06.04.2023 - 12:33 | Son Güncellenme:
İman, İslam dinine göre ilk önce temizlik ile başlamaktadır. Diğer dinler içerisinde iman farklı şekilde tanımlanabilmektedir.
İman Nedir?
İslam dininde iman; temizlikten gelmektedir. Kişilerin İslam dininde Allah’ en düzgün ve uygun şekilde ibadet edebilmesi için ilk önce temiz olması gerekmektedir. Temizlik diye bahsedilen bu konunun sadece beden temizliği olarak düşülmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda ruh temizliği olarak da düşünülmektedir.
Bir kişinin İslam dinine göre ibadet edebilmesi için altı tane şartı yerine getirmesi gerekmektedir. Bu imanlar ise şu şekildedir:
Meleklere iman,
Kitaplara iman,
Allah’a iman,
Peygamberlere iman,
Kadere iman,
Ahiret gününe iman şeklindedir.
Kişiler bu altı iman şartını yerine getirdiği zaman İslam dini içerisinde İslam’ın iman şartlarını gerçekleştirmiş olmaktadır. Ayrıca hayırlı ve imanlı bir kişi olabilmek için dini görevlerden başka olarak iyi bir insan olması da oldukça önemlidir.
İman Kaça Ayrılır?
İman; inanılacak yön açısından tafsili iman ve icmali iman olarak ikiye ayrılmaktadır. Tafsili iman ve icmali imanın anlamları şu şekildedir:
Tafsili iman; inanılacak olan her şeyin her birine geniş ve açık şekilde hatta ayrıntılı bir şekilde inanamaya denilmektedir. Tafsili iman üç derece incelenmektedir. Birinci derece olarak Hz. Muhammed’e, Allah’a ve ahiret gününe kesin olarak inanmaktadır. İkinci derece; ahiret gününe, Allah’a, kitaba, peygambere, cehennem ve cennete, kadere ve kazaya, sevap ve azaba ayrı bir şekilde inanmaktır.
Namaz, haç, oruç ve diğer fazları, haram ve helal davranışları öğrenmeli ve bütün bunları onaylamak tafsili imanın üçüncü derecesini oluşturmaktadır. Müslüman olmayan bir kişi icmali iman ile İslam içerisine girmiş olmaktadır.
Tafsili iman ile Müslümanlar, imanı olgunlaştırır, yüceltir ve sağlam bir temel üzerine kurar. Bir kişinin yasakları ve buyrukları, farzları, haramı bilmesi ve kabullenmesi gerekmektedir.
İcmali iman; inanılacak olan şeylere inanmak demektir. İcmali imanın en kısa şekli; şehadet ve tevhid kelimeleri ile özetlenmiştir.