15.05.2021 - 12:39 | Son Güncellenme:
Kader ve kaza kelimesi aslında anlamları sıklıkla karıştırılmakta olan kelimeler arasında yer almaktadır. Kader ve kaza inancı İslamiyet’te oldukça önemli olan konular arasında bulunur. Kadere ve kazaya inanmak aynı zamanda da İslam’ın şartları arasında bulunmaktadır
Kader ve Kazanın Tanımı Nedir?
Kader ve kazanın tanımı İslamiyet açısından büyük bir öneme sahiptir. Kader ve kaza kavramları da birbirleriyle oldukça ilişkili kavramlar olarak ifade edilebilir. Anlamları bakımından da birbirine yakın ifadeler oldukları söylenebilir.
Kader kelimesi nizam, ölçü ve denge olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda da kader, hayrın ve şerrin Allah'tan geldiğine inanmak olarak da tanımlanabilir. Kader, evrende gerçekleşecek olan tüm olayların ne zaman ve ne şekilde gerçekleşeceğinin Allah tarafından bilinmesi olarak da ifade edilmektedir.
Kaza ise Allah'ın takdir ettiği olayların zamanı geldiğinde Allah'ın takdir ettiği şekilde ve biçimde gerçekleşmesi olarak ifade edilebilir. Kaderin gerçekleşmesi aynı zamanda da kaza olarak ifade edilebilir. Kaza ve kader kavramlarının doğru bir şekilde öğrenilmesi önemlidir.
Kader ve Kazaya Örnekler Nelerdir?
Kader ve kazaya verilebilecek olan çeşitli örnekler bulunmaktadır. Ölüm süresi bir kader iken ölüm bir kazadır. Meleklerin, insanların ve cinlerin yaratılması kader iken işleri ise kazadır. Denizlerin ve içerisinde bulunan canlıların yaratılması kader iken bir denge içerisinde bulunmaları ise kazadır.
Güneş, ay, yıldız ve tüm gezegenlerin yaratılması kader ancak belirli bir düzene ve dengeye sahip olmaları ise kaza olarak ifade edilebilir.
Kaza ve kader İslam’ın şartları arasında yer alan önemli kavramlar arasında bulunmaktadır. Kadere bir kişinin yaşam süresi, bir kişinin evlenmesi ve kainatın yaratılması gibi örnekler verilebilir. Kaza ise hastalanmak, kavga etmek, güneşin ce gezegenlerin düzenli hareketleri olarak ifade edilebilir. Kader ve kazaya verilebilecek örnekler çeşitlendirilebilir.