Dini BilgilerMezhep Nedir? Kaç Mezhep Vardır Ve İsimleri Nelerdir? Mezhepler Arasındaki Farklar Nelerdir?

Mezhep Nedir? Kaç Mezhep Vardır Ve İsimleri Nelerdir? Mezhepler Arasındaki Farklar Nelerdir?

06.07.2024 - 00:47 | Son Güncellenme:

Peygamber efendimizin 632 yılındaki vefatından sonra Müslümanların arasındaki görüş farklılıkları giderek arttı. Bunun neticesinde birçok mezhep ve bu mezheplere bağlı olan tarikatlar ortaya çıktı. Özellikle son halife Hz. Ali ve Muaviye arasında çıkan savaş, birçok farklı mezhebin kurulmasına neden oldu. Kaç mezhep vardır ve isimleri nelerdir? Mezhepler arasındaki farklar nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Mezhep Nedir Kaç Mezhep Vardır Ve İsimleri Nelerdir Mezhepler Arasındaki Farklar Nelerdir

Al-i İmran Suresinin 103. ayetinde tüm Müslümanların İslam'ın ipine sımsıkı tutunması ve fırkalara bölünmemesi emredilir. Buna karşın günümüzde itikat açısından görüş birliğine varamamış birçok mezhep bulunmaktadır. 

Kaç Mezhep Vardır ve İsimleri Nelerdir? 

Haberin Devamı

İslam'da dört büyük mezhep vardır. Bu mezheplerin isimleri sırasıyla şöyledir: 

 1- Hanefi Mezhebi 

 2- Şii Mezhebi 

 3- Hanbeli Mezhebi 

 4- Maliki Mezhebi 

 Mezhepler Arasındaki Farklar Nelerdir? 

 1- Şafii Mezhebi: 

 767 yılında İmam Şafi tarafından kurulan mezheptir. Şafi mezhebinin diğer mezheplerden en büyük farkı altın ve gümüşün hem erkeklere hem de kadınlara haram kılınmasıdır. Kuran'ı Kerimde altın ve gümüşü haram kılan ayetler olmamasına rağmen, İmam Şafii, içtihat yoluyla bu tür takıların tüm Müslümanlara haram olduğu sonucuna ulaşmıştır. 

 Bu mezhebe göre mümin erkek ve kadınlar, Hz. Muhammed'in izinden gitmeli ve gösterişten uzak durmalıdır. 

 Şafi mezhebine göre hayvanlara dokunmak abdesti bozar. Bununla birlikte köpeği mekruh bir hayvan olarak gören bu mezhebe göre, köpeğe dokunmak haramdır. Köpeğin ayak bastığı yerler ve dokunduğu eşyalar altı kez suyla bir kez toprakla olmak üzere toplam yedi kere yıkanmalıdır. 

Haberin Devamı

 2- Maliki Mezhebi: 

 Daha çok Fas ve Cezayir'de etkili olan Maliki Mezhebi, 8. yüzyılda İmam Maliki tarafından kuruldu. Bu mezhebe göre de köpek neces bir hayvandır. 

 3- Hanbeli Mezhebi: 

 Ahmet Bin Hanbel tarafından kurulan Hanbeli mezhebi, fıkıhtaki ''içtihat' yöntemini reddeder. Hanbeli'ye göre mevcut sorunların tamamı ayetlere ve hadislere bakarak çözülebilir. 

 Not: İslam'da en etkili mezheplerden biri de Şii mezhebidir. Bu mezhebin itikadına göre Hz. Muhammed'in vefatından sonra Hz. Ali halife olmalıydı. Hz. Ömer ve Hz. Osman'ın halifeliğini kabul etmeyen Şiiler'in büyük çoğunluğu İran ve Afganistan'da yaşamaktadır.