram olarak, fecr-i sâdıktan, iftar vaktine kadar yemeden, içmeden, cinsel ilişki ve diğer orucu bozan şeylerden uzak durmak, el çekmek demektir. İmsakın zıttı iftardır.

Halk arasında ise “imsak” oruç tutmaya başlanan fecr-i sadığın oluştuğu vakit anlamında kullanılır. Bu manada imsak, oruca başlama vakti demektir.

Oruca ne zaman başlanıp ne zaman bitirileceği Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde açıklanmıştır: “(Ramazan gecelerinde) şafağın aydınlığını gecenin karanlığından ayırt edinceye (tan yeri ağarıncaya/fecr-i sâdığa) kadar yiyin, için. Sonra da akşama kadar (yiyip içmeden, cinsel ilişkide bulunmadan) orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187)

Haberin Devamı

Takvimlerde gösterilen “imsak”, oruca başlama vaktini ifade eder. İmsak vakti aynı zamanda gecenin sona erdiği, yatsı namazı vaktinin çıkıp sabah namazı vaktinin girdiği andır. Ezan da imsak vaktinin başlaması ile okunmaktadır. Bu sebeple ezanın başlaması ile yemeyi içmeyi terk etmek gerekir. Ezan başladığı sırada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında bir sakınca yoktur.