Dini BilgilerFaiz Neden Haram Kılınmıştır? Kısaca Diyanet Açıklaması

Faiz Neden Haram Kılınmıştır? Kısaca Diyanet Açıklaması

12.08.2021 - 14:31 | Son Güncellenme:

Dini açıdan ele alındığında faizin haram olduğu pek çok kişi tarafından bilinir. Birçok Müslüman bu konuda bilgi almak için araştırma gerçekleştiriyor. Peki, faiz neden haram kılınmıştır tüm detayları ile derledik.

Faiz Neden Haram Kılınmıştır Kısaca Diyanet Açıklaması

Bankalar farklı oranlar üzerinden günümüzde faiz verir. Bu doğrultuda insanlar paralarını bankayı yatırır ve aylık olarak belli bir faiz alır. Ancak söz konusu İslami açıdan ele alınmak olduğunda, bunun haram olduğu bilinmektedir. Ancak neden haram olduğu ve neden faiz kullanılmaması gerektiği merak edilen konular arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

 Faiz Neden Haram Kılınmıştır?

 İslami açıdan ele alındığı vakit faiz haramdır. Bunun nedeni ise İslami hukuk ve ahlak kuralları bakımından düşünüldüğünde, ‘hak’ kavramına uzak olmasıdır. Çünkü faiz kul hakkını hiçe sayması ile beraber aynı zamanda insanları kolay bir şekilde aldatmanın yolunu açmaktadır. Başkasının hakkını yemek İslamiyet hukuk ve ahlak kuralları da yer almadığı için, Müslümanlık açısından faiz haram kılınmıştır. Bu durum aynı zamanda toplumsal açıdan da insanların birbirini olan güvenini önemli oranda düşür. İnsanları belli bir rekabete sokar ve aynı zamanda daha çok kazanma dürtüsü önemli bir kayıp yaşatabilir.

 Faiz Neden Haram Kısaca Diyanet Açıklaması

 Özellikle İslami açıdan bakıldığı vakit hak yeme durumu söz konusu olduğu için faiz haram kılınmıştır. Bulurum, ‘hak’ kavramı noktasında diyanet üzerinden de geçerliliğini korumaktadır. Aynı zamanda ‘Allah, yasakladığı için’ bir emir olarak da faiz haram kılınmıştır.

Haberin Devamı

 Toplumsal gelir dağılımını yok eden, haksız yere başkalarının kazancını ortadan kaldıran bir durum olduğundan İslami bakımdan faiz haramdır. Bu sebepten dolayı hiçbir Müslümanın farklı bankalar üzerinden faiz almaması dile getirilir. Ancak bu durum elbette kişinin kendi nefsi ve iradesi üzerinden ele alınmaktadır. Tabii Diyanet üzerinden bakıldığı zaman ise şu an faiz haram olarak öne çıkıyor.