Dini BilgilerKıble Hangi Yöne Bakar? Pusula İle Kıble Hangi Tarafta Nasıl Öğrenilir?

Kıble Hangi Yöne Bakar? Pusula İle Kıble Hangi Tarafta Nasıl Öğrenilir?

06.07.2024 - 00:47 | Son Güncellenme:

Kıble, Müslümanlara farz kılınmış olan namazın kılmak için seccade serilen yönüdür. Yani bir kişi namaz kılmak istediğinde yönü mutlaka kıbleye dönük olmalıdır ki namazı kabul olsun. Ancak her yerde kıbleyi bulmak biraz zor olabilir. Özellikle ev dışında, açık mekanlarda ya da açık hava yerlerde Kıble yönü bulmak zordur. Peki Kıble hangi yöne bakar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Kıble Hangi Yöne Bakar Pusula İle Kıble Hangi Tarafta Nasıl Öğrenilir


Namaz kılmak için öncelikle kıble doğru belirlenmelidir. Aksi halde kişinin kıldığı namaz kabul olmaz. Kıbleyi yönlere göre bulmak mümkündür. Bunun için güneşin doğuş ve batışından ya da pusuladan yardım alınabilir.

Kıble Hangi Yöne Bakar?

Kıble, namaz kılmak için dönülen yöndür. Aslında kıble Kabe'nin ülkemize olan konumudur diyebiliriz. Yani kıble olarak aslında Kabe'ye dönük olarak namaz kılınır. Kıbleyi bulmak için Kabe'nin nerede kaldığını bilmekte yeterlidir. Kabe, ülkemizden bakıldığı zaman Güney tarafta kalmaktadır. Tam konumu ise Güney Doğudur. Bu durumda kıbleyi bulmak için Güney yöne doğru dönmek gerekir. Kıble Güney yöne bakar.

Kıble Hangi Yönde Tarafta Öğrenilir?

Kıbleyi bulmak için iki farklı seçenek denenebilir. Yani Hangi yönde olduğunu bulmak için yönler iyi bilinmelidir. Eğer elinizde bir pusula var ise işiniz daha kolay olacaktır. Kıble Güney yöne bakmaktır. Çünkü kıble olan Kabe ülkemizin Güney'inde kalmaktadır. Bu yönü bulmak için yapılacak olan ilk adım güneşi takip etmek olacaktır.

Güneşin doğduğu yön Doğu yönüdür. Bu durumda tam karşısı batı olur. Arkamız Doğu yönüne dönük olduğunda yüzümüz Batı yönüne bakar. Sağ kolumuz Kuzey yönü sol kolumuz ise Güney yönü yani kıbleyi gösterir. Aynı zamanda elimizde bir pusula var ise etrafımızda dönerek imlecin S harfi üzerine gelmesini beklemeliyiz. Bulduğumuz yön Güney yönüdür. Bu durumda kıblenin ne tarafta olduğunu öğrenmiş oluruz.

 

Yazarlar