Dini Bilgilerİfrat Ve Tefrit Ne Demek? İfrat Ve Tefrit İle İlgili Hadisler Ve Örnekler...

İfrat Ve Tefrit Ne Demek? İfrat Ve Tefrit İle İlgili Hadisler Ve Örnekler...

06.07.2024 - 00:47 | Son Güncellenme:

İfrat ve tefrit, sözcükleri aşırılık ifade etmektedir. İfrat, gereğinden fazla acele, fazla doldurma ya da bir hayvanın gücünü aşacak yükleyerek sınırı aşmak anlamları taşımaktadır. Tefrit ise; ihmal, geri kalmak ve acizlik durumlarını içermektedir. Her iki sözcükte olağan dışı davranışları içermektedir. İfrat ve Tefrit ne demek? İfrat ve tefrit ile ilgili hadisler ve örnekler hakkında detayları derledik.

İfrat Ve Tefrit Ne Demek İfrat Ve Tefrit İle İlgili Hadisler Ve Örnekler...


İfrat ve tefrit, daha iyisini yapabilme olanağı varken, olağandan geri kalma ve aşırı gitmek durumlarını ifade etmektedir. İfrat, Haddini aşma, ileri gitmek ya da unutmak fiillerini kapsayan bir terimdir. Tefrit ise aksine ihmalin, geri kalışın söz konusu olduğu bir fiildir.

İfrat Ve Tefrit Ne Demek?

İfrat, yaptığı işi unutarak aşırıya kaçmak demektir. Taşıncaya dolmasına göz yummak, bir hayvanı gücünü aşacak kadar yüklemek anlamı taşımaktadır. Tefrit, İfrat eyleminin tersine, daha iyisini yapabilme güç ve olanağı varken, gevşek davranmak, ihmal etmek anlamı taşımaktadır.

İfrat Ve Tefrit İle İlgili Hadisler ve Örnekler

İfrat ve tefrit fiilleri, İfrat fiiline dini kitaplarda da yol gösterici olarak görülmektedir. İfrat fiiline Kur-an Nisa ve Maide surelerinde yer vermektedir. Kur-an dinde aşırılık ve taşkınlığı kabul etmemektedir. Ey, Kitap ehli dininizde aşırı gitmeyiniz, (Nisa4/171) lâ Teğlû, Allah hakkında haktan başkasını söylemeyin denmektedir. Ey kitap ehli, hakkın dışına çıkıp ta aşırı gitmeyin, daha önce saparak başkalarını da saptırmış, doğru yoldan ayıranlara uymayın.(Maide5/77)
Tefrit, acizlik, ihmal ve gevşek davranmak fiillerini içeren örnekler şöyledir; yapabileceğinin gerisinde kalarak ihmalde aşırılık yanlış davranışlardır. Kur-an bu konuda da maide ve Müslim surelerinde uyarılara yer vermektedir. Ey iman edenler, Allah’ın size helal kıldığı iyi ve temiz şeyleri kendinize haram kılmayın. Sınırı aşmayın Allah sınırı aşanları sevmez. (Maide 5/87), şeklinde aşırılığa gitmenin yanlışlığı ifade edilmektedir. Peygamber(SAV) seferde namaz konusunda kendilerine güçlük çıkaranlara, ben sizin için güzel bir örnek değil miyim?(Müslim-Mesâcid/55-1562) Şeklinde uyarıda bulunmuştur.