Dini BilgilerMikat Nedir, Neresidir? Mikat Yerleri Neresidir, Sınırları Nelerdir?

Mikat Nedir, Neresidir? Mikat Yerleri Neresidir, Sınırları Nelerdir?

26.03.2021 - 16:16 | Son Güncellenme:

İslam’ın beş büyük şartı olduğu yaradan tarafından bizlere bildirilmiştir. Bu şartlar namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek hacca gitmek ve kelime-i şehadet getirmektir. Şüphesiz bu şartların hepsinde uyulması ve yapılması elzem olan kurallar vardır. Bu kurallardan birisi de hacca giden Müslümanların uyması gerektiği mikat terimidir. Peki, Mikat nedir, neresidir? Mikat yerleri neresidir, sınırları nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mikat Nedir, Neresidir Mikat Yerleri Neresidir, Sınırları Nelerdir

 Kurban bayramı döneminde dünyanın birçok yerinden hac yolculuğuna başlayan ya da umreye giden Müslümanlar vardır. Bu Müslümanların hac anından bazı kurallara uyması beklenir. Bu kurallardan birisi de Mikattır. Mikat Arapça kökenli bir kelime olup, dilimizde bir iş için girilen yer ve zaman anlamına gelir.

Haberin Devamı

 Mikat Nedir, Neresidir?

 Dünyanın birçok bölge ve ülkesinden hacca gelen Müslümanların ihrama girecekleri özel yerleri ifade eden bir fıkıh terimidir. İhrama girme yerini ve zamanını ifade eder. Herhangi bir Müslümanın hac ya da umre için mikat yerlerinden ihramsız geçmesinin caiz olmadığı ifade edilir. Mikatler ikamet edilen yerlere göre farklılık gösterir. Bu yerler Mekke’de oturanlar, Hıll’de oturanlar ve afakiler (Mekke ve hıll dışında oturanlar) olarak isimlendirilmektedir.

 Mikat Yerleri Neresidir, Sınırları Nelerdir?

 Afakiler için peygamber efendimiz tarafından belirlenmiş beş farklı mikat sınırı vardır. Bunlar; Zülhuleyfe, Cuhfe, Zâtüırk, Karnülmenâzil, Yelemlem.

Zülhuleyfe: Medineye yaklaşık 11 km uzaklıkta olan bu bölge, “âbâr-ı Alî” olarak adlandırılır. Medinelilerin ihram yeridir.

Haberin Devamı

Cuhfe: Kızıldeniz sahillerine yaklaşık 9 km mesafede bulunan, rabığ kasabasının yakınındadır. Türkiye, Avrupa, Kuzey Afrika, Suriye ve Filistin’den gelenler bu bölgede ihrama girerler.

Zâtüırk: Irak tarafından gelenlerin girdiği ihram bölgesidir.

Karnülmenâzil: Kuveyt ve Necid’den gelenlerin mikat bölgesidir. Taif yakınlarında ve Mekkeye en yakın olan mikattır.

Yelemlem: Yemen ve Hindistan’dan gelen Müslümanların, Mekkeye yaklaşık 90 km uzaklıkta bulunan bu bölgede ihrama girdiği mikattır.

Yazarlar