Dini BilgilerKaza Ve Kader Nedir? İslamiyette Örnekler İle Kaza Ve Kaderin Tanımı

Kaza Ve Kader Nedir? İslamiyette Örnekler İle Kaza Ve Kaderin Tanımı

06.07.2024 - 00:47 | Son Güncellenme:

Günlük hayatta birçok kez başına gelen herhangi bir olay için “kader” kelimesini kullanan ya da “kaza” kelimesini kullanan kişiler görülmüştür. Bu noktada kaza ve kader anlayışının tam olarak ne olduğunu bilmeyen kimseler bu konu hakkında araştırmalar yapmaktadır. Kaza nedir? Kaza nedir? İşte İslamiyet’te örnekler ile kaza ve kaderin tanımı.

Kaza Ve Kader Nedir İslamiyette Örnekler İle Kaza Ve Kaderin Tanımı


Bazı kimseler hayatta tüm yaşayacakları olaylara kader derler. Bazı kimseler ise başlarına kötü bir olay geldiğinde veya kendileri kötü bir akıbete sebep olduklarında bu durumu kader olarak adlandırarak sorumluluğu üzerlerinden atarlar. Bu noktada yanlış olan bir yaklaşım bulunuyor. Bu yaklaşımın yanlış olduğunu tespit edebilmek için kaderin ve kazanın ne olduğunu anlamak gerekiyor.

Kaza ve Kader Nedir?

Kader; Evrende meydana gelecek tüm olayların özelliklerini, nasıl gerçekleşeceğini, yerini ve zamanını Allah’ın ezelde bilip bunu takdir etmesine denilmektedir. Kaza; Allah’ın ezelde takdir etmiş olduğu bu olayların, vakti geldiğinde bu takdire uygun şekilde yaratmasına denilmektedir. Aslında kader bir plana benzetilebilir.

Yapılacak olan bir planı kader olarak algılarsak, plana uygun şekilde gerçekleşen şeylere ve yapılan şeylere ise kaza diyebiliriz. Bu noktada şunu bilmek önemlidir. İnsana seçme hakkını Allah vermiştir. Bir şekilde kötülüğü seçen kimseye Allah kötülüğü yaratır. İyiliği seçen kimseye ise Allah iyiliği yaratır. Aslında yapılan her seçim için atılan her adım için, insanın iradesi devrede olduğu için kişi tüm olanlardan kendisi sorumludur. Kader anlayışı insanın iradesini yok sayan bir anlayış değildir.

İslamiyet’te Örnekler İle Kaza Ve Kaderin Tanımı

İslamiyet’te kader, ezelden ebediyete kadar olmuş olan, olacak olan tüm şeylerin; nasıl olacağını, ne zaman olacağını ve nerede olacağını Allah’ın bilmesidir. Kaza ise Allah’ın önceden bilip, takdir ettiği her şeyin zamanı geldiği takdirde gerçekleşmesidir. Kader için; bir kimsenin evlenmesi, ömür süresi, kainatın yaratılması gibi örnekler verilebilir. Kaza için ise; kavga etmek, hastalanmak, güneşin düzenli ve devamlı hareketi örnek verilebilir.

 

Yazarlar